Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Skattepopulism.

Skattebetalarnas förening har en grej som de kallas för ”slöseriombudsmannen” vars främst verksamhet går ut på att ”granska” statliga myndigheter och lyfta fram vad som anses vara ”slöseri” från deras sida. För ett tag sedan så började denna bild från ”slöseriombudsmannen” spridas.

Nu förvånas väl folk över siffrorna och tänker ungefär att det inte kan stämma att man betalar nästan 75 % i skatt. Och grejen är att de gör det inte heller, för i de 17.200 kronorna som anges så räknas även arbetsgivaravgifter och dylikt in, alltså pengar som betalas innan en får ut sin lön. Dessa pengar är vidare inget som staten bara ”tar” utan går till att betalas sjukersättning, pensioner och så vidare.

Nå, en kan väl tycka att det är för mycket pengar detta och det kan jag väl respektera. Vad jag blir trött på är denna skattepopulism där en inte ens redovisar siffrorna ordentligt. En betalar inte 17.200 i skatt på 25.000 kronor, däremot betalas arbetsgivaravgiften innan lönen delas ut. Det ursprungliga beloppet som dessa sammanlagda 17.200 dras ifrån är alltså betydligt högre, och 17.200 utgör alltså en fortfarande ganska stor, men inte lika stor, del av kakan.

13 kommentarer till Skattepopulism.

 • Lo skriver:

  Ha! Det finns inget som säger att alla de pengarna som arbetsgivaren betalar ut i arbetsgivaravgift hade lagts till på lönen om hen slapp betala ut dem.

 • Amadeus skriver:

  Det där är ju en jättekonstig bild. Dels för att det, som du skriver, blir direkt felaktigt matematiskt då man måste lägga på avgifterna som betalas utöver lönesumman på den första summan. Dels för att (hej, som du också skriver, men jag håller bara med dig) pengarna går till saker som PENSION och FÖRSÄKRINGAR som löntagaren tjänar på (antar att en del går till mer vanlig skatt också, vet inte hur fördelningen ser ut).
  Visst, en del kanske inte tycker att man ska betala skatt alls utan pensionsspara samt försäkra sig själv, men det får stå för dem och det är klart att jag som är positiv till skatt inte förstår det tänket.

  • Pelle P skriver:

   Det är skillnad på skatt och avgift. Skatt går direkt in i statskassan medan en avgift har ett direkt syfte (eg tv-avgift går till att finsnsiera svt mm). Men i båda fallen så blir man tvingad och har inget val. Så det finns inte nödvändigtvis en koppling mellan att betala en avgift och du får något för det. Du måste betala tv-avgift även om du bara tittar på utländsk tv.

 • brad skriver:

  Well…. Yes, you are 100% correct that this picture is misleading. However, it needs to be pointed out that every paycheck in Sweden is misleading because the paychecks do not show the full payment to the State. An honest way to show the full calculation would be to show the full amount that goes to Skatteverket and the full amount that goes to the Arbetare. In this case, approx. 33k:- in total with 17200:- to Skatteverket and 15800:- to the individual. Everyone already knows that the State then uses that money to provide various services to its citizens. Everything from barnbidrag, försvaret, pensioner, försäkningskassa, etc. etc. etc. Really sorry for my spelling…

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Det kan jag hålla med om. Skattebetalarnas förening brukar ju gnälla även om det där, konstigt att de själv använder sig av så missvisande bilder då.

 • MarySaintMary skriver:

  Men gud, det var nån som sa till mig häromdagen (minns tyvärr inte vem) när vi pratade om löner nånting i stil med ”men se till att du inte får över 25000 i lön för då måste du betala JÄTTEMYCKET skatt!”. Kan det ha varit nån som sett den här bilden, gått på hela grejen och totalt missförstått? Lite rädd för 1) hur lätturade och okritiska folk är 2) hur företag/intressepolitiska organisationer/politiska partier verkligen VILL få de lättlurade med sig istället för de som faktiskt håller med om deras åsikter.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Så kan det nog vara, för denna har spridits jättemycket. Roligt om personen på allvar trodde att en betalar sådär mycket i direkt skatt, fast lite sorgligt också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv