Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Vem tjänar på våldet?

IMG_20150127_165752Ofta när en läser om mäns våld mot kvinnor så ska våldets kostnader uppskattas. En mer adekvat fråga är i min uppfattning vem som tjänar på våldet. I vems intresse våldet tillåts. För det handlar ju om att det tillåts. Det tillåts när polisen inte tar hot mot kvinnor på allvar. Det tillåts när män får vårdnaden om barn trots att de slagit mamman. Det tillåts när det är ekonomiskt svårt för kvinnor att klara sig på egen hand.

Alla män tjänar på mäns våld mot kvinnor. Alla män får fördelar, dels för att det gör att kvinnor i högre grad anpassar sig efter män, men också för att det är en del i upprätthållandet av patriarkatet. Vidare tjänar alla män på de grundläggande samhällsstrukturer som krävs för att mäsn våld mot kvinnor ska vara möjligt. Alla män tjänar till exempel på det ekonomiska och sociala övertag som ger vissa män möjligheten att slå kvinnor utan att de får särskilt omfattande konsekvenser för det.

Det handlar alltså inte om att våldet kostar, det handlar om att våldet tjänar till att upprätthålla en rodning som vissa vinner på och andra förlorar på.

2 kommentarer till Vem tjänar på våldet?

  • Kvinnodyrkare skriver:

    bra anfört, en separat mansskatt bör ej allena fånga in själva kostnaderna för mannens förtryck utan även förtjänsten han drar utifrån det, därtill skall läggas de icke-ekonomiska aspekterna varför man måste reglera – nedreglera – mannens verksamhet och frihet i samhället för att istället uppreglera kvinnans ekonomiska samt livsaktiga frihet.

    För att säkerställa att kvinnan ej vidfår förtryck måste mannens möjligheter regleras samt förminskas markant.

  • Anonym skriver:

    Spot on. Alla män tjänar som sagt var på det, hur snälla de än är, även om de tillhör minoriteten som aktivt tar avstånd från det. De hamnar ändå i den grupp som har maktövertag, som inte blir nertystad eller bortskrämd från att göra vissa saker, som kan ingå relationer med individer ur gruppen med maktunderläge och upptäcka att de kan bete sig nästan hur som helst och komma undan med det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv