Personligt ansvar.

En grej jag tänkt på i de senast dagarnas diskussioner om hur man tar ansvar för sin överordning och varför man har ansvar är hur otroligt provocerade folk blir av att någon säger att de har ansvar. Ingen vill ha ansvar! Alla tycker att det är någon annans fel.

Det roliga med detta är att det är väldigt vanligt att människor på vänsterkanten politiskt blir anklagade för att vi vägrar ta personligt ansvar. Jag kan ju säga att jag tar så mycket ansvar för samhällsordningen som jag kan, genom att konsumera lite, upplysa om maktstrukturer och samhällsproblem, försvara människor när jag ser dem bli utsatta för orättvis behandling och så vidare. Jag är också sjukt jävla villig att ändra mitt beteende om någon påpekar någon grej (förutsatt att jag tycker de har rätt alltså). Jag har börjat göra väldigt många olika saker annorlunda för att jag vill ta ansvar, och jag kommer säkert att ändra ännu fler saker.

Om alla tog sitt personliga ansvar så skulle man inte behöva lösa saker på politisk väg. Det roliga är att det ofta är samma personer som gnäller om att vi som vill lagstifta ska ta personligt ansvar istället som själva vägrar inse sin egen roll i olika maktförhållanden.

Jag tror inte jag känner en enda person som vill lagstifta kring saker som miljö, diskriminering och så vidare som inte också tar mer personligt ansvar än de flesta. Problemet är att det finns väldigt många människor som inte vill ta personligt ansvar, och eftersom et finns så många sådana måste man tyvärr lagstifta om saken.

Såhär va: hur många miljövänliga ägg eller vad fan det nu är jag än köper kommer det inte rädda klimatet. Även om jag själv är 100% klimatneutral så kommer det inte att ändra sådär skitmycket. Detta handlar inte om en ovilja till ansvar från min sida utan om att även om jag tar det personliga ansvar jag kan så kommer jag inte lyckas lösa det.

Folk som gnäller över att de som vill lagstifta inte tar ansvar själva är i regel bara ovilliga att själva ta ansvar, och vill inte tvingas till det. Skönt då att det finns folk som tar ansvar även över dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *