Separatism.

Apropå den här grejen med Sdu:arna som kom till ett separatistiskt möte för ickevita hbtq-personer och bråkade så vill jag säga att jag inte har något emot separatism över huvud taget, oavsett vilka grupper som är och inte är välkomna. Om det finns ett syfte med att ha ett möte där endast vita får komma, okej. Samma sak med endast killar.

Sedan så kan det såklart vara så att syftet med separatismen är något jag personligen inte ställer mig bakom och då kommer jag såklart ställa mig emot mötet som sådant. Men metoden, separatism, tycker jag är helt okej.

Jag tror dock att det finns ett långt mycket större behov av separatism hos grupper som är marginaliserade, såsom ickevita, varför det också förekommer i högre grad. Man kan också tänka sig att en organisation som Sdu knappast behöver uttala att vissa grupper inte äger tillträde eftersom de ändå inte känner sig välkomna och om de kommer så kommer de inte och tar över utan fortsätter att vara marginaliserade och tvungna att ställa upp på den dominerande gruppens villkor.

Diskriminering såsom jag ser det handlar ju sällan om att man uttalar att en viss grupp människor inte är välkomna utan är mer dolt. Personer i en privilegierad ställning behöver sällan uttala en diskriminerande agenda eftersom det sköter sig automatiskt, men hjälp av invanda fördomar. Ibland kan det dock finnas behov av att utesluta vissa grupper för att andra ska få komma fram ordentligt, och då tycker jag att uteslutning är helt okej.

20 reaktioner till “Separatism.”

    1. Separatism som jag pratar om handlar om att utskilja vissa folkgrupper, och mig veterligen är varken feminister eller antifeminister en folkgrupp. Sedan kan jag hålla med om att det var lite drygt gjort, jag skulle nog inte deltagit själv även om jag kunnat, men jag tycker inte att det är jämförbart.

     1. ” jag inte har något emot separatism över huvud taget, oavsett vilka grupper som är och inte är välkomna.”

      Du själv verkar inte ställa något krav att separatism enbart gäller folkgrupper och även om du gjorde det så har jag svårt att se en moraldefinition som stödjer din inställning.

      Antingen är det ok att en grupp utesluter andra grupper från möten/demonstrationer eller så är det inte det, svårare än så är det inte. Och du kan ju knappast säga att jämställdister är en icke-marginaliserad grupp.

      Och då. antingen tycker man det var fel av ”Operation Dicken” eller tycker man det inte. Det finns ingen mellanmjölksvariant där man tycker det var ”drygt”.

      1. Hade verkligen inte haft något emot om de blev stoppade i dörren, men nu var ju alla välkomna? Fattar inte frågan öht.

       1. Alla som ville diskutera jämställdhet (underförstått enligt deras, jämställdisternas, premisser) var välkomna.

        Frågan är ju om du tycker det är ok att vissa sorts feminister kom och förstörde jämställdister möte. Även om dessa feministers agenda inte uttalat var att förstöra mötet när de visste att deras agerande skulle ha motsvarande effekt?

        Poängen, som du antagligen förstår mycket väl, är att feministerna förstörde jämställdisternas möte minst lika mycket som SD förstöre Pride (antagligen mer). Antingen tycker man båda är dåligt eller tycker man båda är bra eller tycker man ingenting alls.

        1. Jag tycker som sagt att det var ganska barnsligt gjort och skulle inte ha deltagit själv även om jag haft möjlighet, men jag tycker inte att denna diskussion här hemma när vi diskuterar separatism. Mötet var inte uttalat separatistsikt och det gjordes väl inte heller några försök att få feministerna att avlägsna sig.

         1. Så… Ju mer motstånd, desto bättre?

          Själv bedömer jag aktioner efter deras (uppenbarliga) syfte och deras mål faktiska handlingar.Du får gärna presentera en moraluppfattning när SD:s besök är dåligt men ”feministernas” besök är dålligt. Om du tycker både är dåliga så presentera gärna din definition av separatism.

          1. Din kommentar är tyvärr obegriplig. Eftersom Blling sa att feministerna var välkomna så var de väl det? Om man hade velat köra ut dem hade jag förstått det. Fattar inte vad fan detta har med saken att göra. Jag tycker det var omoget av Sdu:arna att störa detta möta, punkt slut. Man behöver inte ha exakta definitioner och gränser för exakt allt för att tycka ngt i ett enskilt fall.

     2. Folkgrupp har tydligen en juridisk innebörd och enligt den är feminister inte en folkgrupp men det finns även en annan definition som säger: Folkgrupp är en benämning på en grupp av människor som på ett- eller flera sätt skiljer sig från andra grupper. Och enligt den så kan man mycket väl anse att feminister är en folkgrupp.

      1. Månne. Hade som sagt inte haft något emot om feministerna blivit utkickade. Men mig veterligen så var mötet inte uttalat enbart för antifeminister, utan för alla som vill diskutera dessa frågor. Tycker det är lite märkligt att ni tar upp detta, det är inte samma sak.

       1. Mötet ville uttalat inte diskutera feminism utan jämställdhet, det är inte samma sak. ”Feministerna” kom dit för att störa jämställdisternas möte, det är klart mätbart samma sak som SD:s störning av Pride-mötet.

  1. ”– Man behöver inte ha en viss åsikt för att få komma hit. De är lika välkomna, säger han om feministernas besök.” – Pelle Billing

   Det verkar inte riktigt vara samma grej.

 1. Problemet med detta är att någon godtyckligt ska bestämma när det är ok och när det inte är det. Socialister har en tradition av separatism både inom sig och mot andra där de som separerar alltid hävdar att de vet bättre än alla andra… Om man ska gå på vad folk känner så kan vi lika väl acceptera all rasism. I sydstaterna var en anledning till att färgade inte fick åka buss att kvinnor och barn inte skulle känna obehag. Med Fanny sätt att se på det skulle det vara ok…

  Socialister försöker köra med argumentet att vita män är privilegierade och därför är i en maktposition etc. En sådan analys har inte med verkligheten att göra, bara tyckande…

  1. Nej, det skulle det inte. Det är stor skillnad på att bli utesluten från en viktig samhällsfunktion och på att bli utesluten från ett enskilt möte där man ska diskutera erfarenheter av rasism. Tror du själv att jag skulle tycka att det var bra att utesluta män från bussar? Eller vita? Du kan åtminstone försöka hålla nivå, hörru.

 2. Hade det varit ett enskilt möte hade det inte varit något problem men eftersom det var ett offentligt möte så är det en helt annan sak. Visst är det grövre med rasism på en buss än för detta möte men det är fortfarande rasism och förkastligt.

  1. Nåja, du får väl tycka så men jag håller inte med. Orkar dock inte diskutera saken då vi knappast kommer nå någon djupare förståelse för varandras åsikter.

 3. Visst var det ett öppet möte med antifeministerna. Och visst var alla välkomna. Men om man kommer dit med syfte att förstöra mötet och som skedde ge sig på enskilda mötesbesökare med olika personliga påhopp (även fysiska) så tycker jag det ändå har en relevans att diskutera. Om jag kom till ett feministiskt möte, steg in och gick fram till dig Fanny och ställde mig 10 cm från ditt ansikte och sa: ”Är du kåt får du kyssa en antifeminist!” så skulle du säkert bli väldigt illamående. Särskilt som jag är 53. Det var vad som hände på mötet. En feminin transa gjorde det… ”Blir du kåt nu antifeministgubbe!”.

  Vad gäller mötet där SDU dök upp så hade de säkert, oavsett vad de säger, en avsikt att provocera eller bli provocerade. Men där tycker jag arrangörerna gjort fel som inte välkomnat även ”vita”. Vi måste säga NEJ till sånt och det borde även Du Fanny göra av det enda skälet att det inte får bli en fortsättning på dyligt. Det skapas ju en sorts ”låt gå” mentalitet. Att det skedde inom Pride festivalen var också otroligt anmärkningsvärt där det ju skall vara inkluderande. Den FI taleskvinna som ledde detta möte är ju också väldigt kontroversiell, det skall vi inte glömma. En sorts rasistisk antirasist!

  1. Jag tyckte att det var dumt av feministerna att förstöra pubkvällen. Jag tycker att separatism är okej och jag tycker inte att ”vi” måste säga nej till sådant. Nu vet du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *