Kvinnor som kritiserar feminismen.

Vissa personer anser att det är något slags ”bevis” mot feminismen att det även finns kvinnor som kritiserar feminism. Det sägs även att ”vi feminister” undviker att kasta ljus på dessa kvinnor. Det borde väl vara lika besvärande för mansrättsrörelsen att det finns män som kallar sig feminister i så fall? Jag ser sällan antifeminister kritisera feministiska män, kanske för att det är en besvärande omständighet att även män kan anse att det finns en könsmaktsordning även fast de själva inte tjänar på att få bort den?

Jag håller absolut inte med om att kvinnor som kritiserar feminismen inte kritiseras av feminister. Det finns en ständigt pågående feministisk debatt om hur feminismen har och ska förändras där en massa kvinnor som kritiserar feminismen får utrymme. Överlag upplever jag den interna feministiska debatten som öppen och tillåtande. Att kvinnliga antifeminister inte får lika mycket kritik som Ström och Billing skulle jag säga har att göra med att de inte är på lång vägar lika ettriga och således inte lyckas provocera fram ett svar. Jag tror också att det är för att de kvinnliga antifeministerna inte har lika många anhängare, kanske för att de flesta anhängare är män och män tenderar att hellre lyssna på andra män.

För i ärlighetens namn: den ”kritik” mot feminismen som Belling eller Ström levererar är inte särskilt tight. Den hade inte fått någon uppmärksamhet av feminister om det inte var för att de faktiskt har inflytande över ett stort gäng antifeminister med sina idéer. Om Tanja Bergkvist hade haft en lika stor skara anhängare så hade hon troligen blivit minst lika uppmärksammad av feminister, vilket hon också blev när hon gjorde sitt utspel om genusvetenskap i samband med att Södertörn skulle välja ny rektor.

7 reaktioner till “Kvinnor som kritiserar feminismen.”

  1. ”Det borde väl vara lika besvärande för mansrättsrörelsen att det finns män som kallar sig feminister i så fall?”

    Mansrättsrörelsen och feminism är väll synonymt? Eller snarare mansrättsrörelsen är väll ett subset av den feministiska rörelsen som fokuserar på jämstäldhetfrågor där män är offer för patriarkala strukturer? Mer korrekt formulerat borde väll vara:

    ”Det borde väl vara lika besvärande för mansrättsrörelsen att det finns män som är kritiska mot feminism(/mansrättsrörelsen) i så fall?”

    1. Med mansrättsrörelsen menar jag i detta fall den som billing och ström bekänner sig till, alltså snarare antifeminism. Och nej, jag anser inte att mansrättsrörelse och feminism är synonymt, varför skulle det?

      1. Varför det skulle vara synonymt? – Snarare ett subset som sagt.
        Tänker mig att feminism är önskan att få jämstäldhet i samhället, och mansrättsrörelserna kämpar för jämmstäldhet i samhället.

        Nu känner jag inte till billing och ströms ”mansrättsrörelser” så bra, så vet ej hur det är med dem.

        1. Jaha, missförstod dig.

          Well, till viss del går väl mansrättsrörelsen och feminismen att kombinera men det handlar ju mycket om vilken grupp man anser är förtryckt. Jag kan inte på ngt vis hålla med en person som anser att män är mer förtryckta än kvinnor i samhället i stort, om än inom vissa områden. Om man sedan gör ett allmänt könsrollsmotstånd så ska man givetvis kritisera både manlighet och kvinnlighet.

  2. Nej, absolut. Men tror det är viktigt att bekämpa patriarkala strukturer från alla vinklar. Kan ju vara en wake-up call för många män med att samma strukturer som ger dem bättre lön gör också att de missar sina barns uppväxt och med störst sannolikhet förlorar dem vid en vårdnadstvist.

    1. Jag förstår vad du syftar på, men om du skulle sätta dig in i Ströms och Billings samt deras anhängares budskap skulle du se att det är ljusår från allt vad feminism står för och absolut inte en subgrupp. Det finns män som är feminister som engagerar sig för killars och mäns rättigheter genom att kritisera de begränsande normer som finns som även slår emot män. De gör ett fantastiskt bra arbete! (Några exempel: intichavezperez.se, killfrågor.se, machofabriken.se) Detta är dock inget som Ström och Billing tar i med tång eftersom deras syfte är att bevara patriarkala normer som gynnar dem samtidigt som de förväntar sig att ses som t.ex. likvärdiga föräldrar. De klagar på att män utsätts (främst av andra män) för våld i större utsträckning än kvinnor och att de är förtryckta för att kvinnor utövar någon sorts ”sexuell makt” genom att inte vilja ligga med dem. Och detta vill de ändra på genom att bevara och förstärka rådande könsnormer. Det är ingen subgrupp utan snarare motsatsen till feminism.

      1. Precis, bra exempel! Var den typen av organisationer jag syftade till och de gör ju ett bra arbete, synd att de dras över samma kant som Ström och det vore ju bra om man då skiljde på dem och inte lät Ström kidnappa ord som mansrättsrörelse t.ex.
        Det verkar ju vara mer antifeminism än mansrättsrörelse.

        Att män utsätts för mer våld än kvinnor är ju en jättetydlig social könsnorm som jag inte förstår hur de skall tänka sig bekämpa utan att göra sig av med patriarkala normer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *