Om att läsa kamptexter.

Då jag skrev att jag tyckte om SCUM-manifestet blev mången läsare upprörda, vilket knappast kom som en överraskning. Nu har jag även läst kommunistiska manifestet och uppskattade även det.Jag antar att detta kommer göra mig ganska opopulär i vissa kretsar. En våldsbejakande radikalfeministkommunist!

Jag tycker att man måste begripa att då man läser politiska kamptexter så kommer uppskattningen sällan från att man håller med om vartenda ord som skrivs i texten. Det finns mycket jag tycker är korkat, naivt och felaktigt i de båda texterna. Men de fyller mig med en energi och glöd som stammar från det faktum att det finns en igenkänningsfaktor, från att något av det som står i texten träffar mig, att jag upplever det som sant och äkta.

Jag vill inte att SCUM ska upphöjas till allmän lag, jag vill inte att Solanas utopi ska realiseras, men jag tycker att den har något viktigt att säga om samhälle vi lever i. Idag är vi otroligt långt ifrån ett scenario där den utopin skulle kunna bli verklighet, så det är över huvud taget inte relevant att tala i de termerna. Däremot kan kompromisslösheten och glöden vara otroligt häftig att ta del av. Och jag lovar, om Solanas och jag mötte varandra så skulle jag inte storögt nicka instämmande i vad hon sa, jag skulle såklart säga emot! Precis som jag alltid gör när jag anser att någon går för långt, även inom ideologier jag tillkännager mig.

Att läsa en text och tycka att den både innehåller poänger, kraft och är välskriven och samtidigt tycka att andra saker i den är helt uppåt väggarna är ju inge konstigt, så gör nog alla. Så bara ta det lite lugnt och förstå att en människa inte är vad hen läser.

7 reaktioner till “Om att läsa kamptexter.”

 1. Jag tar och kapar din blogg lite, för jag tror inte att jag får så mycket bättre svar någon annanstans där jag hänger. Helt ok att inte publicera om du inte tycker att det passar.

  Bloggläsare!

  Jag ber om hjälp i min strävan att bli mer mångsidig i mina synsätt.

  Jag ska snart ha semester och planerar att läsa en hel del böcker och sitter därför och ska göra en bokbeställning.

  Finns det någon bok som på ett bra och vetenskapligt sätt förklarar feminismens grundstenar, dvs. framförallt det som kallas könsmaktsordningen och det patriarkala samhället?

  Krav, ska finnas på adlibris och får helst inte kosta mer än 200 kr och ska vara fokus på vetenskaplighet, inte ideologi (ideologi behöver dock inte alls vara uteslutet, det ska bara finnas en logik förankrad i forskning).

  1. Har inte hört talas om någon sådan sammanställning tyvärr. Det finns nog gott om litteratur som på det sättet kollar på enskilda feministiska praktiker, såsom kvotering.

 2. Jag håller med om allt som står i SCUM-manifestet. Löjligt att folk blir provocerade av det. Lika löjligt som när kvinnor provoceras av hat riktat mot dom. Jag menar, väx upp.

    1. Det förstod jag, men ironi brukar ju också syfta till att förmedla något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *