Feminist- och politikfrågestund.

Jag har blivit tillfrågad om fler inlägg om feminism, något som det faktiskt varit ganska tunt om på sista tiden. Grejen är att jag har haft så fullt upp att jag inte riktigt orkat formulera mina tankar kring tyngre ämnen och när jag väl suttit mig ner och försökt skriva har det varit helt tomt på inspiration.

Därför tänkte jag att det kanske vore läge att köra en feminist- och politikfrågestund. Jag har gjort ungefär samma sak innan och det resulterade i en massa intressanta inlägg. Ofta så blir det så när en varit insatt i vissa frågor länge att en tänker att alla har samma förförståelse som en själv, varför det kan vara bra att kolla lite vad folk undrar kring och sådär. Dessutom behöver jag inspiration.

Så ställ frågor om feminism och gärna politik i övrigt också!

 

20 reaktioner till “Feminist- och politikfrågestund.”

 1. Vilka av dom ”stora” partierna tycker du är mest feministisk?

  Vilka tycker du är dom viktigaste punkterna att jobba på för att få jämställdhet? Vem ska jobba på det?

  Hur ser du på biologins betydelse (eller icke betydelse) för olikheter mellan könen?

  Det var allt för den här gången 🙂

 2. Feminism:

  Vilket är det största ”felet” människor gör som förstärker könsmaktsordningen? M a o, om du kunde få människor (i Sverige) att sluta/börja med ett beteende, vilket tror du skulle ge störst effekt?

  När skulle vi använda kön i beskrivningen av en annan människa i din idealvärld? Är biologiskt kön någonsin relevant, och i så fall när?

  Vilka möjligheter anser du att priviligierade grupper har att bekämpa den orättvisa de själva gynnas av? Skall män slåss i jämstäldhetsdebatten? (högavlönade för rättvisare löner, ”vita” mot rasism etc.). Och om man skall det (för på något sätt skall man väl det), hur gör man det bäst? Genom att stötta och stå tillbaka, genom att ställa sig sida vid sida med de förtryckta på barikaderna? Genom att ta ledningen och föra ”de andras” talan?

  Politik i allmänhet:

  Om du hade haft all makt på jorden, hur hade du velat att samhället sett ut då (givet att det var samma människor, med samma förmågor och begränsningar som skulle bo i den).

  Hade det funnits någon slags marknadsekonomi?
  Hade man fått lön när man arbetade, och hur hade lönebildningen i så fall sett ut?
  Hur hade det varit med egendom? Äga land? Äga produktionsmedel? Äga hus?

  Tror du i grund och botten att politiken är hänvisad till att ”gräva där vi står”, eller är ett mer revolutionärt språng möjligt och i så fall hur?

  Se, där. Från toppen av mitt röriga huvud några av de frågor jag skulle vara intresserad av att höra dina tankar kring.

  Skall passa på att säga att jag är imponerad av din blogg. Har bara läst i några veckor, men som sagt, mycket klokt att läsa.

  /Anders

 3. Jag har funderat lite kring de olika ”föregreningarna” inom feminismen. Själv är jag av åsikten att vissa inriktningar är närmast kontraproduktiva för feminismen och dess strävan efter jämlikhet mellan könen. Tror du att särartsfeminism och likhetsfeminism fyller någon egentlig funktion eller kan de betraktas som de ”svarta fåren” i det här sammanhanget?

  Tycker du att borgerliga kan vara feminister med tanke på att den ideologin och synen på människan som kommer med den ofta krockar med det ”essentiella” inom feminismen?

  Ursäkta om jag är otydlig, hoppas att du förstår vad jag menar. Allt gott!

 4. Calle är 25 år, vit och man. I dagsläget ser inte Calle något inom den feministiska rörelsen som gynnar honom själv. Han blir tom lite obekväm av allt kliv-åt-sidan hets och scumprat. Till saken hör att Calle inte besitter någon som helst makt eller har någon osund relation till det kvinnliga könet. Han är som vem som helst i hans ålder. Frågan är alltså, vad har feminismen att erbjuda honom och andra likasinnade?

  1. Camilla är 23 år, vit och född i Sverige. I dagsläget ser inte Camilla något inom den anti-rasistiska rörelsen som gynnar henne själv. Johanna blir till och med lite obekväm av all ”invandrare är lika mycket värda”-hets och allt Expo-prat . Till saken hör att Camilla själv inte besitter någon som helst makt eller har någon osund relation till människor av annan etnicitet (som hon själv är medveten om då). Hon är som vem som helst. Frågan är alltså, vad har anti-rasismen att erbjuda henne och andra likasinnade?

   1. Om Johanna blir obekväm av all invandrare är lika mycket värda-hets så är hon förmodligen rasist! Hon gillar inte invandrare/invandring helt enkelt. Tråkigt för henne! Jag gillar kvinnor. Älskar tom! Snipp snapp slut.. Och ang Camilla, hon kanske blev våldtagen på någon efterfest av fyra män från mellanöstern? Inte fan vet jag? Metadebatt och off topic är vad det är! Min fråga var hur feminismen arbetar för att locka fler män? Fick dock svar på frågan i bloggens senaste inlägg. Feminismen gör inga ändringar för att passa förtryckarna dvs. Nu ska jag ut och förtrycka kvinnor, kanske handlar två ekologiska mjölk på Coop också!

 5. Hej Hernandez. Att man engagerar sig betyder inte att man gör det för egen vinning. I sådana fall skulle jag som etniskt svensk man mitt i livet med fast anställning inte kämpa för höjd skatt, kvinnors rättigheter, mångfald och människorna i Gaza. Jag engagerar mig för de som behöver stöd, inte det som gynnar mig själv. (Utöver det så finns det fördelar med feminismen även som man som vi kommer att få på köpet. Tex så kommer många av de förutfattade rollerna som vi känner oss tvingade in i att försvinna och vi kommer att få lättare att vara hemma med våra små barn en längre tid. För att bara nämna några saker.)

  1. Hej Sjostrand72! Jag anser inte att kvinnor behöver något särskilt stöd vettu! I varje fall inte mer än vad de får. Jag får snarare intrycket av att allt fler kvinnor börjar känna sig omyndighetsförklarade av all stöd, hjälp, positiv särbehandling, kvotering, lyfta fram osv osv i två hela arbetsdagar! ”För att bara nämna några saker” säger du. Det är väl främst det där med könsroller och barn som brukar nämnas. Har aldrig hört något annat nämnas faktiskt när det kommer till männens fördelar. Så vad gör feminismen åt det då? Få se nu, den utgår lite svävande ifrån att majoriteten är fast i stereotypa könsroller. Och det är alltid fel! Även om du är nöjd med ditt liv så är det fel! Du kanske känner dig intvingad i något och vill bryta dig fri. Jag gör inte det. Och det behövs egentligen inte, såvida du inte är traditionellt manlig. Det är då du är fast i någon roll! Vad du känner är lite skit samma för machoidealet strider direkt mot feminismens värderingar, och blir således något dåligt! Eftersom dessa GARANTERAT har en taskig kvinnosyn! Och så det här med föräldrarledigheten. Här är ju feminismen bara för härlig. Den vill kvotera och lagstadga med en översittarattityd som bottnar sig i att ni andra är inte tillräckligt smarta och upplysta! För hur många familjer är egentligen positivt inställda till detta? Och detta har blivit lite synonymt med feminismen och debattklimatet. Ifrågasätter du är du kvinnohatare och en soldat i patriarkatets här. Hur som helst så fick jag svar på min fråga i senaste bloggposten.

 6. I’d like to know what the bottom line measurement is when considering equality of the sexes, i.e. is it just economic power (obviously not) or a mix of key parameters. In other words, what are the key variables that would go into an equation if one could model a measurable equation that would determine the level of inequality? Does it make sense for Feminism to define such an equation? If not, why not?

 7. Jag har märkt att vissa feminister (och likasinnade) mer och mer börjar definiera könsproblematik utifrån könsroller och normer, könsbaserat förtryck utifrån ”på vilket sätt det begränsar individens möjlighet att vara och uttrycka sig själv”. Hur förhåller du dig till det?

  Anser du att jämställdhet kan uppnås även om (vissa) normer och könsroller kvarstår (mer eller mindre)?

  Anser du att mäns könsroll(er) är mindre, lika eller mer begränsade och begränsa/n/de än kvinnors?

 8. Minns att du skrev på twitter för inte så länge sedan något i stil med ” Att se saker från den ljusa sidan är samhällsfarligt”. Tyckte det var underbart skrivet. Vore intressant om du hade ett vidare resonemang med det som du kunde utveckla! Eller var det mer en liten pik åt någon?

 9. Det hade varit lite kul om du kunde ge lite boktips! Jag hade varit intresserad av att läsa bra böcker om och angående feminism, men jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Jag håller ofta med dig när du själv skriver och tänker därför att du säkert hämtat viss inspiration ifrån bra böcker. Om så är fallet så får du gärna nämna några av dessa i ett inlägg så att man kan kolla upp dem.
  Tack för en jättebra blogg förresten, du är otroligt duktig på att skriva och enligt mig är du väldigt smart och jag blir mycket inspirerad varje gång jag kikar in här. Du har så vettiga tankar och du är verkligen bra på att argumentera för din sak.
  Vad har du förresten för utbildning? Läser du på högskola?

 10. Jag hade en föreläsning igår om genus i världspolitiken. Eftersom jag läser internationella relationer så har vi framförallt studerat de stora teorierna inom detta ämne, liberalism och realism. Vår föreläsare pratade om att när man diskuterar dessa teorier så är de skapade av män och män är ”personen” man pratar om när man beskriver människors natur. Vi pratade även om kön som något skapat och att manlig och kvinnligt är saker som är påhittade. Jag håller med om att det är något man är fostrad till, men jag förstår inte riktigt hur, om tex liberalism skulle vara skapat av kvinnliga teoretiker, teorierna skulle bli annorlunda, om nu kön är något skapat. Har du några tankar kring det?

 11. Kan du skriva lite utredande kring vad radikalfeminsim och queerfeminism är och hur du förhåller dig till dess ideologier (och andra grenar om du så vill, tycker dock personligen att de två är de mest intressanta)?

  Vidare vore det väldigt intressant att läsa en samhällsanalys (något förkortat, förstås) ur ditt feministiska perspektiv (med orsaker, situationsbeskrivning, konsekvenser och åtgärder samt din egna ”utopi”), om genus i allmänhet.

  Vad tycker du är de viktigaste och mest fundamentala feministiska frågorna? Varför? Finns det någon problematik inom dessa frågor i dagens samhälle och hur skulle du vilja ändra på det?

  Hur ser du på föräldraförsäkringen: hur ska den utformas och inom vilken tidsram (alltså ska en eventuell förändring verka omedelbart eller påbyggas under längre sikt)? Finns problem med en individualiserad föräldraförsäkring (tänker då på queerperspektivet och att ta hänsyn till icke-traditionella familjekonstellationer) eller är det ”den enda vägen” till ett mer jämställt samhälle? Förklara gärna.

  Till sist: tycker du samhället (stort begrepp, jag vet) blir mer/mindre jämställt? Tänker på hur kvinnor i Sverige fått rösträtt och rätt till att göra abort samtidigt som kvinnan blir mer och mer sexualiserad och objektifierad i exempelvis reklam och porr.

  Många ”stora” frågor, men vore guld värt att få höra dina åsikter om det!

 12. Jag skulle gärna se ett inlägg där du beskriver hur ditt drömsamhälle ser ut, alltså om du fick välja helt fritt utan att behöva ta ställning till hur realistiskt detta samhälle skulle vara i dagsläget.

  Tack på förhand 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *