”Retorik”.

Ibland får en höra bannor från borgare och/eller vuxna människor som handlar om ens ”retorik”, typ att en inte uttrycker sig tillräckligt fint eller whatever.

Nu ska jag berätta en viktig grej om politik: allt du kände när du var 15 år sant. Menar alltså inte vad du tyckte när du var 15, utan vad du kände. auktoritetsföraktet, hatet inför vuxenvärlden, livsledan, längtan efter något fetare. När en är 15 behövs ingen ”retorik” för att uttrycka sig utan det bara väller ur sanning ur hjärtat, det mesta handlar egentligen bara om att koppla ihop detta med konkret politik. Gör en det så har en kommunismen mitt framför fejset!

Sedan blir en kanske äldre och börjar bli lite småborgerlig (det vill säga börjar ha fel. Detta gäller dock verkligen inte alla men det presenteras ju ofta så i ”media”, det vill säga att unga är vänster och vuxna höger) och då uppkommer plötsligt behovet av ”retorik”. Det finns inte längre någon intiutivitet  i uttryckandet av känslor eller åsikter utan allting måste ständigt lindas in i lager efter lager av fina ord och ”resonemang”.

Vissa människor gör misstaget att tro att detta gör saker och ting mer legitima, men det är faktiskt precis tvärt om. Politik är inte och ska inte vara svårt och komplicerat, politik handlar om våra liv och det är någonting precis alla kan begripa. Sen kan en absolut syssla med mer avancerad teori, men grunden för politiken är och kommer alltid vara känslor, och därför måste vi ta dem på allvar.

En hög med bajs är en hög med bajs även om du målar den med guld, och detta och inget annat är och kommer alltid att vara borgerlighetens största retoriska problem. Eftersom de har i grunden människofientlig politik måste de ständigt maskera den, och därför tar de alltid illa upp när någon från vänsterkanten inte känner samma behov. ”Buhuhuhu dålig ton”, gnäller de på men i sitt hjärta vet de ju att de endast är avundsjuka för att de inte kan uttrycka sig med samma intiutiva briljans som en kan när en talar från sitt hjärta. Borgaren kommer alltid att behöva gömma sig bakom retoriken, helt enkelt för att deras politiska projekt går ut på att lura människor att tro att de tjänar på att leva i ett kapitalistiskt, rasistiskt och patriarkalt samhälle. Herregud, ni hör ju hur det låter.

Jag förstår att det är ledsamt för er jag har själv varit där och krälat i förnekelsen, men det finns en himla bra lösning; ta ditt förnuft till fånga bli vänster. Jag lovar att det inte kommer kännas lika jobbigt att uttrycka sina åsikter då.

10 reaktioner till “”Retorik”.”

 1. Herregud vilket sant och bra inlägg! Jag sa väldigt tidigt att jag var vänster, innan jag egentligen förstod mig på någonting. Idag kan jag förklara varför jag är vänster, men känslan har alltid funnits där.

 2. Eller hur. När en kan sammanfatta kärnan i sin ideologi med typ ”jag vill att alla ska ha det bra” behöver en inte sen försöka komma på något komplicerat retoriskt sätt att motivera detta.

 3. ”Jag lovar att det inte kommer kännas lika jobbigt att uttrycka sina åsikter då”

  Helt riktigt, att vara vänster är att välja minsta motståndets väg vad det gäller offentliga ståndpunkter. Verkar så jävla enkelt. Massa skithippa människor, cool musik… Hur fräck är någon annan ideologi liksom?

  Men det handlar inte om att man blir ”äldre och börjar bli lite småborgerlig”, det handlar om att man blir äldre och börjar omvärdera sina ståndpunkter och att man kanske inser att livet inte handlar alltid om valet mellan bajs eller paradis utan om vilken bajshög som är minst.

  Och valen är inte alltid mellan höger och vänster, det finns ju faktiskt nyanser, ideologiska tredje kön.

 4. Jag som liberal, feminist och antirasist förstår inte varför du måste se det så svartvitt. Jag var minst lika liberal när jag var 15 och tycker fortfarande att liberalismen är den absolut minst människofientliga av alla ideologier. Då talar jag ur hjärtat och behöver inte heller någon retorik. Du behöver absolut inte hålla med mig men kan vi inte bara agree to disagree, eller ta en diskussion, istället för att kalla varandras åsikter för bajshögar?

  1. Haha nej vi kan inte ”agree to disagree”, dina åsikter är ju människofientliga, det kan jag omöjligt acceptera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *