Vi behöver inte förbjuda andra kulturyttringar för att få plats för vår egen.

När folk snackar om det här med att värna om den svenska kulturen blir jag så konfunderad. Alltså, jag har absolut inget emot att folk är svenska, stolta över sitt ursprung och liknande, men det är ju skillnad på det och att vilja förtrycka andra kulturer. Om ni nu är så himla stolta över ert ursprung så är det väl bara att praktisera det, och så kan ni låta andra vara stolta över och värna sina ursprung. Jag förstår inte det stora problemet.

Sen är det skitfånigt med folk som uppfattar det som rasistsikt att hissa svenska flaggan eller sjunga nationalsången, det är himla fel tycker jag. Men vi behöver inte förbjuda andra kulturyttringar för att få plats för vår egen.

12 reaktioner till “Vi behöver inte förbjuda andra kulturyttringar för att få plats för vår egen.”

 1. Finns de där människorna som tycker svenska flaggan är rasistisk och inte vill att vi ska fira natinaldagen pga att invandrare inte ska känna sig utanför? Har aldrig hört någon ställa sig bakom de åsikterna. Bara en jälva massa motargumentering och fördömande av att man kan tycka så.

  1. Jag har heller aldrig hört någon mena att det är fel. Däremot märker man ju dessa töntiga grupper på facebook ”vi som vill ha kvar svenska flaggan som den är!” Bah, what? Det måste vara ens egen osäkerhet inför att ägna sig åt sina seder och traditioner. Lite sorgligt.

  2. Också träffat många som tycker att man inte ens ska få bära kanske en tröja med flaggtrycket. I min skola för ett jäkla bra tag sen åkte folk på stryk för att dom bar svenska flaggan, en rasse stämpel livet ut. Detta är 13-28 års gruppen. Äldre finner jag mer lugna och inte ser svenska flaggan på det sättet, utan istället bär den själva med glädje och skriker heja sverige när det är en landskamp på tv.

   Att tycka att svensk kultur ska vara den ända kulturen i Sverige men att alla får vara med där i är absolut inget fel. Det är INTE att förtrycka en annan kultur eller människor. Förtryck kommer enligt mig genom mera radikala åtgärder. (Självklart måste ja också ta upp feminismen som förtryckande)

   1. Men det är ju ingen i tråden som säger att det är fel att bära kläder med flaggtryck eller ha svenska flaggan hissad, utan att vi inte upplevt det påstådda ”hotet” mot människor som bär plagg med svenska flaggan.

  3. I högstadiet fanns önskemål från eleverna att sjunga nationalsången. Detta nekades med motiveringen att det vore ”diskriminerande”.

   ?

   Sedan finns det ju grupper nere i Malmö som aktivt jobbar med att, vad de kallar, ”skända flaggan” och utrota allt vad ”svenskhet” är.

   Hajar inte riktigt det konstruktiva med det där.

   1. Det är ju himla tråkigt när det ser ut så tycker jag. Nationalsången är ju knappast diskriminerande, sedan kan man vara emot nationalstaten som koncept men det är en helt annan fråga än rasism.

 2. Jag blir lite matt av diskusioner om att ”värna svensk kultur”. Den s.k. svenskheten är inte den där slutna homogena gruppen som vissa verkar vilja likna den vid. Efter massinvandringen på 60-talet och globaliseringen som skapar ständiga kulturella utbyten, tycker jag att det blir det ett väldigt ointressant begrepp. Och våra traditioner är ju ett modernt nationalromantiskt påfund fr 1800-talet då nationalismen var jäkligt hett, så hur autentiska dessa är kan man ju diskutera.

  Nej, det känns mer som ett sätt att rättfärdiga kategorisering av människor, där vi tillskriver ”de andra” egenskaper som vi själv inte vill representera. Och kan strunta i solidaritet mot vissa människor med ursäkten att det skulle rasera vår kultur.

  1. Är väl ingen som säger?
   Att påstå att det skulle vara ett förtryck att inte vilja ha någon annan kultur är tröttsamt, det betyder inte att människorna inte är välkomna. Tycker man ska ta seden dit man kommer, itne heller det något fel att tycka oavsett vad ni andra säger. Sen att det varit en massinvandring som bidrog till en masskultur stämmer ganska bra. Men det var också på en så extrem liten skala. Dels var det människor från Italien, Grekland, Turkiet och Jugoslavien som var en majoritet och inte personer som bär burka och slöja som många finner stötande. På den tiden var det också mycket mera värnande om svensk kultur och nästan dom flesta tog efter den svenska kulturen.

   1. Alltså, jag håller ju inte med om det du säger men det är väl inte ”fel” då alla har ”rätt” att tycka som de vill. Dock kommer du lyckas övertyga mig, men om du nu vill gå omkring och tycka så får du gärna göra det för min del. Jag kommer inte hindra dig.

    Jag tycker ju såklart att folk ska integreras men de får gärna behålla vissa kulturella särdrag. Är övertygad om att problemet kommer att vara otroligt mkt mindre om vi får bukt med arbetslösheten och om sfi blir bättre.

 3. Jag tycker inte om nationen som koncept alls. nationalismen har alltid lett till exkludering av grupper som inte anses ”höra hit” och i och med det är nationalismen ett hot mot mänskliga rättigheterna. Förbjuda flaggan vill jag dock inte trots att den är en symbol för något jag ogillar.
  För övrigt har de som anser att det finns en ”svensk kultur” fel. Kulturer har alltid och kommer alltid blandas med varandra. Det går bara fortare och är mer uppenbart nuför tiden i och med globaliseringen.

  1. Fast trots att de blandats så finns det ju saker som är svenska. Jag tycker inte man ska förneka att människor från olika länder ofta skiljer sig från varandra i många fall. Om man förnekar skillnaderna finns det inga möjligheter att överbrygga dem. Dock personer som ser kulturen som statisk och oföränderlig är jävligt jobbiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *