Ansvarsvägran.

När jag försökte gå in på en länk som någon postat på Facebook möttes jag av följande:

Jag har aldrig varit med om detta tidigare så jag antar att det är en relativt ny grej. Facebook har ju innan hållit på att censurera material på själva sajten, men jag har aldrig hört om att man inte skulle få använda en länk som faktiskt ligger uppe. Jag kunde inte använda länken men lyckades komma in på annat vis. I alla fall så ledde länken till denna sida, en uppräkning av hur mycket Irak- och Afghanistankrigen kostat för Usa sammanlagt. Det kan säkert upplevas som kränkande av vissa men jag tror inte att Facebook har några regler emot grafiska uppräkningar av kostnader för amerikanska krig.

Det som stör mig med det här är inte det faktum att Facebook ägnar sig åt censur, det visste jag redan om och det berör mig inte sådär jättemycket. Att en sajt har vissa censurregler är inte konstigt, sedan kan man såklart ifrågasätta omfattningen av dem och hur de ser ut men så länge reglerna är kända för användarna så är det enligt mig inget större problem.

Det som stör mig är den anledning som anges: att många användare har anmält innehållet som stötande. Jag har även hört om personer som blivit avstängda från Facebook helt enkelt för att deras ”vänner” har beslutat att anmäla deras profiler. Det räcker med andra ord att tillräckligt många bryr sig om att meddela att de upplever något som kränkande för att det ska tas bort, det handlar inte om att Facebook har en regel som detta material har brutit mot. Man slår ifrån sig ansvaret över bedömningen på användarna.

Jag undrar bara: hur många ska anmäla något som kränkande för att Facebook ska tycka att det är det? Går Facebook igenom anmälningarna efteråt och kollar om det stämmer överens med deras regler? Väger en anmälan från någon som är väldigt anmälningsbenägen lättare? Kan man missbruka möjligheten att göra anmälningar och bli avstängd på grund av det?

Jag tycker illa om när företag gömmer sig bakom något slags ”allmänintresse” istället för att faktiskt ta ställning för vilket material man tycker att det är okej att sidan sprider och inte.

2 reaktioner till “Ansvarsvägran.”

  1. När jag skulle länka till TPB i chatten så kom samma meddelande upp. Vansinnigt irriterande, varför ska de lägga sig i fildelningsdebatten? Antagligen har de ingått ett saftigt avtal med någon amerikansk filmjätte.

  2. Sen kan man ju undra om det är användarna som verkligen anmält sidan, eller om det är Facebook som har samarbetspartners som inte accepterar att sådana länkar finns på sidan. Facebook är ju faktiskt mer en kommersiell sida än en social sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *