Den postpolitiska högern.

Detta fascinerar mig. En person har kritiserat Göteborgs Universitets studenttidning Spionen i en debattartikel i densamma. Jag har själv inte läst tidningen så jag kan inte uttala mig, men jag tycker att argumenteringen är fantastisk i sin enfaldighet.

Pettersson verkar vara engagerad i Muf, och är i alla fall av texten att döma åt högerhållet. Hen oroar sig för att tidningen är för vänstervriden, något som bland annat märks i att den kultur som rekommenderas är av den mer alternativa sorten. I raljerande ton skriver Pettersson om detta:

Låt mig ta några exempel på de ”kulturella ljuspunkter” som pekas ut: Graffitikonst, pysselbord, alternativa iranska dokumentärer, scenkonst i industriella lokaler, himmelska vegetariska rätter, picknickkonserter osv. Men inte ett ord om vart jag ska gå som köttätande, houseälskande, mainstreamdansande, inte Che Guevara-älskande tjej.

Istället vill hen att de ska skriva mer om Avenyn. Som om det inte redan skrevs om denna plats, som om människor i Göteborg inte redan visste att en kunde gå dit. Känner Pettersson verkligen att det saknas information om dessa platser? Troligen är det många som inte hade vetat om den kultur tidningen skriver om om de inte läst det där, men risken för att någon undgår det Pettersson vill lyfta fram är minimal. Ett av hens främst argument är till om med att dessa ställen är ”okända”. Ja, så bra att det skrivs om dem då!

Petterssons andra problem verkar vara att tidningen tar upp olika samhällsproblem, land annat ett helt uppslag (!) om den könsliga snedfördelningen på olika utbildningar och den ytterligare ett (!) om att det finns få utlandsfödda kvinnor i studentbolag.

Efter att ha läst igenom tidningen känner jag mig inte det minsta mer peppad i vintermörkret. Istället känner jag att jag vill KRÄKAS på allt som har med genus och ordet ”snedfördelning” att göra.
Hade jag själv skrivit en studenttidning hade jag för det första skrivit något som kunde få studenterna, med en uppenbarligen redan tuff vardag, att må bättre, inte sämre.

Slutklämmen är fantastiskt. Varför belasta studenternas tunga vardag med ännu mer bekymmer? Tja, kanske för att dessa bekymmer är en del av studenternas vardag. Är det då inte rimligt att skriva om det? Eller ska media främst fungera som ett sätt för människor att fly verkligheten, slippa tänka på den. Personligen tycker jag att det är befriande att läsa om samhällsproblem jag själv drabbas av eftersom det hjälper mig att sätta mina missöden i kontext, och hjälper mig att byta ut mitt självhat mot ilska över systemet, men det är väl precis detta som Pettersson helst inte vill ska ske.

Det mest fascinerande är hur hen får detta till att vara en fråga om höger och vänster, där vänstern utgör den grupp som står för negativiteten och politiken medan högern tvärtom är kul och positiv. Nog finns det många högermänniskor som har andra intressen än att dansa och lyssna på house, som faktiskt tycker att det är intressant att läsa om samhällsproblem eftersom de vill lösa dem. Jag sympatiserar visserligen inte med deras metoder, men jag hyser ändå respekt för människor som faktiskt ägnar sig åt politik för att de vill göra världen till en bättre plats.

Ur detta vill jag dra ett resonemang kring den postpolitiska högern (om postpolitik har jag skrivit här), som jag i stor utsträckning anser representeras i Muf. En kan verkligen fråga sig varför en politiska engagerad människa tycker att det är upprörande att det skrivs för mycket om samhällsproblem, en kan ju tycka att den som drar sig till politiken borde tycka att det är bra att samhällsproblem belyses. Visst att en kan ha invändningar mot vinkel och och vilka problem som tas upp och så vidare, men att någon tar upp problem över huvud taget kan väl ändå inte vara något dåligt? Jo, för den postpolitiska högern är det det.

Den postpolitiska högern vill först om främst att folk ska ha det trevligt och inte tänka så mycket på besvär. Kanske tycker de att en kan göra små förbättringar här och var, men på det stora hela så är saker bra som de är. Sopa samhällsproblemen under mattan och gå och festa istället, det en inte vet mår en inte dåligt av. Folk ska vara glada! Det är inte bra om vanligt folk läser saker och ting som gör dem upprörda, utan de ska få ta del av positiva budskap och sedan kan politikerna arbeta på i fred utan att någon bryr sig eller ens märker något. Det värsta med vänstern är att de ägnar sig för mycket åt politik, de typ tar upp samhällsproblem, klagar på saker och så vidare. Usch och fy!

När en har politiska motståndare som inte ens vill diskutera politik blir det svårt att ha någon slags vettig samhällsdebatt. Tyvärr.

4 reaktioner till “Den postpolitiska högern.”

  1. men har du någonsin träffat en vettig person från MUF? alltså jag hade extremt mycket fördomar mot dem innan de kom till min skola för man hade ju hört så mycket och sedan när de väl var där och skulle föra fram ”sitt budskap” så sa tjejen att de hade bra festlokaler och gratis sprit. det var så de marknadsförde sig och jag har hört att det är ganska vanligt. så ja, MUF handlar inte om politik. det handlar om medelklassbarn som försöker vara coola genom att ge sig in i politiken, lägga ribban för debatten på sandlådenivå och festa så mycket de kan.

  2. E: Haha, jag har en kompis som tänkt starta ett öldrickar parti/religion där han skulle kunna jobba med ölrelaterade frågor/utöva religionsfriheten på arbetet, vilket, såklart, innefattade att dricka öl. Kan tipsa honom om muf istället. Eller bättre – tipsa alla mufare om hans lilla rörelse, minskar kanske röstandet på moderaterna.

    Om posten: Kunde inte hålla med dig mer. Detta fenomen, att tycka samhällsproblem är ett samhällsproblem när dessa tas upp, att aktivera sig politiskt med mål att dra ner på politiskt engagemang (lol me a river, liksom).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *