Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om förtryckssfärer och kvinnor som köper andra kvinnor.

Jag läste detta inlägg om klassamhället och patriarkatet på den nystartade bloggen Rimligheten, och resonerade lite kring hur jag ser på saken:

Jag brukar tänka att den sexuella makten är en egen ”maktsfär” eller vad en ska kalla det, som främst äger rum inom relationer. Jag tänker mig att även en man som är underordnad en kvinna på andra samhällsplan kan förtrycka henne sexuellt om de ingår i en relation (sedan gör de kanske sällan det), men däremot inte nödvändigtvis kan använda denna makt om de typ jobbar på samma arbetsplats och hon är överordnad. Typ på arbetsmarknaden är det den ekonomiska positionen som är ”central”, i hemmet inte lika. Så olika positioner spelar olika mycket roll beroende på var en befinner sig.

Det här med centrala relationer tycker jag är ett bra sätt att förstå förtryck på. Jag tänker typ att arbetet är den centrala relationen i kapitalismen, och att kärleksrelationen är central i patriarkatet. Sedan blandas såklart de olika sfärerna in i varandra ständigt, men det finns ändå ett syfte med att försöka se just det centrala.

Sedan kom vi in på det problematiska i att feminismen fokuserar på att få in kvinnor på högstatuspositioner, samtidigt som många kvinnor fortfarande är extremt ekonomiskt utsatta:

Ser precis samma problem som du och tänker att det delvis är en förskjutning av kvinnoförtrycket in i en ekonomisk sfär som sker. Det mest tydliga exemplet tänker jag är när kvinnor utnyttjas som arbetskraft för att hålla ihop familjer (typ ruttjänster och så vidare) eller surrogatmödraskap. Typ privilegierade kvinnor utnyttjar rasifierade kvinnor från arbetarklassen för att kunna förverkliga sig själva både som kvinnor och i arbetslivet. Det arbete som innan varit kvinnor obetalda arbete blir istället något som sker på den ”vanliga” arbetsmarknaden, men det är fortfarande könat.

Det jag ser att jag kan göra utifrån min egen position i detta är att frigöra mig från de förväntningar som ställs på mig som kvinna, för då kommer jag inte behöva ställas inför det valet på samma sätt tänker jag mig. Det handlar enligt mig om att ha en bättre grund att stå på i att visa solidaritet mot mer utsatta kvinnor.

Feminism som går ut på att privilegierade kvinnor ska kunna köpa andra kvinnor för att få en mer bekväm tillvaro i patriarkatet ger jag inte ett skit för.

Ja tänker att detta är en del av problemet med att fokusera på arbetsmarknad när det kommer till feminism. Visst är det relevant, men så länge den patriarkala exploateringen av kvinnor i relationer kvarstår så kommer kvinnor att behöva dubbelarbeta, eller köpa en annan kvinna som arbetar åt henne. Därför tänker jag att det är centralt, speciellt för kvinnor i min egen position, att förstå just dessa mekanismer.

Det är inte frigörelse att som privilegierad kvinna köpa en annan kvinna för att hon ska befria en från dubbelarbetet, det är bara att förskjuta problemet. Det handlar om bekvämlighet snarare än feminism.

6 kommentarer till Om förtryckssfärer och kvinnor som köper andra kvinnor.

 • Highlander skriver:

  Jag tänker lite tvärtom; ifall vi ändrar på arbetsmarknaden blir det enklare att ändra relationen.
  Som exempel tänker jag att kvinnors position gentemot män har förändrats och blivit jämställdare i takt med hur samhällsproduktionen förändrats.

  En reform som basinkomst, lika lön för allt arbete, arbetstidsförkortning osv borde rimligen ge större handlingsutrymme åt den underpriviligerade. Oavsett om det är kvinna och kvinna eller kvinna i relation.

  Eller är jag helt ute och cyklar nu?

  • Fanny skriver:

   Mitt resonemang bygger inte riktigt på var förändringen måste äga rum först, utan vad som är den centrala relationen. Jag tänker mig att förändringar i alla sfärer är relevanta.

   • Highlander skriver:

    Ja. Det ena ger nog det andra så att säga. Lite ringar på vattnet-effekt. Oavsett var man börjar kommer vi ändå bara gå framåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv