Abort och nationalism.

IMG_20150102_104007Läser denna bok om abort och hur det ser ut i Europa. Det är intressant, eftersom aborträtten är någonting som har präntats in i mig att den liksom bara finns där och inte är något jag behöver oroa mig för.

En grej jag tyckte var spännande var hur EU tydligen ser det som en nationell fråga hur en hanterar abort, trots att det anses vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna att inte tillåta abort.

Jag tänker att detta har att göra med nationalism i stort, i konceptet nationalism är barnafödande väldigt centralt. Det handlar om att ”rätt” kvinnor (alltså de som anses tillhöra nationen) ska föra generationerna vidare och så vidare.För EU kan det såklart vara relevant att markera att de minsann respekterar nationernas suveränitet i sådana här frågor som är väldigt ideologiskt centrala. Det handlar nog i många fall mer om vad det signalerar än vad det faktiskt innebär; det signalerar att den reproduktiva förmågan är någonting som nationen äger och har rätt att besluta kring, att ett befruktat ägg i en livmoder inte är bärarens rätt att bestämma över trots att det rör dennes liv och hälsa, utan att det främst är nationens egendom som den kan kräva att bäraren förvaltar.

Här blir det tydligt hur kvinnor inte riktigt ses som människor; mänskliga rättigheter kan skyddas även om de tillfaller oss, men de områden som anses beröra oss specifikt hamnar på nationell nivå (nej, alla kvinnor har inte livmoder, men i det patriarkala konceptet ”kvinna” ingår ”livmoder”). För det anses ändå någonstans viktigare att nationen har rätt att besluta kring det som berör den (i det här fallet reproduktion) än att kvinnor också får samma rätt till att bestämma över sin kropp, till sitt liv och sin hälsa.

6 reaktioner till “Abort och nationalism.”

  1. Men även andra rätt grundläggande frågor är ju huvudsakligen nationella frågor inom EU t.ex. sjukvården i stort? Eller finns det någon EU-regel som säger att jag har rätt till sjukvård som Sverige måste lyda?

    1. Är ingen expert på eu:s regelverk, men nog finns det bestämmelser kring sjukvården. Det är alltså en specifik bestämmelse att just abortfrågor är landsspecifika.

  2. Lyssnade häromdagen på en föreläsning ang antropologi. I ett slags introduktionsavsnitt säger föreläsaren angående kvinnlig könsstympning: Är kvinnans rätt till sin egen kropp överordnad en kulturs rätt att få utöva sig själv? Jag ba… va? Synsättet att denna fråga kvinnans egenrätt till sin kropp vs en kulturs rätt till kvinnans kropp är relativ från fall till fall blir ibland smärtsamt tydlig.

    1. Det är detta jag tycker är problematiskt med kulturrelativism, att folk verkar frångå det faktum att kulturer även består av maktordningar och att de som definierar vad kulturen ”är” ofta är de med mest makt och inflytande.

      1. Fast det är väl inte ett problem med kulturrelativism? Tänker att en kan säga att ”denna grej är patriarkal och dålig pga detta” utan att få det till att en kultur är sämre som sådan.

    2. Så typiskt att det alltid är sådana exempel som ska tas. Det är som om alternativen är att kvinnor ska förtryckas eller att ngn vit person ska gå in och *styra upp*. Alternativet att en skulle kunna stötta kvinnors kamp för frigörelse inom grupperingen finns inte…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *