Att vända ryggen åt Sd och ”politik” i den liberala demokratin.

Det har ju blivit populärt nu att ”vända ryggen” åt Sd och andra fascistiska eller rasistiska partier eller organisationer, ett fenomen jag uppfattar har spritt sig från att elever på olika skolor där Sd vari på besök gjort det till att bli ett sätt att motdemonstrera när Sd typ har ett torgmöte. Jag tycker att metoden i sig är lite underlig, jag förstår relevansen i typ ett skolsammanhang då aktiviteten till exempel kan vara obligatorisk eller i samband med att en massa andra partier också ska presentera sig, men att aktivt åka till en plats för att visa sitt motstånd med en vänd rygg tycker jag är lite… onödigt mycket ansträngning för lite verkan kanske. Vissa tycker ju förvisso att det är ansträngningen, det vill säga ”att göra något” som är något värt i sig, själv tycker jag att det är resultatet som räknas. På detta sätt är ryggvändande på många vis den ultimata protestaktionen i en liberal demokrati; en anstränger sig mycket för att visa var en står, men uppnår minimalt resultat i förhållande till ansträngning. En sällar sig tydligt till de goda människorna men utgör inget hot mot det en tar ställning emot. Polisen, aka ”demokratins beskyddare”, gillar en för att en har ”rätt” åsikt men gör som de säger och därmed inte förstör deras uppdrag att låta Sd hålla sitt möte eller sin demo ostört. En lyfts fram som ett exempel på typ ”positiv antirasism” eller liknande av diverse liberaler och beskrivs som ett föredöme för alla de som bråkar mer på demos. ”Titta, en kan faktiskt visa var en står utan att föra så mycket oväsen”, kanske någon säger. Ungefär som om det handlade om att jag personligen vill ”visa var jag står” och inte om att jag faktiskt vill uppnå resultat, det vill säga hindra Sd från att uttrycka sina åsikter ostört. Detta är helt enkelt själva syftet med att föra oväsen, det är inte någon otrevlig bieffekt vilket vissa tycks tro.

Nå, jag har ju egentligen ingenting emot att folk gör motstånd på olika sätt även om jag tycker att vissa former är töntigare än andra. Jag tänker ändå att det är i grunden positivt att så många samlas för att göra motstånd oavsett form. Det bygger kamratskap, får en att känna styrkan i att vara flera, och jag tycker det är rimligt att det finns utrymme även för de som känner att de garanterat vill hålla sig på rätt sida om lagen (även om polisen ju faktiskt sjukt nog  har motat bort såväl ryggvändare som plakatbärare). Jag tänker också att vissa kanske lockas till att gå över till mer aktiva motståndsformer, typ att åtminstone låta lite, något som ju faktiskt hindrar Sd från att genomföra sina möten till skillnad från att vända ryggen till. Jag tänker mig att det också kan finnas en fördel med att det är svårt för snuten att särskilja de olika motdemonstranterna från varandra, och att en kan glida mellan dessa grupper.

Fick dock läsa igår att det vid minst ett av dessa sammanhang förekommit att ryggvändare hyschat på folk som fört oväsen. Detta tycker jag är helt jävla orimligt att flera skäl. För det första: vem fan är du att berätta för andra hur antirasistisk kamp ska bedrivas? Jag skulle inte gå och säga till någon som står med ryggen till att göra oväsen, jag accepterar att folk håller olika nivå och föredrar olika former av motstånd, men jag tycker fan inte att en ska komma dit och banna de som går hårdare på än en själv. Jag tänker mig dessutom att de flesta som vänder ryggen till är mer nya i sammanhanget än de som har högre aktivitetsnivå, vilket borde leda till lite ödmjukhet.

Jag har så oerhört oerhört svårt för den här idén om politik som detta bygger på, idén om att det handlar om att liksom ”visa var en står” med en vänd rygg. Det handlar inte om att faktiskt försöka hindra de som uttrycker människofientliga och rasistiska åsikter, det handlar om att gå till en fysisk plats för att visa att en inte håller med dem. Vad vill en egentligen uppnå med att vända ryggen till? Jag tycker att det är viktigt att fråga sig vad syftet är innan en väljer vad en gör på en demo. Hur konstruktivt är det egentligen att göra ett ”statement”? Jag menar, Sd lär ju redan känna till att det finns en massa människor som inte gillar dem och det hindrar dem knappast från att existera. Någon slags effekt har det såklart, men frågan är hur stor.

Det finns någon slags idé om att en ska demonstrera emot på ett ”värdigt” sätt, att en ska vara lugn och sansad, respektera andras ”yttrandefrihet” och jag vet inte vad. Frågan är varför och vem som egentligen tjänar på detta. Dels Sd som kan genomföra sina grejer, dels den liberala demokratin som konstruktion som bara bekräftas av den här skiten som helt och hållet går enligt dess egen logik. Politik handlar om att enskilda individer ska få visa var de står i olika frågor, inte om att människor konkret kämpar för förändring. Om vi ska kunna bygga en politisk rörelse med någon slags inflytande måste vi ha egen kraft att göra saker, inte bara passivt visa ”var vi står”. Att som ryggvändare aktivt hindra andra från att göra andra former av motstånd är… ett hot mot demokratin kanske?

16 reaktioner till “Att vända ryggen åt Sd och ”politik” i den liberala demokratin.”

 1. Poängen är väl att försöka få stopp på SD genom att göra ett intryck på deras potentiella väljare, istället för på partiet. Tycker det verkar rätt rimligt, för jag tror att det är medelsvenssons som är de enda som kan få bort partiet. Så länge som de fortsätter att rösta på SD spelar det ingen roll hur coolt och ideologiskt korrekt motståndet är. Ryggvändarna är svåra att hitta något att anmärka på, därför kan de tänkas påverka folk som börjat smygsympatisera med SD och som stör sig på de andra demonstranterna av den anledningen.

  SD är skitbra på att ta en offerroll och de vet att knipa åt sig sympatier från medelsvenssons så fort de får mothugg. Ryggvändarprotesterna ställer till med logiska luckor i den verklighetsbild de prånglar ut, eftersom de inte passar in i deras bild av motståndarna.

 2. Ditt inlägg är lite ”å ena sidan å andra sidan”. Typ (ej dina ord men min tolkning) ”ryggvändning är patetiskt och tönigt, men det hade ändå varit okej om det inte var så patetiskt”.
  Du kanske egentligen mest vill kritisera de som hyschar åt de som för oväsen, men kritiken går ändå ut över de övriga.

  Jag tror, precis som du skriver, att ryggvändning kan vara bra eftersom det lockar ut människor ur stugorna och de stiftar gemenskap och stimulerar hjärnan. De får nya uttryck, får höra argument de inte hört förut kanske, etc, ökar engagemanget och blir kanske även mer mottagliga för mer systemkritik. Även om de bara står där med ryggen vänd.

  Jag tänker att ditt inlägg kunde ha varit tydligare om det du menar är att du inte tycker om de som hyschar. För som oerfaren demonstrant kan man vara ganska osäker på hur en demonstration går till. Iom din kritik kanske det finns dom som blir så osäkra på att dom ”gör rätt” att dom inte gör något alls. Ängsligheten att göra fel skapar lätt handlingsförlamning.

  Det som börjar med en enkel ryggvändning kanske sedan utvecklas till en mer etablerad aktivism.

  1. Ser absolut din poäng. Det stämmer att jag är raljant inför detta fenomen, det beror på att jag tycker det är ganska fånigt. Tycker det är en stor skillnad på att göra det själv och på att upphöja det till den ultimata formen av antirasistisk aktivism.

 3. SD har ju spelat väldigt mycket på det här med att ”Vi säger det vanligt folk tycker”, ”Vi är de enda som törs gå emot etablissemanget” och ”Alla tycker så här, men om man säger det blir man utstött”.
  Det man gör när man vänder ryggen till är att visa att vanligt folk inte alls tycker som de gör, att folk i största allmänhet inte har något emot invandringen och att de inte är så stora som de tror att de är.

   1. Man vill samtidigt inte ge dem offerkoftan, för den har de tjänat på! Om man låter de tala kan de inte säga att deras politik inte för någon plats i det allmänna rummet, man bara visar att man inte håller med.

    1. Med tanke på hur mycket utrymme Sd får att tala samtidigt som de har status som offer så tror jag tyvärr att denna strategi håller dåligt i praktiken.

   2. Tror inte en sekund på detta med att SD tjänar på den sk offerkoftan, ser spridandet av denna myt som en effektiv strategi att låta SD få sprida sitt budskap ostört – vilket, om jag inte missuppfattat dig, vi verkar vara överrens i?

    Däremot tror jag, som kommentaren ovan, att ryggvändandet är ett bra sätt att få just ”vanligt folk” att våga börja engagera sig och visa att SD inte alls är det vanliga folkets röst. Hade ju varit underbart om alla ville ägna sig åt även tyngre och mer högljudd aktivism, men är rädd att krav på sådan aktivism hade skrämt bort ”vanligt folk”, som i allmänhet är ganska fega och inte vill ta alltför stark ställning. Ryggvändandet ger dem en möjlighet att våga engagera sig, nog måste det väl vara bättre än inget alls? Tycker det är lite synd att kalla det patetiskt, eftersom det förmodligen inte är främst redan aktiva aktivister som ägnar sig åt denna form av motstånd, utan just vanligt folk.

 4. Jag håller med om att det bästa är att störa och förstöra SDs möten och valtal, se till att de inte får stå och basunera ut sina vidriga åsikter. Att bara stå med ryggen mot är ju lite att spela enligt deras regler. Jag och en bekant hade till exempel en ”tyst protest” med bara en banderoll under Jimmies tal i Ystad, och då kom det såklart fram en SD:sympatisör efteråt och sa ”Visst är det bra att alla får yttra sina åsikter? Att både ni och vi kan stå här och uttrycka oss utan att bli störda.”, och just då kändes det ju som om de hade vunnit.

  Men jag tror att den här ryggvändningen ger något resultat ändå. Förhoppningsvis ger det Jimmie o company lite obehagskänslor att de, var de än kommer, möts av protester i någon form. Att folk visar för dem att de inte är omtyckta. Och som den där gången i Ystad, då var det bara vi två som visade någon form av protest, bland en stor publik som applåderade SD. Jag vågade inte föra oväsen eftersom det bara var vi. I en större grupp gör jag det gärna, men inte ensam. Och då tänker jag att det ändå var bättre att vi var där med en banderoll än att ingen alls var där.
  Det innebar ju även att det i tidningen efteråt trots allt stod att Jimmie mötte motstånd (om än litet) i Ystad. De här stora ryggvändar-aktionerna får ju utrymme i media, vilket jag tror är positivt för att folk ska haka på i motståndet mot SD nu.

  Kort sagt: Att störa och stoppa möten ser jag som det bästa alternativet, men när det inte finns möjlighet, eller när en inte vågar, är ryggvändning också en bra grej. Och förhoppningsvis får det ut fler på gatorna till konkreta aktioner, folk som annars inte är särskilt politiskt aktiva.

  1. Ja, att en inte vågar är ju en annan grej än att vända sig emot det. Har full respekt för att alla inte vågar, finns ju en massa mer militant antifascism jag stödjer i teorin men inte vägar ägna mig åt själv. Det är alltid bättre att göra något litet än ingenting alls.

 5. Jag kan inte låta bli att undra varför ryggvändarna hyschade på vuvuzuelorna. Är du hundra på att de sällade sig till SD:s version om att vuvuzuelakören är ett hot mot yttrandefriheten eller lackade de bara på att få trumhinnorna bortblåsta?
  Det är trots allt ett rätt irriterande instrument.

   1. Sant, men ibland tänker inte folk så långt. Det är något med höga ljud också som får folk att reagera med ryggmärgen snarare än hjärnan. Jag menar inte att vuvuzuelorna borde tystna för den saken eller så, bara att de där personerna kanske inte menade värsta ideologiskt genomtänkta grejen med hyschandet.

    1. Ja, genomtänkt är det ju onekligen inte. Spekulera på du, det ändrar inte poängen i mitt inlägg.

     1. Jag är inte ute efter att sabba poängen med ditt inlägg. Att det är inkonsekvent att försöka tysta folk som försöker tysta SD kan jag lätt hålla med om. Det enda jag inte håller med om är sättet du attackerar ryggvändarna på. Istället för att vara sakligt blev det nedlåtande. I egenskap av gammalt mobboffer kommer jag garanterat att ställa mig på samma sida som de som kallas töntiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *