Vit är en färg, inte en etnicitet.

Alla som jämför den här grejen med kinesen på kinapuffsförpackningen med ”vitlök”. Lägg ner, för helvete! Om ni hade tänkt ett steg längre hade ni insett att ”vit” är en färg och inte en etnicitet. Jag har aldrig sett någon reagera över att något kallas ”gul” eller ”svart”, däremot över ”neger”. Kom tillbaks när ni hittar något som heter ”arisk”, så kan vi snacka. Men i dagens läge så finns det ju tyvärr inte en enda förpackning eller produktnamn i Sverige som kan anses anspela på svenska/vita stereotyper.

30 reaktioner till “Vit är en färg, inte en etnicitet.”

 1. Skulle ha något emot att köpa något som hette ”svennebågar”. Eller ”svenssonbullar”.

  Kinapuffar är dessutom sjukt goda så det känns ju som en win-win för kineserna.

 2. Tycker du inte Kalles kaviar anspelar på en svensk stereotyp? Jag har svårt att se att så inte är fallet. Få vuxna män har sådär ultrablonda, det är en falsk svenskhet.

   1. Det är dock underförstått att det rör sig om svensk kaviar med tanke på den blågula förpackningen och namnet Kalle. Tror inte man behöver vara ett geni för att räkna ut att det handlar om en svensk stereotyp, trots att det inte är övertydligt.

    1. Som sagt, jag tycker inte heller att kinesen på förpackningen är ett problem och skulle själv aldrig någonsin ta upp frågan, Dock tycker jag att det är fånigt av folk att bli så otroligt arga.

  1. Det har jag något emot, inte på grund av referensen till hudfärg utan pga referensen till klass.

 3. Dessutom är ju löken vit. Ganska logiskt att den kallas för vitlök då, så det är verkligen inte på samma nivå ens som negerboll (som jag förvisso inte heller tycker är rasistiskt) eller Nogger Black, som ju är en klassiker bland sådana här diskussioner (egentligen var det hela bara ett olyckligt sammanträffande, right?).

  Och verkligen inte som Kinapuffs-förpackningen. Som jag dock inte heller anser vara rasistisk, däremot väldigt stereotyp och löjlig. Att det skulle vara skäl nog till att ändra förpackningen håller jag dock inte med om.

 4. Fan vilken snömos du krystar ur dig. Jag tycker gott att du kan försöka akompanjera dina radikalt chica marxistoidönskedrömmande suckar med den uppenbartligen kliniskt gravt mentalsjuke svenskhataren Tobias Hübinettes intellektuella äventyrligheter på Newsmill. Mycke nöje!
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/21/d-rf-r-envisas-svenskar-med-rasistiska-uttryck
  ”För att den vita melankolin en dag ska kunna botas och DEN SVENSKA VITHETEN EN GÅNG FÖR ALLA SKA KUNNA ANNIHILERAS [min markering genom versaler] krävs därför att ord som sårar inte längre praktiseras som illokutionära talhandlingar.”

  1. Hur kan det vara så upprörande med ett inlägg om att order ”vit” ej är jämförbart med t.ex. ”neger”. Lugna ner dig, människa.

   1. Fast fan, den här snubben är värre är Patria tycker jag. Patria var iaf lite kvick.

  2. Jag tror du missförstått begreppet ”den svenska vitheten”. Författaren syftar inte på alla svenska kaukasier, utan på den hegemoniska maktstrukturen, och det är också de som vill behålla bilden av ”ett vitt och homogent Sverige” som författaren riktar sig mot, snarare än alla svenskar. Författaren talar alltså om den svenska vitheten som maktsystem, och inte på en individuell basis. Det är alltså inte vita svenskar som enligt författaren bör annihileras, utan maktstrukturen som sätter vita svenskar i toppen, och icke-vita icke-svenskar under dem.
   Det är klart att artikeln både är klumpigt uttryckt och aningen anal, men en del av den läskunnighet du verkar ta sådan stolthet över att inneha torde ändå vara förmågan att läsa mellan raderna och kanske inse att författaren talar utifrån en postkolonialistisk och poststrukturalistisk teori och dessutom generaliserar grovt.

   Samtidigt känner jag också att det känns förhållandevis onödigt att reta upp sig över att etniska minoriteter inte gillar att folk gör narr av dem, samtidigt som ilskna rop om ”svenskfientlighet” påbörjas så fort någon av dessa minoriteter vågar göra den minsta lilla narr av den etniska majoriteten, eller på något sätt behandla svenskarna (i det här fallet syftande på strukturen och inte individer) som dessa behandlar dem, exempelvis genom grova generaliseringar, klumpig retorik eller dylikt.

 5. Jag är fullkomligt lugn, trots ditt tröttsamma skitsnack och dina infantila krumbukter. De frågor och konflikter som kretsar kring svenskhet och etnicitet som du ju själv refererar till har naturligtvis föga att göra med t.ex. komparativa innebörder av enskilda ord. Jag kan givetvis hålla med dig om att bjäbbet kring kinapuffar och vitlökar och fan och hans moster är mongoartat.
  Det relevanta är att det kanaliserar ett befogat och uppdämt ursinne av ett slag som du naturligtvis inte är varken kapabel eller villig att fatta, i egenskap av trendliberal marxistmupp.

  1. Okej. så du håller med mig i sak men tycker inte att jag ”fattar” vad ”konflikten” är ett uttryck för? Jag är väl införstådd med att anledningen till att dessa konflikter uppstår är för att folk har något slags uppdämt behov av att klaga på politisk korrekthet. Jag tycker, trots detta, att kinapuffsgrejen är infantil.

   1. Denna idiotiska icke-fråga kan utan tvekan avskrivas som ”infantil” har jag ju sagt, men då ska du fan i mig också medge att den ”infantiliteten” även gäller för de mongon som inledningsvis gjorde så stor sak av detta, annars är du en satans hycklare.

    1. Fast det roliga är att de som gjorde en stor sak av det är dem som tycker att kinagubben ska få vara kvar. Sen kan man ju fråga sig varför du ens bryr dig om det nu är så oviktigt. Låt i så fall mig ägna mig åt hårklyverier ifred.

     1. Skitsnack, de som ”vill att kinagubben ska vara kvar” kan inte genrellt påstås ha varit den mest högljudda parten i det här sammanhanget. För övrigt är detta alltså en ickefråga, men med betydligt större konnotationer.
      I konsekvensens jävla namn ska du erkänna att bägge parter å sin sida är muppar, eller medge att du hycklar. Men du gör förstås varken eller, eftersom du uppenbarligen är en idiot som bara vill lalla på och ”vara ifred” i din egen drömbubbla, trots att du skriver helt öppet på nätet. Löjeväckande.

      1. Anledningen till att jag inte är intresserad av att diskutera med dig är inte för att jag vill ”vara ifred” utan för att din ton är raljant, respektlös och inte inbjudande till meningsutbyte alls. Om du inte skärper din ton så kommer du bli utkickad härifrån.

       Jag har inte sett någon annan förespråkare för den ”andra sidan” är killen som skrev krönikan, däremot är folk som tycker denna hypotetiska grupp människor är dumma i huvudet väldigt stor. Om det hade gjorts t.ex. en DO-anmälan hade jag tyckt att det var väldigt fånigt, om det hade demonstrerats hade jag tyckte det varit fånigt, men det som har skett är att en person skrivit en krönika och tagit fazergubben vs nogger black som exempel på hur nidbilder av kineser är betydligt mycket mer accepterat. Fazer har tagit till sig och ändrat. Inga konstigheter.

 6. Och du är en naiv hycklare som uppenbarligen inte har mycket i skallen, ”inga konstigheter” med det heller.
  Naturligtvis ”har de tagit till sig och ändrat”, vem hade väntat sig något annat? Fazer styrs primärt av marknaden, dvs. av den hjärndöda armé av massmedialt indoktrinerade konsumtionsrobotar som denna bärs upp av. Fazer hade väl för fan ersatt bilden på kinesjäveln med Joseph Goebbels om de bara hade tjänat mer pengar.
  Detta land är gravt vanstyrt och korrupt, och majoriteten av dess människor är hjärntvättade idioter. Det är i det ljuset som detta löjliga fenomen ska betraktas.

  1. Jag tror inte att killen som skrev krönikan var någon slags representant för ”marknaden”. Det var en person, ingen folkhop.

   Fattar inte vad problemet är eller vad du vill få sagt alls faktiskt, utom att komma här och förpesta mitt kommentarsfält med dina ordspyor. Vänligen försvinn så att vi som vill diskutera saker på en något vettigare nivå kan få göra det ifred. Tack och hej.

 7. Visst, eftersom en tolvårings nivå givetvis är att betrakta som ”högre”. ”Killen som skrev krönikan” är ett av många exempel på extremt svenskfientliga element som i vår tids groteska marknadskonglomerat kan genomtrumfa sina befängda krav när det gäller att på längre sikt förinta den svenska kulturen och etniciteten. Detta var endast ett litet skitexempel i ett större sammanhang. Att du inte fattar vad jag menar ser jag som tecken på att du inte är läskunnig.

  1. Nej, jag är faktiskt analfabet. Måste vara därför vi har dessa kommunikationsproblem.

 8. Sjukt dåligt exempel det med kalles kaviar, det är ju ett svenskt företag som gör kalles kaviar! Om det hade varit kineser som hade gjort kinapuffar hade det ju varit en helt annan grej! Jag tycker kalles kaviar känns lite läskit patriotiskt faktiskt.

  1. Herregud, det är ett porträtt på en vanlig människa. Hur kan det vara ”läskigt patriotiskt”. Kalles kaviar är varken en nidbild eller något slags upphöjande av ariska ideal, det är en vanlig förpackning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *