Varför jag avskyr ordet kurvig.

Ett begrepp som jag stör mig enormt mycket på är ”kurvig”. Kurvig kan betyda precis vad som helst, det kan vara ett annat ord för tjock eller vara en skitsmal tjej med lite former. Att vara kurvig är ju egentligen bara att ha en smal midja i förhållande till bröst och höft, inget annat, men fortfarande används det om folk som har stora magar, eller helt vanlig kroppsform fast med lite ”extra” att ta i.

När man pratar om att man inte är för det där skitsmala idealet utan gillar kurvor och tar Scarlett Johansson som exempel, så blir jag fan arg. Scarlett är fruktansvärt snygg och har en fantastisk kropp, men hon är faktiskt smal. Kurvig, absolut, men hon har fortfarande ingen ansenlig mängd kroppsfett. Hon har förvisso heller inte ett Bmi på 15, men om man jämför med den normala kvinnan är hon smal.

Det jag upprörs över är dels att man egentligen inte för någon konstruktiv dialog om ideal som sådan utan bara byter från smal som en pinne till smal med kurvor, fast fortfarande vill göra anspråk på pk-poäng. Att ha kurvor som ideal kan vara minst lika exkluderande som bara smal. Jag har till exempel inga anlag för att få fina kurvor, för mig är det mycket enklare att bara banta än att lägga upp min träning så att jag blir lika bootylicious som Beyonce. Dessutom ogillar jag hur man placerar ”olika typer” av tjockisar i olika kategorier och därmed samtidigt säger att de tjockisar som inte tillhör den kategorin är den sämre typen av tjockisar. Dem som har mycket fett runt magen är dåliga tjockisar, dem som har det på rumpa och bröst är bra.

8 reaktioner till “Varför jag avskyr ordet kurvig.”

 1. Jag för min del avskyr ordet smal lika mycket. De här kategorierna du räknar upp används i förtryckande syfte, men varje individ är unik och bör inte låta sej förtryckas.

  1. Man kan å andra sidan se det som endats beskrivande ord, typ som brunhårig. Jga tycker int eilla om ordet kurvig om det används bara beskrivande, men som folk använder det nu så är det kefft.

 2. Kurvig betyder ju egentligen precis det som du skriver, smal midja i förhållande till höfter & bröst, men det har blivit ett så pass flytande begrepp att jag blir ganska förvirrad över vad folk egentligen menar när de säger ordet kurvig. Alla begrepp kring kroppar används egentligen ganska flytande och tex. definitionen av vad som är stora bröst varierar från person till person, men för att fokusera på det du skriver om här… jag blir också ganska irriterad när man säger sig ogilla det skitsmala eller överhuvudtaget det smala idealet, men sen tar Scarlett Johansson som exempel på en kvinna som är kurvig. Hon är ju fortfarande tämligen smal, om än hon har mer fett på tuttar & lår än de flesta modeller.

  Dessutom är det smala men kurviga idealet ganska starkt bland ”vanligt folk” vad det verkar som, alltså utanför media, och därför blir det inte så rebelliskt & unikt som det kanske kan verka att hylla kurvorna. När man dessutom gör det genom att se ner på rakt smala människor, vilket vissa gör, blir det bara äckligt. De personerna som gör så, tror att de gör ”tjockisarna” (alltså brudarna med boobs & hips) en tjänst, men samtidigt gör de ju övriga tjejer en fet otjänst. + att ja, få tycks ju gilla fett på ”fel” ställen. Inget fel i att ha sin personliga smak, men jag blir ganska trött på all hets kring tjockt & smalt & allt snack om hur kvinnor ”ska” vara. Mjuka, men på rätt ställen. Det SKA ju finnas lite att ta i. Men det SKA inte vara för tjocka heller, det är bara äckligt och signalerar att personen inte tar hand om sig.

  Btw, vilken är din definition av den s.k. normala kvinnan? För min är att man ser ut som Scarlett fast med mindre bröst och lite mer mage. Det är alltså det jag upplever är vanligast att se ut som.

  1. Jag är ju så himla anorektisk av mig att jag inte fattar vad som är ”normalt”. I mina ögon är alla utom jag supersmala catwalkmodeller eller sjukt fitta träningsbrudar. Men om jag ska tänka ordentligt så tror jag att du har rätt i det du säger.

 3. Känner att jag uttryckte mig lite oklart där. Scarlett är naturligtvis kurvig, men att hon ska användas som en så stark kontrast till det smala idealet gillar jag inte, just eftersom att hon fortfarande är smal. Smal midja, smala armar, smala ben.

 4. Många använder ordet ”kurvig” som en trevlig version av ”tjock”: Jag träffar en kompis flickvän och hon är ”tjock”. Sedan frågar en gemensam vän hur hon ser ut och jag säger ”kurvig” för att låta snäll. Men det är som du säger. Idag är det ett intetsägande uttryck. Alla använder det på olika sätt!

  Synen på fettma / tjockhet har gått överstyr de senaste åren. Givetvis ska inte 5 åringar väga 90 kg. Men för mig är fettma något som drabbar fysiskt. Börjar jag svettas efter att gå 20 meter, få problem att hitta kläder eller få hjärtproblem.. då är jag överviktig / tjock. Går jag upp 5 kg från min idealvikt är jag det inte.

 5. Hej, jag tycker du har helt rätt! Kurvig är fortfarande smal men med snygga utmärkande höfter och hylla! Det är jäkligt synd att man i dagens samhälle har gett ordet en ny mening 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *