Om vegetarisk skolmat.

Det här med vegetarisk dag i skolmatsalen är så konstigt tycker jag. Att man ska ha kött i maten är ingen naturlag som kan hävas endast vid uttryckliga ambitioner om att göra undantag, det är väl precis lika naturligt att äta kött som att inte göra det? Kan komma på en massa rätter jag fick i skolan som var vegetariska utan att det någonsin var en grej, till exempel potatisbullar, panpizza med bara ost och tomatsås och så vidare. Att laga mat utan kött ska väl inte vara en så stor grej? Det är säkert ingen som ens hade märkt det om man inte skrivit det. Hur svårt kan det vara att göra typ pasta med tomatsås eller något liknande typ en dag i veckan utan att sätta flaggar ”vegetariskt” på det?

Jag blir så trött på politiker ibland. De konstaterar att kötätande är dåligt för miljön och är kostsamt. De bestämmer att det ska ätas mer vegetariskt. Istället för att införa ett vettigt program kring detta där man till exempel ökar skolmatspersonalens kunskap om vegetarisk matlagning så inför man ett krav på att en dag i veckan ska vara köttfri och ba: ”gu va bra! Nu har vi verkligen gjort en insats!”.  Att man bryr sig mer om att ”förmedla värden” såsom att vegetariskt är bra genom att införa symboliska dagar än att faktiskt öka elevernas konsumtion av vegetarisk mat är beklagligt.

Givetvis blir ingen trött av att äta ett välavvägt vegetariskt mål i veckan. Däremot kan jag tänka mig att många blir mer skeptiska mot maten eftersom den marknadsförs som vegetarisk och därför äter mindre.

9 reaktioner till “Om vegetarisk skolmat.”

  1. Jag är inte vegetarian men äter gärna vegetariskt ibland för att det helt enkelt är godare, men på min förra skola FICK man inte ta av den vegetariska maten om man inte lämnat in en lapp om att man inte åt kött. Snacka om att inte uppmuntra till att skippa köttet då och då.

    1. Fast det har väl att göra med att det vegetariska är specialkost, och om många fler tar av den än vad som är beräknat, så kan den ju ta slut så att de som verkligen inte äter kött inte får någon mat. Inte så bra.
      På min skola är det dock många icke-vegetarianer som ibland äter vegetariskt för att det är godare.

      Sen verkar matsalen här anstränga sig för att den icke-vegetariska maten ska vara just icke-vegetarisk alla dagar i veckan, genom att t.ex. ha fläsk i pannkakor och potatisbullar. Det är lite intressant tycker jag, för det känns väldigt onödigt.

      Vet inte riktigt om det här med vegetarisk dag är något jag tycker är jättebra, men jag tycker definitivt att det verkar bra att tänka på att all mat inte måste innehålla kött hela tiden och sträva efter att få in vegetariskt i den vanliga menyn också.

      1. Jo, det har du ju i och för sig rätt i, men skolan jag gick på innan det hade du rätt att ta av båda alternativen. Att klassificera det som specialkost gör ju att intresset svalnar för den vegetariska kosten.

        1. Vi fick anmäla oss som vegetarianer, och sen äta av båda. Men att hålla på och räkna så långt det går är ju rätt rimligt med tanke på hur mycket mat som skulle slängas ifall alla skulle välja vad de känner för varje dag. Vilka marginaler man skulle behöva ha…

  2. Usch, den vegetariska maten på vår skola är förjävlig. Slutar alltid med att jag får äta knäckebröd istället.

    Dom gör helkonstiga saker som man inte kan avgöra innehållet på och som bara smakar svett, fattar inte varför man gör det så komplicerat?

  3. håller med Klas! jag föredrar ofta vegetariskt framför kötträtt & har så alltid gjort men i skolan var vegetariskt ett undantag som krävde lapp & vegovärderingar. fucked up. kan förstå att dom behöver en hum om hur mkt vegetariskt som går åt men då är det bättre att undersöka hur många som är intresserade av alternativet istället för att det ska vara dedikerat till vegetarianer.

  4. I skolan jag går i krävs det också lapp för det vegetariska men många äter vegetariskt ändå. Sen känner jag också igen det där med att dem nästan verkar anstränga sig för att stoppa kött i den ”vanliga” maten. Men sen så är ju skolköket lite konstigt i allmänt då icke-vegetarianerna på alla hjärtans dag fick jordgubbar I köttgrytan.

    Tycker också att det borde satsas mer på att få fram näringsrik och nyttig mat som inte ser ut som grå sörja, samt sallad. Vi har en bra salladsbuffe som är samma för alla alternativ och den står ju för hälften av matintaget.

  5. På min gymnasieskola blev det möjligt för alla att välja själva av både vegetariskt och den andra rätten. Kunde tom kombinera vilket jag tyckte gjorda att folk vågade smaka av den vegetariska maten!

    tror vissa är lite skeptiska till veg. mat bara för att den ser annorlunda ut eller av rädsla om man inte är van att smaka mycket ny mat.

  6. Vegetarisk mat är ju billig – i synnerhet om det är typ potatisbullar eller pannkakor liksom – så tror att det natruligt blir en hel del vegetariskt pga begränsad budget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *