Det är bara en del av förklaringen.

Nu när man börjat gräva i Breiviks förflutna, såsom sig bör, så har det kommit fram att det finns skälv för misstanke om att han utsattes för övergrepp i sin barndom. Tydligen så ska en psykolog som träffade honom ha slagit larm, men ingenting skedde.

Det är helt i sin ordning att det sker en utredning kring Breiviks psykiska hälsa, men jag ser en stor risk att detta kommer utveckla sin till ett rakt sjukdomsförklarande av honom, vilket kommer göra det svårare att sätta hans handlingar i kontext.

För att en person ska göra det som Breivik gjorde krävs det mer än att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Det krävs också att man lever i ett visst slags samhälle, ett samhälle där vissa tankar får luft under vingarna, där de accepteras och sprids. Visst är det bekvämt att reducera det till enskilda personers ondska och missförhållanden som råder i enskilda hem, för då behöver vi inte tänka på samhället. Då räcker det med att säga: ”gud vad hemskt”, sedan är vi fria från ansvar.

Jag vill påminna om att det Breivik gjorde inte var ett vansinnesdåd. Det hade planerats under flera år, ett mycket långt manifest hade skrivits till förklaring, idéerna hade dessutom stötts och blötts med andra likasinnade. Även om själva planen inte blev visad innan det skedde så fanns det många människor som visade uppskattning för hans idéer.

Breivik var kanske djupt psykiskt störd, men han var inte galen, han var inte vansinnig. Han var mycket organiserad i sitt utförande och han var övertygad om sin sak. Han var inte empatilös, han insåg ju själv att han skulle bli tvungen att äta anabola för att kunna utföra det han gjorde utan att bli tvungen att sluta på grund av medlidande.

De personer som ägnar sig åt islamistisk terrorism har säkert också blivit utsatta för hemska saker under sin barndom, men ingen gör någon psykologisk analys på dem. Istället så beskrivs de som en homogen grupp som liksom rör sig som en amöba. Men när en person som vi inte kan applicera vårat vanliga ”vi och dom”-tänkande på till en början gör något så gör vi allt för att hitta den där komponenten, den som skiljer honom från mängden.

Innan ni början analysera, förklara och rentav ursäkt Breiviks dåd med det han eventuellt blivit utsatt för som liten så ber jag er att tänka på de andra faktorer som påverkat honom. För de har också med saken att göra, jag lovar.

12 reaktioner till “Det är bara en del av förklaringen.”

 1. Bra att du tar upp det här! Mängder av barn utsätts för sexuella övergrepp men den stora, stora majoriteten av dem utför inte massmord när de vuxit upp. Mängder av människor har psykiska sjukdomar och störningar, men den stora, stora majoriteten av dem utför inte massmord.

 2. Det där är något som görs hela tiden, även i mer positiva sammanhang dvs att västerlänningar förklaras utifrån psykologi medan ”de andra” förklaras utifrån kultur. Som om vi skulle vara mer motståndskraftiga inför kulturellt inflytande.

 3. Håller fullständigt med och tänkte säga precis som Alice här ovanför, det finns många som blir utsatta för övergrepp som barn. De flesta mördar inte en massa människor för det.

 4. Precis! Det är mycket viktigt. Sen kommer de ju utröna om det är psykiatrisk rättsvård eller fängelse han kommer få, jag antar att det är just därför tidningar skriver om det. Men alla de här analyseringarna. Bah, man blir matt.

 5. Var är konsekvensen? När det gäller Valerie Solanas, hennes hatmanifest och hennes mordförsök på Andy Warhol så bortförklaras ju det just av att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp.

  1. Fast jag har väl fan i mig aldrig sagt det? Vänligen ge mig bevis i så fall.

 6. Jag håller med om att det inte bara får ses som en individuell sjukdomsyttring. Det är nog viktigt att skilja mellan hans politiska idéer och hans syn på sig själv och sin roll. Samtidigt som han var kapabel till omsorgsfull planering, var han väl uppenbart irrationell om han trodde att han skulle kunna realisera de politiska mål han definierat i sin lunta genom att ensam utföra ett sådant här terrordåd, och det är, antar jag, utan att ha läst allt som skrivits, föreställningar relaterade till detta som ligger till grund för att han blivit diagnostiserad som paranoid schizofren med ”grandiosa vanföreställingar”. Folk som kommit längre i realiserandet av tokiga ideologier, som Hitler, har ju haft en helt annan förmåga att bedöma situationen nyktert.

 7. Tycker att det är asbra att du tar upp struktrella perspektiv och inte bara förklarar allt med psykologi som tycks vara det mest förekommande i såna här diskussioner.
  Studerar antropologi på universitetet, och ganska mycket kritik riktas mot just psykologin som enväldig förklaring till samhällsproblem.

 8. Breivik ska tydligen lida av paranoid schizofreni men det kan ju knappast vara så att alla med den diagnosen vill döda muslimer och unga socialdemokrater. Kanske finns förklaringen dels i en psykisk diagnos och i hans politiska övertygelse?

 9. @svalin

  Nej, andra med samma diagnos väljer antagligen andra offer beroende på vem deras imaginära fiende är. Tänk typ Valerie Solanas som gav sig på Andy Warhold och skrev en bok om att döda män. Helt snurrigt och världfrånvänt, precis som Breivik. Lika snurrigt är att dagens femiister tycker att hennes bok är bra och en sanningenlig beskrivning av verkligheten. Hoppas verkligen inte folk börjar göra samma sak med Breiviks bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *