Bemanningsföretaget StudentConsulting pressar före detta anställda till tystnad.

Fick ett mejl från en person (jag vet inte om du vill vara anonym eller inte, om du skriver att du vill det så länkar jag givetvis din blogg) som hade publicerat ett blogginlägg om att hen fått sparken från Com Hem (CH) som hen jobbat på via bemanningsföretaget StudentConsulting (SC). Detta är blogginlägget:

Jag har börjat landa nu. Jag fick sparken. JAG SA JU DET. Jag antar att det är något man får räkna med när man är bemanningsanställd, men personligen tycker jag att både CH och SC kan ta sig i röven.

Enligt mig så fick jag sparken för att jag blev sjukskriven. Man behöver inte vara rymdforskare för att fatta det, jag är BRA på mitt jobb, jag löser kundernas problem, jag är galet trevlig, jag säljer efter de mål jag har, och jag har bra resultat på alla ”hemliga undersökningar” vi har. Jag har dessutom vidareutbildat mig flera gånger, så jag är knappast en av de minst lönsamma personer de har på bygget. Men nej.

Jag blev sjukskriven. Två veckor som blev förlängt med fyra veckor till. Och då får jag helt plötsligt ett samtal från min SC-chef som vill att jag ska komma in på ett samtal ”imorgon”. Igår, alltså. Hon förklarade att CH ska minska på sin personalstyrka och då är det vi som är konsultanställda som ryker först. Det har ju sjäääääälvklart ingenting med min sjukskrivning att göra. Pengakåta jävla skitföretag. Och ja, jag menar både SC och CH.

Det är sån jävla bullshit alltihopa, jag blir illamående. Minska på personalstyrkan, my ass. Just nu har både SC, MP [åsyftar ManPower] och CH annonser ute på ams.se om att de söker ny personal till supporten, INKLUSIVE tv-supporten.

Så hur var det nu igen? Blev jag uppsagd på grund av personalbrist? Eller?

Huruvida hen har rätt i sina misstankar i inlägget eller inte kan jag inte svara säkert på. Jag vet inte hur anställningslagen ser ut i detalj. Jag tror att om man jobbar som konsult (alltså via bemanningsföretag) så får man gå innan den fasta personalen går, men jag vet inte. Att företagen söker personal behöver inte betyda något eftersom många företag har annonser ute hela tiden för att ha en ständig reserv av jobbsökande (vanligt bland företag med hög personalomsättning). Oavsett så är det ju som så att man kan gå runt de flesta regler om man anställer via bemanningsföretag.

Efter inlägget blivit publicerat så hörde hens chefer av sig och bad henom ta bort det. De tipsade henom om det som ett ”råd” i all välmening eftersom de högre cheferna kanske skulle bli arga annars och vidta åtgärder. Åtgärderna de hotade med var att hen inte skulle få ut sin lön för tiden hen arbetat och att hen skulle bli stämd för förtal, det var ju det dem kunde hota med eftersom hon redan hade fått sparken.

Hen tog såklart bort inlägget. Anledningen till sjukskrivningen som hen tror hen fick sparken för var att hen blivit utsatt för ett överfall på väg från jobbet, i den situationen är man väl kanske inte så otroligt benägen att ta det hela till domstol.

Det här var ganska precis ett år sedan. Nu för tiden är det, som jag förstått det, strängt förbjudet att som anställd skriva negativt om CH (och SC med antar jag, men det är jag inte 100 säker på) på alla tänkbara sociala media. Det ÄR en fullt godkänd anledning till uppsägning, sen om det är lagligt eller inte, det vet jag inte. Jag vet inte heller vad facket skulle säga om någon blev uppsagd på grund av detta.

Tyvärr är det så att man har ganska lite att säga till om som bemanningsföretagsanställd. Vanliga turordningsregler gäller inte och man kan alltid få sparken på grund av ”arbetsbrist” och liknande. Ett vanligt företag skulle inte kunna ställa detta krav på sina anställda, då gäller vanliga turordningsregler. Att man som bemanningsföretag på det viset utnyttjar det faktum att de anställda sitter otroligt löst för att begränsa deras yttrandefrihet är såklart riktigt illa men det är ju ändå i någon mår förståeligt att man utnyttjar den möjlighet man har att sparka folk vind för våg för att skapa en lydig arbetskår. Varje arbetsköpares våta dröm ju!

Vad som är värre är att företaget även i efterhand hotar sina före detta anställda när de uttalar sig om företaget. Låt oss kolla närmare på deras hot:

 1. Indragen lön. Har du jobbat så har du jobbat och då ska du får avtalad lön för det. Man kan inte hota med att strunta i att betala lönen för det är helt enkelt inget man kan göra. Däremot är det tröttsamt att som privatperson genomgå den process det är att utkräva sin lön och många vet säkert inte riktigt hur man ska gå tillväga heller. Jag antar att man kan ta det till arbetsdomstol.
 2. Stämning för förtal. Även om det varit så att man som företag kunde stämma en privatperson för förtal så hade detta inte varit nog eftersom förtal kräver att personen med mening ljuger om att någon begått en brottslig handling vilket alltså inte är fallet här. Det är inte olagligt att ha fel om en persons intentioner med eller anledningar till ett visst agerande, det är ju fan bara absurt. Allt detta spelar emellertid ingen som helst roll eftersom ett företag inte kan förtalas i Sverige, det är endast möjligt att förtala privatpersoner.

Att företag hotar med att stämma folk åt höger och vänster utan att ha den minsta grund för det är givetvis ett gigantiskt yttrandefrihetsproblem. Vem blir inte jävligt skraj och drar öronen åt sig när att företag som givetvis har mer resurser än en själv har hotar med stämning? Företaget kan anställa personer som sköter sådant åt dem, som privatperson måste du lägga en massa tid och energi på det helt oavlönat. Även om företaget inte får igenom sitt mål så innebär det fortfarande en jävla ansträngning för dig som privatperson, något som de flesta inte har någon lust med.

Vetskapen om hur den svenska lagen är uppbyggd är i vissa fall låg och detta kan oseriösa företag som StudentConsulting utnyttja. De googlar sitt företagsnamn för att sedan skicka ogrundade hot till de som skrivit negativt om dem. De flesta som fått ett sådant hot blir rädda och tar bort inlägget och SC har effektivt tystat ner kritiken mot sig.

Jag vet inte om det är olagligt att hota folk med stämning även fast det i praktiken inte skulle vara en möjlighet. Personligen anser jag att det borde vara ett lagbrott, i alla fall om man gör det systematiskt för att tysta ner kritik och därmed begränsa yttrandefriheten, vilket SC faktiskt kan antas göra. Oavsett hur lagen ser ut så kan man konstatera att det är jävligt illa för ett företag att på detta sätt pressa anställda och före detta anställda för att slippa bli kritiserade offentligt. Jag tror att om man hade gjort gemensam sak av det och tagit SC till arbetsdomstol så hade man kunnat få rätt mot företaget i att de använder sig av oschyssta metoder för att tysta ner kritik och att kravet om att inte yttra sig negativt om företaget borde tas bort. Men tyvärr blir det inte gemensam sak av sånt här eftersom företag som SC aktivt tystar ner folk och begränsar yttrandefriheten på internet för sina anställda och därför demolerar en väldigt viktig plattform för organisering för ungdomar.

Detta handlar inte ”bara” om rätten att skriva ett jävligt argt inlägg på sin arbetsgivare på sin blogg, det handlar om företag som sabbar bra möjligheter till facklig organisering för stora grupper människor. Företag som agerar som om de ägde sina anställda och till och med sina före detta anställda, inte bara köper deras tid under vissa delar av dygnet utan faktiskt äger deras personer timme efter timme, dag ut och dag in, även efter att de har slutat jobba på företaget.

Jag tror knappast att den här personen är ensam om att bli utsatt för det hen blev utsatt för eller att SC är ensamma om att bete sig såhär mot anställda och före detta anställda. Snälla, skicka in era historier om företag som betett sig illa till mig! Jag vill ha allt, oavsett om beteendet är lagligt eller inte. Kommentera eller skicka till mejlen: arsinoe.blogg@gmail.com.

22 reaktioner till “Bemanningsföretaget StudentConsulting pressar före detta anställda till tystnad.”

 1. Vissa människor lever under villfarelsen att det är utbud och efterfrågan som styr marknadskrafterna, men betänker sällan att företag kör med ojusta metoder. Det heter att allt löser sig på den fria marknaden, eftersom efterfrågan på onda bemanningsföretag sjunker då allmänheten blir medveten om problemet. Detta är ju inte fallet när bemanningsföretag med politikers goda minne tillåter anställda och tidigare anställda att bilda opinion. Usch.

 2. *EJ tillåter annställda och tidigare annställda att bilda opinion, skulle det såklart stå.

  1. Tror du att detta problem hade lösts med avreglering av arbetsmarknaden?

 3. Jag tycker inte att Student Consulting är ett seriöst företag. För några år sedan fick min sambo och en handfull andra genom dem ett jobb på ett stort teknikföretag som startade upp i vår stad. Jobbet skulle löpa över 3 månader och företaget påstod att de som jobbade bra skulle kunna tänkas beredas anställning efteråt med. Mellan SC och min sambo m. fl. skrevs ett avtal som garanterade ett nytt jobb eller fortsatt lön ifall de mot förmodan skulle kickas ut innan de 3 månaderna var över.
  Efter att ha slitit som 17 i en månad, mycket övertid o.s.v. eftersom de ville visa framfötterna sparkade företaget ut dem allihop. Uppenbarligen hade både de och Student Consulting blivit duperade. Så långt var ju inget SC:s fel, men efteråt visade de sitt rätta jag genom att inte hedra avtalet. De kallade de anställda till ett möte där de erbjöds ett skitjobb, och med skitjobb menar jag ett såntdär jobb som iaf jag hade haft ont i magen av att behöva gå till. Typ nått suspekt telefonförsäljarjobb som de då menade var likvärdigt med säljarjobbet på teknikföretaget. När de alla tackat nej till det jobbet fick de veta att det varit ett take it or leave it förslag, att de inte skulle bli erbjudna några andra alternativ och att de nu i och med att tacka nej hävt sina rättigheter att få lönen för de två återstående månaderna.
  Ass holes!
  Om jag inte hade varit arbetslös och osäker på om jag någonsin är tvingad att ha med dem att göra hade jag skrivit detta i min blogg, men feg som jag är vågar jag inte.

 4. Studentconsulting är och förblir ett riktigt skitföretag. Gå in på hd.se, och sök på Studentconsulting, så får du lära känna deras rätta jag. De är i sanning värdiga representanter för bemanningshelvetet.

 5. Hej
  Fick ett jobb genom Manpower på ett industriföretag. Skrev på ett kontrakt på 6 månader. Efter 2 månader skadade jag mig på jobbet och var tvungen att gå till vårdcentralen, där läkaren säger att jag ska stanna hemma i 1 vecka. Sjukskriven i 1 vecka då. När jag kommer tillbaks första dagen så får jag reda på att jag är uppsagd pga arbetsbrist. 2 veckors uppsägning.
  Manpower suger. Äcklas av alla som jobbar där.

 6. Mitt förra jobb gick i konkurs och väl på arbetsförmedlingen tvingades jag att söka ett jobb via Lernia. Fick ett kontrakt på 3 månader och nu 2 månader senare fick vi sparken utom ett visst antal personer. När man kollar upp dom som fick stanna har dom 0 frånvaro. För tre veckor sen frågade jag konsultchefen att nu börjar ju kontraktet nå sitt slut, har ni något som man kan hoppa över till direkt. Svaret var ”ohh ja vi har hur mycket som helst, kommer lösa sig” I går blev vi uppsagda och en del har fått påståendet att dom måste säga upp alla trälar ”konsulter” innan dom kan ge ett nytt uppdrag…. WHAT?!!???!!?? Snacka om att bli totalt asfukced..

  1. Fast detta rör sig ej om att ngn fått sparken utan om att företaget hotat fd anställda med åtal fast det ej är möjligt enligt svensk lag.

   1. Varför tror du att åtal inte är möjligt. Lojalitetsplikten är ganska strikt när det gäller privata företag och dess anställda och går på vis före yttrandefrihetsgrundlagen.

    1. För att företag inte kan förtalas i Sverige. Lagen om förtal gäller privatpersoner, inte företag. Man kan inte heller strunta i att betala ut lön för arbetade timmar. Att man kan säga upp ngn för att hen brutit mot lojalitetsplikten stämmer säkert, dock varken åtala för förtal eller förvägra lön för arbetad tid.

 7. Hej! Om denna person, eller någon annan medarbetare hos oss, anser sig felaktigt behandlad så vill vi verkligen uppmana honom/henne att omedelbart ta kontakt med mig Therese Svärd som Konsultombud. Min mailadress är konsultombud@studentconsulting.se och jag nås via telefon 020-360370. Personen kan självklart kan välja att vara anonym om han/hon så önskar. Det går också bra att kontakta närmast överordnade chef på orten/regionen eller den fackliga representanten på arbetsplatsen där personen arbetar/arbetat. Då det av inlägget inte framgår vem personen är kan vi varken kontakta personen eller bemöta innehållet specifikt. Vi följer kollektivavtalets samtliga regler som auktoriserat bemanningsföretag (där finns bl.a tydliga bestämmelser om utbetalning av ersättning för all arbetad tid). Vårt företags policy gällande hot är entydig och säger att hot i någon som helst form inte är acceptabel.

 8. Få branscher har granskats lika hårt som bemanningsbranschen och SC är ofta i skottlinjen. Trots det så lever de vidare och har gjort så i 15 år.

  Slutsats: jag tror inte att det finns så många hundar begravna, i så fall är det ett underbetyg på svensk journalistik. Klart fifflas lite, det görs det överallt. Det är även så att nån promille av konsulterna drabbas av tråkigheter, men så är det alltid här i livet.

  ”Ett mynt har alltid två sidor”

 9. ”Klart fifflas lite, det görs det överallt. Det är även så att nån promille av konsulterna drabbas av tråkigheter, men så är det alltid här i livet.”

  Nån promille? Vad baserar du det på Josefsson?

  Jag arbetade sammanlagt nästan 10 år från och till i bemanningshelvetet. Och det var ett ständigt jävla strul med felaktiga löner, uppsägningar av folk på ytterst tveksamma grunder etc.

 10. Lernia Bemanning behandla en som skit. det gör dom andra bemanningsföretagen oxå.. Speciellt invandrare som kanske inte har kunskap om lagar och regler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *