Välförtjänt kulturstöd till Planka.

Förlaget Korpen Koloni har alltså fått kulturstöd för att ge ut Planka.nus bok Trafikmaktsordningen vilket såklart väckt upprörda känslor hos Sveriges samlade borgerlighet. Det är tydligen ”självklart” att kulturstöd inte ska utgå till organisationer som uppmanar till att bryta mot lagen. Att kulturstödet inte gått till planka utan till förlaget som ger ut boken och att det sagda lagbryteriet egentligen är civil olydnad för att framföra en politisk poäng bekommer dem inte.

Statens kulturråds generaldirektör Kennet Johansson, säger till Expressen att han själv inte läst Trafikmaktordningen men konstaterar att Kulturrådet ”självklart” inte ska ge pengar till organisationer som uppmanar till lagbrott.

Man får inte bryta mot reglerna grinar Kennet Johansson. Men pengarna kommer inte gå till att betala någons tilläggsavgift utan går till att ge ut en bok, visserligen en bok med ett budskap som regeringen inte ställer upp på men ändock i sig varken något konstigt eller ett lagbrott. Man vill väl inte att endast av regeringen godkända åsikter ska få ta del av kulturstödet?

De som tagit beslut om kulturstödet kommenterar saken såhär:

Den bedömning vår arbetsgrupp har gjort är att Trafikmaktordningen är en välskriven och välargumenterad debattbok som tillför ett nytt perspektiv i den trafikpolitiska utvecklingen.

Och det får väl anses vara en mycket god motivering till att en bok ska beviljas kulturstöd?

Om man tycker att vi ska ha kulturstöd så borde rimligtvis även böcker som är kritiska till rådande samhällsordning kunna ta del av det. Eller vill borgerligheten bara att kulturstöd ska delas ut till den som ställer upp på samhällets regler till punkt och pricka?

Planka är den organisation i Sverige som driver debatten om kollektivtrafik mest och bäst. Givetvis har de något att säga om saken. Ska de inte kunna få kulturstöd för att de har valt en okonventionell kampmetod i resten av sitt arbete? Kulturstödet ska väl fan i mig avgöras av det som man faktiskt ger stöd till, inte av vem avsändaren är. Ska vi även undvika kulturstöd till konstnärer med radikala åsikter? Det faller ju på sin egen orimlighet. Kulturstödet ska avgöras av boken, konstverket eller vad det nu är man söker stöd till och inte av vem man är.

Jag tänker i alla fall köpa Plankas bok när jag kommer hem till Sverige. Det verkar vara alldeles utmärkt läsning. Det är för övrigt även denna debattartikel om nolltaxa.

2 reaktioner till “Välförtjänt kulturstöd till Planka.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *