jag minns när jag insåg att jag skulle skämmas över dessa missfärgningar. en kompis grävde bland mina trosor och såg dem. jag sa “men sådana har ju alla”. “ja, men inte efter att trosorna blivit tvättade”, fnissade hon förtjust, som hade hon kommit på mig med ett brott. troligen hade jag bara fått flytningar tidigare än hon, men jag skämdes. skämdes för missfärgningarna och dess ursprung. skämdes för att jag inte förstått att detta skulle döljas och skämmas för.

*

att hata kvinnor och att hata sig själv för att en är kvinna. att hata andra kvinnor inte för att de är mindre värda utan för att en själv är precis lika lite värd som de. för att en själv är precis lika fångad och ofri. män behöver inte hata kvinnor med samma frenesi, för de är redan överordnade. männens hat är kallare, mer likgiltigt. männen slår för att få kontroll eller upprätthålla den de redan har, men kvinnor hatar för att vi är del av ett enda stort helt. vi hatar oss själva och därför är vi dömda att hata detta stora enda hela, alla andra kvinnor som är en del av det. vi hatar våra underkastade fördömda kroppar. vi hatar våra liv som det lagts en patriarkatets förbannelse över. vi hatar dessa koketta skratt, denna servila hållning, som vi ändå inte kan sluta upprepa eftersom den är vårt förbannade smutsiga öde.