Inte ett problem.

Vissa menar att det är ett tecken på islamisering att man nu har bestämt sig för att låta en polisslöja designas. Religionen ska lämnas hemma och inte tas med till jobbet. Men vad är egentligen problemet med att vissa kvinnor går omkring med en specialdesignad slöja på jobbet? Den kommer ju knappast skada arbetet.

Att detta skulle vara ett tecken på något slags övertagande från muslimskt håll är enligt mig en märklig tolkning. Man designar nämligen inte bara polisslöjor, utan även kippor. Varför talar ingen om ”judifieringen”? Kanske för att de negativa konnotationerna till en sådan retorik är alltför uppenbara.

Det sker ingen särskild islamisering, vad som sker är att man försöker öppna upp vissa yrken för att stora minoritetsgrupper också ska kunna känna sig välkomna. Det faller sig naturligt att när det tillkommer en ny folkgrupp till ett land så tar de med sig en del av sin kultur, det betyder inte att den på något sätt tar över, bara att vissa attribut tillförs.

Att man designar vissa religiösa huvudbonader för vissa yrkesgrupper betyder inte att vi kommer acceptera hedersmord, kvinnlig omskärelse eller terrorism. Det betyder bara att vi låter människor som annars hade blivit hindrade från vissa yrken på grund av sin religion delta i dessa och göra det på ett sätt som inte skadar yrkesutövningen, vilket det inte gör att bära en specialdesignad huvudduk.

Kanske tycker någon i sann populistisk anda att man måste ”dra en gräns” så att vi inte kompromissar med ”svenska värden”. Det må vara sant, men den diskussionen kan vi ta när den dagen kommer, typ när någon på allvar försöker införa sharialag.

26 reaktioner till “Inte ett problem.”

 1. Jag har en motsatt uppfattning. Polisen skall ha en enhetlig klädsel. Det förvånar mig att du i detta inte ser att just detta fall dessutom går emot feminismen. Varför skall just KVINNOR som är muslimer och poliser kunna ha en annan huvudbonad? Nog ligger det patriarkala och religösa dogmer bakom det. Jag förstår mig inte på många feminister som kör med en ganska så märklig dubbelmoral för att inte verka främlingsfientlig. Så PK!

  1. Varför är det dubbelmoral att låta kvinnor bära vilka kläder de vill? Vidare så är kippor en religiös huvudbonad för män (judisk). Även turbaner som ju används av män ska tillverkas, så någon fråga om könsdiskriminering är det inte.

    1. Det vet jag inte. Alla påverkas av uppväxt, omgivning etc. Att hindra vissa grupper från vissa yrken är inte ett svar på det.

  2. Anledningen till att man gör detta är väl att även muslimska kvinnor ska kunna arbeta inom polisväsendet? Alltså feministiskt i allra högsta grad.

 2. ”Religionen ska lämnas hemma och inte tas med till jobbet”
  Undrar om detta också gäller för tillexempel kristna som går runt med ett kors runt halsen…

 3. Alltså detta hat och stigma mot muslimer är så jäkla själsödande. Vill man inte bli muslim behöver man inte bli det. Det är inte som om muslimer går från dörr till dörr och rekryterar medlemmar som Jehovas Vittne. Ja, sedan Irakkriget och andra konflikter i Mellanöstren så har fler muslimer flyttat till Sverige men det betyder inte att det är någon slags konspiration för att ta över detta land.

  1. Vissa menar ju att de för ett lågintensivt krig eftersom de föder fler barn…

 4. Det enda jag kan relatera till vad gäller uniformer och att ”alla ska se likadana ut” är hästrelaterat, nämligen polishästar. Där väljer man i princip alltid ut hästar med samma färg (bruna eller mörka fuxar) och samma kroppsform, så att ingen ska stå ut ur mängden. Tydligen har man sett att har man hästar med andra färger, tex skimlar (vita) när man är ute bland demonstranter och liknande, så är det oftast den häst som ser annorlunda, och dess ryttare, som blir attackerad om något händer.
  Det är väl det enda ”argument” jag kan komma på varför jag inte tycker att de ska ha slöja, så såvida inte poliserna själva ser det som ett problem så är det väl inget fel i att låta dem ha slöja eller annan huvudbonad.

  1. Jag tror att i sådana sammanhang så är de flesta ändå så täckta av hjälmar etc att det ändå inte märks någon skillnad. Dessutom jobbar knappast alla poliser i den typen av situationer.

 5. Jag har egentligen inget emot just slöjor, det är religion i allmänhet jag inte tycker om. Även om jag kan låta smått inskränkt nu så blir jag faktiskt lite, lite mörkrädd när personer som uppenbarligen tror på nonsens från en bok (förutsatt att de inte bär slöjan/kippan etc av kulturella skäl) tillåts in i maktpositioner, religiös klädsel eller ej.

  //Emma Hå

  1. Men herregud. Nej man behöver inte gilla religion men religiösa på maktpositioner har vi haft så länge det funnits religion. Ska vi förbjuda muslimer, kristna, judar osv att ha vissa yrken?

 6. Jag tycker inte religiösa symboler hör hemma på ett arbete som polis, det spelar ingen roll om det är en huvudbonad eller ett kors runt halsen. Men det är inget jag tycker ska förbjudas. Vill dom ha det på sig så får dom det. Så länge dom gör sitt jobb och inte blandar in sin religion i sitt arbete så skiter jag i vilket.

 7. Bo Grahn – Ja, faktum är att de allra flesta muslimska kvinnor VILL ha slöja för det är en del av religionen och det är något som gör Gud nöjd – inte andra män som verkar vara en odödlig myt. Jag vet att det kan vara svårt att förstå när man inte själv är religiös/muslim.

  1. Åh andra sidan beror det helt på, för många muslimska kvinnor finns inget sådant stöd för slöja egentligen. Däremot ville en man gång att kvinnor skulle klä sig så. Så hur än en vänder och vrider på det så var det en man som sa till kvinnorna hur dom skulle klä sig. Att vill förhålla sig till denna mans syn på kvinnor är däremot ens egna val. Men det är fortfarande en man dom bestämde kvinnors klädval. Och gör det än idag.

    1. Det finns ingen bibel som säger åt kvinnor att klä sig i bikini, eller trosor, eller sexiga underkläder. Däremot ses det som en synd för kvinnor att klä sig sexigt, så män som ansåg att kvinnor inte ska klä sig så. Nunnor klär sig på ett sätt som förespråkas av kristendomen.

     1. Jag vet inte hur relevant jag tycker att det är att skillnaden är. Kulturellt var det viktigt att kvinnor bar slöja både när bibeln och koranen skrevs. Muslimska kvinnor klär sig striktare enligt vad deras heliga skrift påskriver. Över huvud taget kan jag tänka mig att många muslimer är mer intresserade av att följa de regler som deras religion påskriver än liberal-kristna, men det är bara min egen tanke och kanske inte alls stämmer.

      Dessutom har muslimska kvinnor också bikini, trosor och sexiga underkläder, men de visar det oftast inte offentligt.

      Detta är dock inget jag är påläst nog för att diskutera på en högre nivå. Det kan mycket väl vara så att du har alldeles rätt, jag vet inte.

      1. Så länge en mår bra av att en religion styr ens liv så go for it tycker jag. Många blir lyckliga av att vara begränsade. Frihet är skrämmande för många.

       1. Fast saken är ju den att en troende muslim inte tror att det är mannen som har kommit med påbudet att man ska skyla sig utan det är Gud. Så de kan ju fortfarande vara nöjda och tillfreds med att skyla sig, för det var ju där den här diskussionen startade – om muslimska kvinnor i själ och hjärta vill bära slöja. En muslimsk kvinna väljer att göra det för Guds skull, ingen man. Och visst, det finns kvinnor som bär det för att de känner ett tvång – men jag tror faktiskt att det är en minoritet.

        Frihet ja, det beror på vad man själv lägger i begreppet frihet. En frihet kan vara att gå ut utan att ens kropp blir granskad. En frihet kan vara att man blir sedd för den man är och inte för hur sexig man anses eller inte anses.

       2. Jag tror inte att det handlar om frihet eller viljan att bli dominerad av en patriarkatisk gud. Jag tror att det handlar om tradition, viljan att tillhöra en grupp, tanken att man förstår något kanske andra inte förstår. Hade jag allvarligt trott att man skulle brinna i helvetet efter sin död om man t.ex. inte blivit döpt hade jag döpt min son. Inte för att jag inte ville stå på egna ben, utan för att, ja, för att det är så man gör helt enkelt. Hade jag blivit uppvuxen med att man skall bära slöja hade jag säkert burit slöja. Jag är uppvuxen med att man inte skall ha skinntajta, avslöjande kläder i grälla färger eftersom man inte har det när man vill bli tagen på allvar, och att man annars kommer att bli sedd som en idiot eller sexobjekt. Jag antar att tanken är lite samma med att bära slöja.

 8. Det är inte bara inom polisen det finns huvudbonader med religiösa förtecken som tillbehör till arbetsdräkten. I VästraGötalandsregionen finns de ovan nämda huvudbonaderna inom vården bedriven av landstinget. Studier från Danmark visar att de (kvinnor) som bär huvudduk utgör en mindre risk för smittspridning än de som har håret otäckt trots att riktlinjer följs, så som att håret ska vara uppsatt eller kortklippt.

  1. Det finns ju faktiskt en operationsmössa som ser VÄLDIGT mycket ut som en slöja, fast i ett material som mest påminner om chifonet-disktrasa. Apropå det här med hygien osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *