Saker internet lärt mig att hata: yttrandefrihet.

Ett ord som internet lärt mig att hata är ”yttrandefrihet”. Fan vad folk drillar om den jävla yttrandefriheten! Jag tänker att yttrandefriheten nog är den frihet som är absolut minst hotad, i alla fall inte på det sätt som yttrandefrihetstjatarna hävdar. Jag tänker på Lars Vilks och vilket enormt jävla stöd han får när han aktivt provocerar muslimer samtidigt som det faktum att en facklig representant blir misshandlad för att dra tillbaks sina krav inte väcker särskilt mycket uppmärksamhet, jag tänker på Tryckfrihetssällskapet som tillmäts en plats på debattsidan i en av våra största dagstidningar för att säga att de inte får något utrymme.

Den yttrandefrihet som anses skyddsvärd av dessa personer är friheten att yttra sig ”kritiskt” om Islam och invandring. Andra personers och gruppers yttrandefrihet är inte alls lika viktig. Nå, jag antar att den som inte kan försvara det hen skriver, tycker eller säger istället får försvara att hen skriver, tycker eller säger. ”Alla får tycka som de vill” samt ”vi har faktiskt yttrandefrihet” är argument för folk som inte kan argumentera för sin sak.

Även om yttrande- och tryckfrihet är något jag ställer mig bakom så skulle jag aldrig vilja beblanda mig med de personer som ingår i den så kallade ”yttrandefrihetsrörelsen”. Jag blir så trött av deras tourettesartade sätt att upprepa saker som (med rätta) gör folk upprörda bara för att man ”måste får säga” saker och ting. Ordet yttrandefrihet, som förut var något väldigt positivt laddat för mig, får mig numera att rygga tillbaka och fly diskussionen.

6 reaktioner till “Saker internet lärt mig att hata: yttrandefrihet.”

 1. Jag har väl inte börjat hata yttrandefrihet som företeelse, men jag har, som du, jävligt svårt för kategorin som blandar ihop rätten att få säga vad man vill med något slags rätt att få säga vad man vill UTAN MOTHUGG (sorry guys, grov missuppfattning). Och som ofelbart skriker ”Yttrandefrihet!!! Censur!111!!!” om man reagerar på något de säger (rätt ofta om invandrare läs invandrare med brunt, gult eller svart hudfärg).

 2. Saken är väl att de verkligen inte förstår vad yttrandefrihet innebär. De förstår inte att yttrandefriheten är ett förhållande mellan staten och medborgarna som innebär att medborgare aldrig får straffas juridiskt för att de sagt något. Att någon får kritik, blir socialt stigmatiserad eller blir emotsagd för det det hen sagt har inte ett dugg med saken att göra.
  Det skevaste är att många av de självutnämnda ”försvararna av yttrandefriheten” har en sådan dubbelmoral. En majoritet av dem är helt chill med att någon som tycker att det är helt rätt att ha sex med barn inte blir populära socialt, eller skulle inte lyfta ett finger för att NAMBLA-liknande organisationer skulle få publicera artiklar i dagspressen. Det finns ingen egentligen inget ideologiskt eller moraliskt ställningstagande bakom, utan de är bara ett gäng bortskämda, barnsliga idioter som grinar över att folk inte håller med dem. Motsatsen till yttrandefrihet, egentligen.

  Ursäkta ranten, jag blev tvungen att skrika av mig =p

 3. nämen precis och denna grupp är också ofta de som brukar harva om att man ”måste vara så himla PK i det här landet hela tiden” så fort deras argument tryter. sedan önskar jag att larsvilks hajade att han har all rätt i världen att vara en idiot, men det är fortfarande inget hedervärt med att vara en idiot.

 4. Jag har insett att folk som drar upp yttrandefriheten så fort man börjar argumentera emot dem inte är värda att diskutera med. Ja, yttrandefrihet innebär att du har rätt att säga vad du vill, men det innebär också att jag har rätt att säga vad jag vill om dina åsikter.
  Nej, det handlar nog om brist på bättre argument precis som du säger.

 5. Men hallå är ni helt omedvetna om att människor i detta landet blir av med sina jobb, uteslutna ur fack, trakasserade etc enbart för sina åsikters skull, eftersom de för tillfället inte anses politiskt korrekta. Vad som är politiskt korrekt ändras med tiden (att vara för nazismen har varit politikst korrekt tex) och jag undrar om ni den dagen någon av era åsikter inte är politiskt korrekta fortfarande är emot yttrandefriheten? Jag hoppas verkligen det! Allt annat vore ett fruktansvärt hyckleri från er sida.

  1. Nå, folk blir misshandlade för att de driver facklig förhandlingar, för att de har ”fel” hudfärg, sexualitet och kön också så det går båda vägarna. De ”politiskt inkorrekta” åsikterna tillmäts ju otroligt mkt utrymme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *