Festivalen Putte i Parken tackar nej till gratis stödarbete för utsatta.

Förra året volontärarbetade jag på festivalen Putte i Parken med Karlstad tjejjour. Vi hade ett tält som var öppet dygnet om där vi erbjöd en plats att vara på för alla, oavsett kön. En kunde komma dit och pyssla och prata, vi hade sovplatser tillgängliga för den som behövde och så vidare. Det fanns också möjlighet till stödsamtal för den som blivit utsatt för något. Vi vandrade också runt på området för att kolla om allting var okej. Jag bedömer att det hela var mycket uppskattat och bidrog mycket till att vissa av besökarnas trygghet.

I år har Putte i Parken emellertid tagit beslutet att ta betalt från tjejjouren för att få ha sitt eget tält på festivalområdet, vilket omöjliggör för dem att vara där då det är en ideell organisation med begränsade resurser. Istället får de hålla till i det så kallade ”trygghetscentret” med andra organisationer vilket såklart gör det svårt att bedriva en verksamhet som bygger på att skapa en trygg miljö för stödsökande. Såhär skriver Karlstad tjejjour om saken på sin twitter:

Sen 2000 har vi anordnat Tjejjour På Festival, först på Arvikafestivalen sen på Putte i Parken. I år kan vi inte längre erbjuda den hjälpen. Vi har, bland annat, stöttat unga som blivit utsatta för sexuellt våld under festivalen. I fjol på Putte i Parken hade vi 693 besökare i vårt tält och vi genomförde 36 stödsamtal och 32 stödåtgärder. I år kräver Putte i Parken 25 000 kr för att vi ska få delta vilket gör att vi inte har möjlighet att göra det.

Putte i Parken tackar alltså nej till en möjlighet att få gratis hjälp med att skapa en tryggare miljö för besökarna på festivalen, framförallt de tjejer som är där.

Det sker en jävla massa skit på festivaler, en kan nästan vara säker på att det kommer förekomma någon form av övergrepp. Det är inte alltid att polisen är så bra på att hantera den typen av situationer och i sådana fall kan det vara ett jättebra stöd för den drabbade att kunna komma till en plats där människor som jobbar med att ge stöd åt utsatta finns och kan hjälpa till. Putte i Parken prioriterar uppenbarligen några tusenlappar extra framför att de som besöker festivalen ska kunna känna sig tryggare. Detta är givetvis oerhört oansvarigt och respektlöst.

Karlstad tjejjour erbjuder alltså att gratis arrangera något som bidrar till tryggheten för festivalbesökarna, och detta tackar Putte i Parken nej till. Det ä uppenbarligen viktigare för dem att någon ska betala för platsen för att till exempel sälja tröjor med sexistiska budskap eller tobak än att bidra till en trygg festivalmiljö.

De som blir utsatta för saker under festivalen kommer alltså ha ett ställa mindre att få stöd på, allt på grund av att Putte i Parken vill tjäna mer pengar. Omsorgen om besökarna kommer i andrahand. Att skapa en trygg miljö för besökarna borde vara en skyldighet av alla festivalarrangörer, men Putte i Parken väljer bort det till och med när det erbjuds dem gratis.

Jag hoppas verkligen att Putte i Parken tar sitt förnuft till fånga och låter Karlstad Tjejjour hjälpa till och skapa en tryggare miljö för besökarna på deras egen festival.

4 reaktioner till “Festivalen Putte i Parken tackar nej till gratis stödarbete för utsatta.”

  1. Väldigt dåligt om de inte tar seriöst på de problem som ofta uppkommer på festivaler. Hoppas de ändrar sig!

  2. Otroligt dåligt av Putte i Parken, jag hoppas innerligt att de ändrar sig. Hade jag gått på festival hade jag verkligen känt mig tryggare och det hade varit skönt om ett sådant tält fanns tillgängligt. Det händer mycket hemskheter på festivaler och då kan det verkligen vara bra om det finns ett tält en kan gå till.

  3. Jag har jobbat i tio år med krisstöd ideellt. Aldrig har jag mött en organisatör som krävt betalning för att få vår hjälp. Så skamligt. Så cyniskt. Åter har pengarna talat på medmänsklighetens bekostnad. Gör om gör rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *