Acta.

Läs Hanna Fridéns krönika om Actaavtalet. Detta är viktigt, mycket viktigt. Jag är dock inte så insatt i detaljerna kring avtalet själv och känner därför inte att jag är rätt person att skriva om det, men Hanna gör det bra.

Den som vill kan demonstrera mot Acta på lördag. Det kommer anordnas demonstrationer över hela världen, i Stockholm sker den på Sergels torg klockan två och i Göteborg på Götaplatsen samma tid. Jag kommer försöka leta upp någon i Bryssel.

Det är viktigt att påpeka att de demonstrationer och protester som yttrats mot detta faktiskt har gett resultat. Acta har förhandlats i hemlighet men saker och ting har ändå läckt ut. Folk har reagerat, spritt kunskap, protesterat. Detta har påverkat politikerna och som det ser ut nu kommer Acta faktiskt inte att gå igenom i parlamentet.

Detta är inte ett resultat av välvilliga politiker som vill lyssna in folket, hade de velat det hade saken inte förhandlats i tysthet från första början. Piratrörelsen, som ju har handlat mycket om motståndet mot just Acta, har bespottats och kallats löjlig och irrelevant, ett litet gäng extremister och så vidare. Men motståndet har inte lagt sig, det har nått till fler människor och det har gett resultat. Jag tycker att det är viktigt att tänka på det, att protest lönar sig.

Och allvarligt. Om Acta går igenom nu, trots de massiva, globalt omspännande och uthålliga protester som hållits så har vi fått ett bevis på att vi lever i en jävligt dysfunktionell demokrati. Det finns inget folkligt stöd för detta, så enkelt är det. Då ska det inte heller genomföras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *