Om att erkännas som könsvarelse.

Skrev såhär på twitter:

Fy fan vad trött jag blir på snacket om att bara transpersoner har behov av att erkännas som sitt kön. Det har cispersoner också. Att erkännas som kön är att erkännas ha en plats i samhället, att ges rummet att begära och begäras. Detta behöver vi alla. Att processen ser annorlunda ut för transpersoner innebär inte att de är de enda med det behovet.

Poängen med detta, och det vill jag verkligen understryka, var inte att säga typ ”buhu jag vill också bli erkänd för mitt kön”. Det är ju obvi inte ett problem för mig i mitt liv att jag inte erkänns som kvinna. Många tolkade det dock så och det är kanske begripligt, men det var inte intentionen vilket jag också har förklarat. Nåja.
Anledningen till att jag skrev det var för att jag har noterat ett sätt hos cispersoner att prata om kön där de menar på att de själv minsann inte har något behov av att erkännas som könsvarelser, men det har transpersoner eftersom de på något sätt har en extra stark könsidentitet. Detta är en idé som jag tror ställer till problem på flera olika sätt som jag bland annat skrivit om här.
Jag tänker mer såhär: i patriarkatet så har alla ett behov av att erkännas som könsvarelser, vilket i kontexten innebär en människa som kan begäras och begära. Detta måste vi göra för att kunna få tillgång till saker vi behöver som människor; intimitet, trygghet, relationer och så vidare. Det kan också utgöra en säkerhetsrisk för människor att inte kunna placeras i ett könsfack, människor som inte ”passar in” utsätts ju ofta för våld. Därför är erkännandet som könsvarelse en viktig del av mänsklig existens, men som cisperson så ifrågasätts en såklart inte på samma sätt och blir alltså inte nödvändigtvis lika medveten om denna process som en transperson blir.

Trots att det inte funnits några skäl till att tvivla på att jag är kvinna har jag ändå alltid behövt bevisa att jag är just en sådan, och sättet det ska bevisas på är genom att få eller åtminstone visa mig vara värd mäns bekräftelse och kärlek. Jag har behövt sträva efter att bli bekräftad som könsvarelse. Denna strävan har under sina perioder i livet varit rent absurd – jag minns när jag var barn och tänkte att jag MÅSTE ha en pojkvän, att exakt vilken som helst dög. Eller att jag hade kontakt med män jag inte alls hade något intresse i, att jag låtit mig behandlas oerhört illa och så vidare. Allt detta för att få känna sig begärd av en man.

Jag har också funderat på hur mitt perspektiv på världen i stort och feminism har påverkats av detta. Såhär i efterhand kan jag konstatera att jag varit relativt framgångsrik i att bli bekräftad som könsvarelse – jag har haft tillräckligt många förhållanden, tillräckligt många sexuella erfarenheter och så vidare för att känna mig trygg i att jag kan vara ett föremål för heterosexuell praktik. Jag tänker mig att att detta gjort att jag i högre grad har kunnat släppa den grejen än om jag aldrig hade fått den typen av uppmärksamhet eller ”bekräftelse”.

Det är klart att det inte ”ska” vara så, jag önskar ju att jag slapp resonera såhär, men det är liksom ofrånkomligt i ett samhälle där det är så oerhört grundläggande att bli erkänd som könsvarelse – det är fundamentalt för vår existens som sociala varelser. Jag har insett att det är lättare för mig att vända mig bort från män än för någon som känner sig mindre säker i att bli begärd av dem, och att det är lättare för mig att sluta iklä mig vissa kvinnliga attribut än för någon som inte accepterats som kvinna på samma sätt. Mitt utrymme är större än många andras.

På sista tiden har jag börjat betrakta ”kvinna” mer som en politisk kategori för min egen del. Jag har redan ”bevisat” att jag är kvinna genom att ha förhållanden med män. Jag tänker mig att jag på ett sätt bekräftar mig själv som kvinna genom att ta politiskt utrymme som kvinna. Jag tänker att det är ett privilegium att jag kan betrakta kvinna som en politisk kategori först och främst, att jag inte behöver bekymra mig om att bevisa att jag förtjänar att ingå i kategorin ”kvinna”. För det är liksom ingen som på allvar ifrågasätter det.

Jag funderar på hur en skulle kunna skapa en feministisk praktik kring detta erkännande – hur en skulle kunna göra det mindre beroende av att erkännas som kvinna av män. För så länge det ser ut så kommer ramarna för vår politik sättas av våra motståndare i kampen.

Så, min poäng var att påvisa hur även cispersoner har samma behov, men att de ofta inte är medvetna om det, inte att förneka transpersoners utsatthet. Poängen med detta är att kunna binda ihop olika människors erfarenheter och se likheterna i våra situationer, och framförallt likheterna i det förtryck vi utsätts för.

Min utopi är såklart att detta erkännande inte skulle behöva ske utifrån den heterosexuella matrisen, utan kunde vara mer fritt. Men det var i alla fall det.

En kommentar till “Om att erkännas som könsvarelse.”

  1. Agreed, bra ordat ++
    Som kvinna förväntas du, blir pushad och t.o.m mobbad till att ”bli en specifik könsvarelsetyp”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *