Kommentarsregler

På den här bloggen råder diktatur och jag förbehåller mig rätten att utan förvarning radera kommenterar och blocka kommentatorer som jag inte tycker tillför något eller har en otrevlig ton. Snäll som jag är tänker jag ändå ge er lite förhållningsregler om ni misstänker att ni ligger i riskzonen. Notera att dessa regler inte är heltäckande eller absoluta på något sätt, utan att jag fortfarande tar mig rätten att godtyckligt utesluta kommentarer och kommentatorer.

Generellt kan en säga att den som fått en kommentar borttagen också i framtiden blir utesluten från kommentarsfältet. En överträdelse räcker. Det är alltså inte någon idé att återkomma om du inte radikalt har förändrat din ton. Undantag görs såklart för människor som generellt brukar hålla hög kvalitet på sina kommentarer men som gör något snedsteg, sådant är okej.

Bloggen är tänkt för feminister, antirasister, vänstermänniskor och kvinnor. För mig är det otroligt viktigt att bloggen känns som ett tryggt rum för dessa, och de flesta reglerna finns till för detta ändamål. Det handlar alltså inte bara om att jag personligen blir rädd/kränkt/arg av olika saker. Detta gör också att jag är mer hård mot de som inte fyller kriterierna för de grupper jag ser som min främsta målgrupp. Ja, du kan vara här som ickefeminist, man och så vidare, men då får du hålla dig i skinnet. Det blir säkert en nyttig övning för er, som brukar höras och synas mest i alla andra sammanhang. Om du känner dig diskriminerad kan du se det som en nyttig övning för att förstå hur kvinnor har det varje dag.

Generellt gäller regeln: tänk efter. Jag har inga sympatier för människor som inte ”fattar” vad som är okej och inte. Alla som kan läsa och skriva kan också reflektera över vad de skriver. Om du är osäker på något; skriv det inte. Svårare än så är det inte.

 1. Vi börjar med formaliteterna: detta är inte jätteviktigt och sällan något jag blockar någon för, utan är mer en fråga om att saker ska flyta på smidigt vilket ni såklart har en intresse av. Den första är: anta ett användarnamn! Du behöver inte ha ditt eget namn, men det underlättar sjukt mycket om du inte heter ”anonym” och sedan även håller dig till det. Håll inte på och byt namn, om jag märker det så kommer du ryka. Det är inte obligatoriskt att skriva varken mejl eller webbadress när en kommenterar så du kan skippa att skriva någon fyndig mejl som inte är din riktiga, speciellt inte om den innehåller förolämpningar. I webbadressfältet vill jag se länkar till egna bloggar/hemsidor och inget annat.
 2. Ha en trevlig ton. Detta är såklart a och o i alla kommentarsfält men skillnaden kan nog vara att jag i detta inte bara räknar in att en inte får skriva typ ”hora” eller ”gnällkärring” eller något annat sexistiskt och otrevligt utan också att en inte får ha en förminskande och störig ton. Exakt vad som ingår i en ”förminskande ton” är svårt att redogöra för på rak arm, men de flesta kan nog räkna ut ungefär vad det gäller om de tänker efter en smula. Helt enkelt: kommentera inte ”kritiskt” om du inte faktiskt är intresserad av diskussion, och kommentera på ett sätt som gör att folk känner sig bekväma och inte typ rädda för att svara eftersom du har en aggressiv ton.
 3. Om du ska ställa frågor, ställ dem rätt. Detta innebär: inga insinuanta frågor som i själva verket är typ en beskrivning av hur saker och ting ”är” följt av en retorisk fråga. Mer om detta kan du läsa här. Jag kommer inte heller att släppa igenom, än mindre svara på, aggressiva frågor ställda till mig eller något annan, oavsett vad som var ”meningen” med frågan. Kunde seriöst inte bry mig mindre om vad som är ”meningen” med saker och ting.
 4. Jag har inget intresse i att låta ”alla perspektiv höras”, utan släpper igenom det jag personligen anser intressant. Detta är en blogg där till exempel feminism diskuteras, inte antifeminism. Liberala, patriarkala och rasistiska perspektiv är överrepresenterade i samhällsdebatten och jag tycker inte att de behöver finnas här också. Vill du diskutera det kan du hänga någon annanstans, jag lovar att det inte finns brist på utrymmen. Du behöver inte synas just precis här, och det är inte heller din” rätt” att göra det. Det finns såklart visst utrymme för att diskutera här i alla fall, men då får en som sagt hålla sig i skinnet och inse att en inte har någon slags naturgiven rätt att skriva här.
 5. Inget tjafs om att jag inte lyssnar på alla/svarar på alla frågor/kränker yttrandefriheten eller så. Det är sant att jag inte lyssnar på alla eller bryr mig om alla perspektiv, men det gör garanterat inte du heller. Jag svarar om jag har tid och lust, och det är inte min skyldighet att ”ta debatten” med någon kommentator. Att jag inte är intresserad av just ditt perspektiv betyder inte att jag inte är intresserad av något annat perspektiv än mitt eget. Du är troligen inte heller intresserad av alla åsikter folk har, så bara lägg ner tramset. Jag har bättre saker att göra med min tid än att ”debattera” med diverse haverister.
 6. Ingen vulgärkritik av kommunismen. Alltså ”kritik” i stil med ”är du kommunist vill du ha det som i Sovjet eller?!?!?!?!”. Det är inte intressant eller konstruktivt, och bygger på en stor misstolkning av vad kommunismen idag står för. Så häng med Muf eller något om du vill ägna dig åt det. Jag är kommunist och det får du helt enkelt leva med om du ska läsa eller kommentera här. Däremot ser jag gärna djupare diskussioner kring ämnet, som inte går ut på smutskastning av mitt politiska perspektiv. Detsamma gäller såklart människor som snackar om att feminister vill ha kvinnovälde och liknande konspiratoriskt trams.
 7. Skriv inte ”du har missat/du glömmer/du har fel” för att sedan langa någon svada om vad du tycker att jag borde tycka istället. Även om det inleds med en komplimang så är det ett skitotrevligt sätt att lämna ”kritik” på eftersom en tar tolkningsföreträde kring hur saker och ting ”är”. Jag behöver inga recensioner av mina inlägg, jag ”glömmer/missar” inget utan skriver vad jag tycker, så kom inte här och lek förälder/bloggcoach med tolkningsföreträde kring vad som är ”rätt”. Skriv istället ”jag tycker att” eller liknande.

Men som sagt, detta är inte heltäckande utan bara ett gäng riktlinjer. Om du går efter dessa och tänker efter lite så kommer det nog att vara lugnt. Känns det för svårt kan du skippa att kommentera här och bara njuta av alla fantastiska texter.

10 reaktioner till “Kommentarsregler”

 1. Hej
  Jag är väldigt nyfiken på dina erfarenheter av att plugga statsvet/nationalekonomi. Har börjat på samma bana och funderar på hur jag som ilsken feminist och kapitalistskeptiker kommer att bli bemött och hur jag kan ta mig fram.
  Och: tack för din blogg.

  1. Alltså det är ju sjukt borgerligt. Jag ställde mkt frågor/kom med invändningar på föreläsningar etc och jag upplevde att det togs emot bra, men det var tydligt att jag tänkte väldigt annorlunda än vad föreläsare och resten av eleverna gjorde.

 2. Jag gillar din blogg!
  Men omväxling förnöjer. Så någon gång emellanåt vore det ju trevligt om du publicerade en kommentar där det ventilerades en avvikande åsikt. Det blir lätt förutsägbart annars. Och en smula tråkigt.

  1. Men snälla. Jag släpper ofta igenom kritiska kommentarer, dessutom så kan du söka din variation på andra ställen ist för att kräva att jag ska leverera allt.

 3. Sjukt bra regler. Egentligen bara sunt förnuft och ett uppförande som borde vara en självklarhet för alla i alla kommentatorsfält.

 4. Hei Fanny 🙂
  Jag er fra Norge og har nettopp sett på trolljegerne åå tv. Jag såg din historie og tycker at du er sterk, kul, og dyktig. Jeg er stolt av deg. Det låter sikkert konstig men jeg er glad for at du er her i verden og det trengs mer av deg 🙂
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *