Att göra nytta.

Ibland definierar folk att ”göra nytta i samhället” som att uppbära en skattegrundande inkomst. Visst är det så att det tillför något till samhället att betala skatt, men borde inte även naturen på det arbete man utför räknas in i det hela?

Om man bara räknade med de skattekronor man betalade in så skulle ju det enda som räknades vara hur hög lön man hade, och den som hade högst lön skulle således göra mest nytta, även om denna lön kom ifrån något totalt onyttigt eller rentav skadligt för samhället. Jag tänker till exempel att en undersköterska gör mer nytta i samhället än en person som jobbar med att göra reklam.

Jag är så trött på hela diskursen kring ”hederligt arbete” som något som främst handlar om den lön man uppbär och att man betalar skatt. Spelar det ingen roll vilket arbete man utför? Tydligen inte i ett samhälle som har en närmast religiös syn på arbete, eller snarare jobb. Det vill säga vad någon annan kan tänka sig att betala för att någon ska utföra.

14 reaktioner till “Att göra nytta.”

  1. Dessutom kan man inte förutsätta att det alltid medför den största samhällsnyttan om varje individ försöker få ett jobb där denne gör så mycket nytta som möjligt. Exempelvis skulle kanske jag göra mer nytta personligen som läkare eller ingenjör än som forskare inom filosofi, men det kanske inte skulle medföra större samhällsnytta om jag satsade på en sådan yrkesbana, eftersom jag skulle konkurrera med andra som kanske skulle göra mer nytta än jag i den typen av arbete.

    1. Precis! Samma princip gäller även företag och länder, man ska inte göra det man är bäst på utan relativt bäst!

  2. Sen tycker jag också att man kan ”göra nytta” genom att arbeta ideellt i någon förening eller jour, eller bara genom att vara en bra medmänniska. Saker som inte ger skattepengar (även om det nog går att räkna om till pengar om man vill) men ändå gör bra saker genom att ge folk meningsfull fritid, ge stöd till utsatta, förbättra samhällsklimatet m.m.
    (Tvivlar dock på att ”vara till nytta för samhället” är en stor drivkraft för folk, det är nog viktigare att känna sig behövd i allmänhet oavsett om det är på jobbet eller i vänkretsen.)

  3. Men vad är då ”nytta”. De flesta är väl överens om att det bästa samhället är där så många som möjligt är till freds med sin situation och ”lyckliga”. All forskning jag har tagit del av säger att människor inte upplever sig lyckligare ju mer pengar de har (förutsatt att de ”har så att de klarar sig”). Samtidigt mår folk som sämst om de är långt ner i en hierarki, oavsett hur lite eller mycket pengar de har. Det är även en relativt liten andel som ”förverkligar sig själva” på jobbet. Tyvärr känns det ganska hopplöst att ens diskutera detta på en politisk nivå, hela det kapitalistiska samhället bygger ju på motsatsen. Men jag tycker verkligen att det är viktiga saker att diskutera.

  4. Förstår egentligen inte varför man ska göra nytta för samhället… Vi har i demokratisk ordning bestämt de lagar mm som vi har att förhålla oss till och vi bör förhålla oss till dem på det sättet som vi tycker är bäst och ta konsekvenserna av detta beteende. Om samhället i övrigt inte uppskattar hur vi beteer oss så får de väl ändra reglerna…

    1. Detta är en fråga om den allmänna diskursen kring arbete, som i mångt och mot är en politisk fråga.

      1. Visst, i den mån man vill förändra något så är det viktigt att man även jobbar för den förändringen.

  5. Hederligt arbete är ett gammalt socialistiskt mantra där man har två grupper: vi och dem. Vi som arbetar för samhällets bästa och de andra parasiterna som kan vara de arbetslösa eller kapitalisterna eller oliktänkande. Det är också därför vissa delar av LO har så svårt för Vårdförbundet eftersom de anser att de är de som genomför det hederliga arbetet och försörjer alla andra.

    1. Nå det ändrar inte det faktum att det är skillnad på arbete och arbete.

    2. Som exempel på hur socialister föraktar arbetslösa är att det var ett vanligt straff i de socialistiska staterna i Östeuropa att ge oliktänjande sparken. Eftersom det inte var tillåtet att vara arbetslös kunde därmed bestraffa dem för att vara arbetslös och inte för vad de tyckte. Finurligt…

  6. Visst är det skillnad men det är inte lätt att avgöra vilket som gör mest nytta då vi är beroende av att de flesta jobb utföres.

  7. Jag håller med om att det inte bara ska vara lönen och att man betalar skatt som spelar roll hurvida man gör nytta i samhället eller inte. Men nästan alla yrken behövs ju i samhället men på olika sätt, all reklam behöver inte vara en negativ påverkan, då kan man göra nytta i samhället även om man arbetar inom den branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *