Och alliansens världsbild har fortfarande inte bekräftats…

Denna artikel har delats triumfatoriskt av alliansvänner både på min twitter och facebook.

Frågan om hur de människor som tvingats lämna sjukförsäkringen försörjt sig har varit omdiskuterad […] Siffrorna visar att fyra av fem hade en lön, tre av fem på över 100 000 kronor per år.

Nyheten är alltså att merparten av de som tvingats lämna försäkringskassan nu har en lön på över 100 000 kronor om året, vilket motsvarar strax över 8300 kronor i månaden. Jag antar att det är innan skatt som åsyftas, och då pratar vi alltså om ett nettobelopp som ligger väldigt nära socialbidragsnormen, alltså den minsta summa som en person antas kunna leva på i månaden.

Nu kan det såklart vara så att en stor del av dessa personer ligger långt över detta belopp, det säger artikeln ingenting om, men denna information i sig borde inte vara något att hurra över. Det är klart att en merpart av de som är sjukskrivna kan jobba om de verkligen verkligen måste göra det för sin brödföda, och det siffrorna visar är att en majoritet av de utförsäkrade har varit kapabla att göra just det. En femtedel har däremot inte kunnat jobba sig upp ens till detta belopp, och ytterligare en femtedel har ingen lön alls.

Det säger sig själv att personer under nödtvång är kapabla att göra saker som de annars inte hade gjort. Att man lyckas kämpa sig till precis så mycket pengar som man behöver för att leva av betyder inte att man på något sätt är frisk nog att arbeta, bara att man inte har något annat jävla val. Det fina med sjukförsäkringen är ju att folk kan sluta arbeta innan de klappar ihop totalt, men ju mer man skär i den desto längre kommer folk att arbeta under orimliga förhållanden innan de kan sjukskriva sig och rehabilitera sig.

Alliansens världsbild, det vill säga att folk är sjukskrivna på grund av lättja och inte verkligt behov, hade kommit i bevis om det varit som så att en merpart av dessa utförsäkrade personer hade blivit framgångsrika i yrkeslivet, att de kunnat jobba heltid utan problem och att de tjänat pengar nog inte bara för att överleva. Nu är så inte fallet, så det enda som ”bevisats” är att personer är kapabla att göra saker som de annars inte hade gjort om de av nöd är tvingade till det.

11 reaktioner till “Och alliansens världsbild har fortfarande inte bekräftats…”

 1. men eh, rätta mig om jag har fel så står det väl att 78% av de som INTE är arbetslösa eller sjukskrivna har en inkomst? alltså ett manipulativt sätt att undvika att förtydliga hur stor andelen som faktiskt var fortsatt arbetslösa eller sjukskrivna var. det står ju inte hur stor andel av SAMTLIGA utförsäkrade som nu har inkomst. aka är inget för alliansvänner att stoltsera med alls. eller? har jag missuppfattat?

  1. Det är också sant, men undersökningen är menad att svara på frågan om vad de som utförsäkrats och inte kommit tillbaks försörjer sig på. Dock att det lätt blir missvisande, precis som du påpekar.

   1. obs att det inte var meningen att låta dryg! haha. var bara att jag blir sjukt provocerad av medierna och alliansens siffertrixande. så jäva manipulativt. din text håller jag såklart med om.

  1. Det stod såhär i slutet av artikeln ”Av dem som skrevs in vid starten av programmet 2010 har 27 procent eller 3 685 personer gått vidare till jobb eller utbildning.” Antar att det är det närmaste en sådan siffra man kan komma.

   1. Och om man då tar siffran 27% och låter den vara korrekt för hur många som inte är arbetslösa/sjukskrivna, är det alltså ca 16,2% av den totala mängden som haft en inkomst på över 100 000 kr.

 2. nyheten var väl att de hade en inkomst vid sjukförsäkringens slut. Alla är ju inte heltidssjukskrivna. Jag förstår inte vad allianskramarna vill att jag ska chockas över. 70 % var kvinnor, säkerligen är större delen av dem ensamstående också. Hur ska de klara ekonomin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *