Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Myten om kvinnor som underkastar sig.

Sakine Madon har skrivit om att feminister borde ”hylla” Paradise Hotel, en tes som jag förövrigt hört många människor driva:

Paradise hotel-tjejer som Jasse, Saga och Paow må se ”tjejiga” ut, med höga klackar och ett och annat opererat bröst. Men de har inte sämre integritet än genomsnittlig jämnårig för det. Att dumförklara dem är bara förmätet och slappt.

Tvärtom borde varenda feminist applådera att tjejer äntligen tävlar och har kul utan en tanke på att be om ursäkt.

Jag tänker typ såhär; Paradise Hotel är ett program som kretsar kring heterosexualitet. Jag har så himla svårt att se hur detta kan vara ”feministiskt”.

Madon pratar om hur dessa kvinnor bryter mot könsroller, men det är väl för fan en självklarhet när de filmas dygnet runt. Detta handlar inte om att de är mer ”frigjorda” än andra kvinnor, utan att kvinnor i regel inte lever upp till den så kallade kvinnorollen, eftersom ”kvinnorollen” är ett ouppnåeligt ideal som ingen kvinna lever upp till. Det finns ingen exceptionellt i att bryta mot dessa förväntningar. Alls. Det görs hela jävla tiden. Vet inte Madon om detta???

Jag tycker det är lustigt hur ofta kvinnor som utnämns som ”feministiska” i den här typen av krönikor överlappar med aggressivt heterosexuella kvinnor. Jag ser det hela tiden. Till exempel när folk snackar om att denna film är minsann feministisk för den handlar om en kvinna som själv tar initiativ till att ligga med snubbar. Ungefär som om kvinnor i allmänhet inte tog initiativ till att ligga med snubbar. Spela roll att hela filmen handlar om män????

Om en tänker att kvinnor som bryter mot ”kvinnorollen” per automatik gör något feministiskt så blir det helt enkelt en väldigt väldigt låg tröskel för att ”vara” feminist. Hur tänker sig Madon att Paradise Hotel ska kunna lära oss något om feministisk kamp för frigörelse?

Nej, kvinnorna är Paradise Hotel är väl inte ”dumma”, som om det var det som var grejen. Kvinnor är inte förtryckta i patriarkatet för att de är ”dumma”. Kvinnor ägnar inte all sin tid åt heterosexuella relationer för att de är ”dumma”. De gör detta för att det är deras situation. Paradise Hotel kan troligen säga oss en del om patriarkatet, det betyder inte att programmet som sådant är feministiskt.

Jag är så trött på idén om att feminism handlar om att enskilda kvinnor ska ”ta för sig” eller ”bryta könsroller” genom att vara ”starka” eller ”smarta” eller något liknande. Det befäster en bild att kvinnor generellt är förtryckta på grund av typ bristande intelligens eller ”styrka” och att vi skulle behöva ”inspireras” av kvinnor som ”bryter könsroller”.

Jag undrar verkligen hur Madon tror att Kvinnor I Allmänhet är? Det känns rätt mycket såhär:

thumb”Normal Girls” är på det ena eller andra sättet, i alla fall är det fånigt och kanske ofeministiskt. Själv fyller en inte upp den stereotypa kvinnorollen och därför är en högre stående på något vis.

En grej som kanske vore mer intressant än att reproducera myter om hur Kvinnor I Allmänhet är vore att lyfta fram subversiva inslag som många kvinnor kan känna igen sig i och komma med idéer om hur en kan omvandla dessa till feministisk praktik på ett mer strukturerat sätt. Att påvisa det motstånd som kvinnor gör i vardagen.

2 kommentarer till Myten om kvinnor som underkastar sig.

  • eff skriver:

    Var hemma hos en kompis som kollar på PH så jag såg ett halvt avsnitt och kände mig bara ledsen när jag kollat på det?? Skulle aldrig kalla det för ett feministiskt program, konstigaste jag hört? Är det snarare inte det klassiska förtryckarprogramet som leker med folks liv och som alla ångrar att de var med i typ två år senare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv