Hur bemöter en folk som viftar bort sexism som extremfall?

Fick denna fråga från Sara:

Jag har stött på ett resonemang när jag diskuterat detta med twitterkvinnohatet om vårt fotbollslandslag, att dessa killar som skrivit tweesen är människor med låg IQ, att de är extrema kvinnohatare och att majoriteten av män aldrig skulle säga så osv. Jag tror dock att de åsikter som vädrades på twitter om landslaget är en ganska generell syn på kvinnliga idrottare, även om folk kanske inte uttrycker sig så starkt kring det. Men att det finns något förlöjligande över kvinnliga idrottare och såklart ett utseendefokus ist för prestationsfokus.

Jag vet iaf att de har fel när de menar att det är ett fåtal som tycker så här. Jag vet bara inte vad jag ska säga för att argumentera emot det. Hur kan en argumentera kring detta på ett ganska kortfattat sätt? En måste väl sätta in det in det stora samhälleliga strukturerna, utan att hålla en predikan i det oändliga. Och hur kan en lägga fram tesen att alla män förtrycker kvinnor och att alla män därför måste ta ansvar för sin del i den patriarkala strukturen, utan att få folk att bli allt för indignerade. Helst vill jag att folk ska ta till sig det jag säger och inte försätta sig i försvarställning där inget går in.

Detta är något en ofta stöter på i olika sammanhang. Det kan till exempel sägas att människor som våldtar bara är ”idioter”, som om det var något slags extremfall eller defekt och inget som har med samhället i övrigt att göra. Precis som du skriver är detta på tok för vanligt för att kunna förklaras som någon slags abnormalitet. Jag tycker att du kan påpeka att det inte bara handlar om de som skriver saker likt detta, utan alla som retweetar det och skrattar åt det också. Precis som att de som hejar på är en lika stor del av mobbing som de som säger elakheterna så är de som skrattar eller sprider i det här fallet en lika stor del av problemet.

Jag tycker att du först ska fråga om de tror att uttryck för sexism inte har något med hur vi ser på män och kvinnor i stort att göra. Få brukar kunna svara rakryggat ja på den här frågan, och även de som gör det kanske tänker till lite senare. Jag tror att det är bra att så lite tankefrön i folks huvuden. Fråga om de tror att samma saker skulle sägas om herridrott i samma utsträckning och så vidare, om de inte tror att det finns ett samband mellan att damidrott är så mycket mindre populärt, har så mycket sämre villkor och att folk uttalar sig såhär om det och så vidare. Försök helt enkelt att pedagogiskt påvisa kopplingen mellan dessa extrema uttryck för förakt och det som brukar passera. För det extrema kommer ju inte ur ett vakuum, det har ju grott fram ur ett samhälle där den här synen på damidrott finns, fast för det mesta kanske lite mindre uttalad. Det viktiga är att få människor att begripa kopplingen mellan den grundläggande strukturen och de extrema uttrycken för den, och det kan göras på ett ganska smidigt sätt genom att ställa ledande frågor och så vidare.

Sedan tycker jag även att en kan dra paralleller till just mobbing, som jag gjorde innan. Det är något de flesta kan relatera till tänker jag mig. Fråga om de tycker en ska stå passiv om någon är taskig mot någon annan. Det är såklart att personen som är taskig är en idiot, men genom att ignorera problemet så underlättar en att personen ska kunna fortsätta med sin idioti, och den som blir utsatt blir ju precis lika utsatt i vilket fall. Om en verkligen tycker att något är idiotiskt så borde det inte vara så svårt att sätta sig emot den som säger det. Fråga om de skulle resonera på samma sätt som de hörde någon säga rasistiska saker. Det är viktigt att sätta sig emot även det en kanske tycker är såpass korkat att det borde vara självklart att ingen säger det. Det räcker liksom inte med att själva ha ”bra” värderingar, utan en måste även visa att de dåliga värderingarna inte är okej. Om en inte markerar emot sådant så kommer människor att tänka att det är okej att skämta om sådant, att ha de värderingarna.

14 reaktioner till “Hur bemöter en folk som viftar bort sexism som extremfall?”

 1. Tack för svaret! Jag tror att det största problemet är att folk alienerar sig från tex sånna här tweets, så det var ett bra tips att få dom att inse sitt ansvar att säga ifrån även om de själva har bra värderingar. Jag kan tycka att det är lite dåligt med det i stort men även i min umgängeskrets…

 2. Hej Fanny!

  Du klumpar ihop och kritiserar två väldigt olika uppfattningar om människor som våldtar: dels att de är ”extremfall”, vilket (i långt de flesta av världens länder) är uppenbart sant, och dels att de ”inte har med samhället i övrigt att göra”, vilket (både för mig och dig) är en lika uppenbart absurd uppfattning. Du har naturligtvis rätt i att de värsta övergreppen (fysiska så väl som verbala) bara är toppen av ett isberg, men därifrån till frågeställarens (Saras) tes om att ”alla män förtrycker kvinnor” är steget långt.

  Isberget må vara stort, och vattnet i dess närhet må vara kallt, men icke desto mindre existerar vatten.

  1. Du skriver att det är uppenbart sant att de som våldtar är ”extremfall”. På vad grundar du det? De våldtäktsmän jag känner är helt vanliga män, det syns inte utanpå dem och de går inte ut och lurar i buskarna. Det är män som levt i helt vanliga förhållanden men tilltvingat sig sex av sina sambos mot sambons vilja. Varför tror du att detta är ovanligt och att det är ”extremfall”?

   1. Om en anser att tesen ’alla män förtrycker alla kvinnor’ stämmer, kan en kanske tolka föreställningen om våldtäkt & våldtäktsmän som extremfall som förtryck då detta osynliggör våldtäkt som en ’vardaglig strukturell problematik’ sett till spridda attityder i den vardagliga tillvaron – kvinnans kropp tillhör mannen – & sett till att våldtäktsmannen tenderar att vara en man som du möter i den vardagliga tillvaron. & månne ifrågasätter sig den kvinna som våldtas vid flertalet tillfällen: för våldtäkt är någonting extremt – varför sker det då upprepat? – & våldtäktsmannen är extrem – varför är det då hennes älskling inte ett främmande buskagemonster som utför dessa extrema handlingar?

    Eller?

    (Min föreställning baserat på samsyndefinition av begreppet förtryck: nästan alla människor förtrycker nästan alla människor)

   2. För att utföra en våldtäkt måste man dels ha undermålig impulskontroll och dels vara allvarligt empatistörd. Menar du att dessa egenskaper är betecknande för gruppen män?

    1. Finns gott om människor som utför våldtäkter utan att vara empatistörda eller ha undermålig impulskontroll.

     1. Givet andelen fängslade våldtäktsmän måste jag tyvärr ge dig rätt i att det kan handla om kalkylerad risk, snarare än undermålig impulskontroll. Fel av mig.
      Vad gäller empatistörning handlar det naturligtvis om var man lägger ribban, men i mitt tycke har den som kan tänka sig att våldta en annan människa ett klart empatiunderskott.

    2. I call that a radical interpretation of the text. ”Är inte extremfal” != ”är betecknande för hela gruppen”: Tror du du skulle kunna svara på din fråga om varifrån du får underlaget till ditt påstående?

 3. @Fanny och @Sara: Jag jobbade förr tillsammans med en kvinna som spelade hockey på hög nivå, hon var med i landslaget och det lag hon spelade för var med i elitserien eller vad det nu heter på hockeyspråk. Hon talade vid ett tillfälle om att hon var glad att vårt jobb hade så generösa flextidsregler, för hon kom aldrig hem från träningen före midnatt så hennes lagkamrater som hade mer ”vanliga” jobb hade ofta problem med att inte få sova tillräckligt.
  ”Oj,” tyckte jag, ”att ni har så långa träningspass att de slutar så sent, det visste jag inte.”
  ”Nej, det är inte det. Men alla tider före klockan 22 är bokade för pojk- och herrlagen så vårt pass börjar 22.”

  Jag har svårt att se detta som ett utslag av annat än klockren sexism. Ett elitlag, med landslagsspelare, som inte får träningstider som gör det möjligt att ha ett normalt jobb utöver hockeyn – vilket herrlag tränar under sådana förhållanden. Men enligt min arbetskamrat var det standard för damlagen, inte bara i hennes klubb.

 4. Hej, Kände att jag var tvungen att kommentera detta.. Jag är kvinna och har det senaste upptäckt att jag har sjukt mycket fördomar. Asjobbigt att upptäcka med tanke på att jag är välutbildad och påläst (fast det är en annan fördom jag tydligen har..) Jag vill skämmas men det gör jag inte.. Jag är mera glad över att du och Lady D faktiskt öppnar mina ögon. Jag läste twitterkommentarerna och ansåg att de visst var sjuka sådär i ”klumpform” Men om jag tar ett twitterinlägg åt gången är det så jag ansett om kvinnlig fotboll.. Inte det där med att våldta osv men att kvinnlig fotboll är tråkig mm mm. Shit vad jag behöver läsa på! Shit vad påverkad jag blir av samhället! Shit vad puckad jag känner mig! För i slutändan spottar jag lika mycket på mig själv (rent egoistiskt) Jag ville bara säga Tack för din blogg och lämna ett slags erkännande här.. för att det känns lite bättre när jag får ösa ur mig mina förlegade tankar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *