Skit för helvete i att ta avstånd.

När du som vänster går ut och ”tar avstånd” från att någon kastat en tårta i fejset på Åkesson under en antifademo, vad tror du det ger för effekt? Ser du någonsin högern ”ta avstånd” från varandra, och vad tror du att detta beror på?

Jag har ett tips: bara skit i det. Skit i att någon kastat en tårta i Åkessons fejs. Det är inte relevant. Det viktiga är att det finns människor där som tar ställning emot fascism och rasism. Att någon sedan gör något du inte sympatiserar med; vem fan bryr sig?

Genom att lägga så jävla mycket krut på att ta avstånd från så kallade ”extremister” eller vad fan du nu kallar det så reproducerar du dels bilden av att denna falang faktiskt existerar och är ett reellt problem, vilket inte stämmer. Du är en bidragande orsak till att till exempel Sd anses ha ”vatten på sin kvarn” när de snackar om våldsvänstern, eftersom du aktivt bygger på bilden av att denna finns. Pröva istället denna taktik; tagga ner, sluta vara så ängslig och låt det för helvete passera. Strunta i att ta avstånd bara, gör det. Jag lovar, jorden går inte under för att du skiter i att kommentera att någon fått en tårta slängd i fejset.

Vad jag tycker om tårtkastandet? Jag känner väl ungefär att det är som att lägga fokus på att vissa män behöver bjuda tjejer på drinkar för att få ligga framför att kritisera att vi lever i ett samhälle där kvinnor dagligen förtrycks. Tråkigt för hen kanske, men hel seriöst; vem fan bryr sig?

8 reaktioner till “Skit för helvete i att ta avstånd.”

 1. Det jag tycker är mest olustigt i detta är sannerligen inte själva tårtan utan det är de positiva reaktionerna kring det. Hejaklacken. Jag anser att det är problematiskt.

 2. Klippt ur dagens SvD: ”I slutet av 2012 släppte Brottsförebyggande rådet (BRÅ) en rapport som visade att Sverigedemokraterna fortfarande är i särklass mest utsatta. Hälften av förtroendevalda sverigedemokrater utsattes 2011 för hot, våld eller trakasserier. Det är långt mycket mer än nummer två på listan – Miljöpartiet – som hamnar näst högst med 19 procent.”
  Är det helt okej?
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/11/05/hoten-mot-sd-ar-en-attack-pa-demokratin/
  Ingen kan ta sig rätten att genom våld eller hot om våld tysta politiska motståndare.
  Jag vet ju att många på vänsterkanten försvarar sig genom att omdefinierar vad ”våld” innebär. Men det håller inte.

  1. Jag vet inte om du missat det men hela statsapparaten bygger på att med våld och hot om våld tysta politiska motståndare.

   ”Med våld avses ofta en aggressionshandling som innebär att en eller flera personer avsiktligt tillfogar en annan person eller personer fysiskt trauma. ”
   Så, om du nu inte känner för att omdefiniera våld:
   1. En tårta i ansiktet ÄR INTE våld.
   2. Att få armarna upptryckta bakom ryggen och bli knuffad och tryckt (som kvinnan alldeles efteråt blev av snutar) ÄR våld.
   3. För att inte tala om alla aktivister som konstant fått stryk, vi har blivit nerslagna med stålpiskor, överkörda av snutbilar, bombarderade med gift, skjutna osv osv osv

   Att gnälla över att någon får en tårta i fejset när fredsaktivister blir nerslagna och kidnappade av statsapparaten är så jäääävla fjantigt.

   Och sen ska en ju nog vara lite försiktig med att lita på vad SDare menar är hot och trakasserier. Typ:
   http://eldkossa.files.wordpress.com/2010/10/von_arnold.jpg
   http://lt.se/nyheter/1.1685460-sd-kvinna-tros-ha-tant-eld-pa-dorr
   Fööör att inte tala om alla SD-representanter som hävdar att all form av kritik är ”trakasserier”. Mängder med SDare har ju snackat om att mediebevakningen kring järnrörstrion är ”trakasserier”.

   1. Kul att du tog dig tid att bemöta mitt inlägg, men jag vet inte riktigt vad det är du invänder mot i min text.
    Även om SD:are skulle blåsa upp siffrorna så är de troligtvis mycket högre än för andra politiker.
    Sen tolkar jag det som att du är emot polisens våldsmonopol? Vilka och under vilka förhållanden får enskilda och samhället bruka våld?
    Att hon blev hopbuntad var väl inget man kan invända emot. Hon kunde kasta tårtan – som egentligen kunde ha varit vad som helst. Pim Fortyn fick en tårta med syra kastad på sig. Om det är några som ständigt tar på sig offerkoftan så är det vänsterfolk. Ni kör hela tiden med att ni blir påpucklade av… Ja, vilka? Polisen? Om det verkligen var så skulle vi få läsa om det i blaskorna dag ut och dag in, eftersom det är era föräldrar som sitter på redaktionerna. Ja, jag generaliserar så in i helvete!

 3. Mina tankar kring hela tårtattackgrejen: Jaha? Men buhu på dig då. (samt: aja han fick ju ingen kniv i magen iaf som vissa andra politiker). Nej det är klart att jag håller med om att en inte ska kasta tårtor i ansiktet på folk (även fast jag tycker att åkesson själv är ett större hot mot demokratin än vad en tårta i hans ansikte är, men nu ser ju systemet ut som det gör och då får en ju acceptera att han är folkvald osv) men skulle aldrig skriva en debattartikel a la ”beredd att dö för din rätt att uttrycka dina åsikter”. Jag har helt enkelt bättre saker för mig.

 4. Efter att ha svajat hit och dit så har jag kommit fram till att din ståndpunkt i tårtgate är en av de rimligaste.

 5. Sant. Belysning och uppförstoring av sådana här saker ger mer martyrpoäng till SD samtidigt som det motiverar fler obalanserade människor att begå ”attentat”.

  Att säga ”Ja men jag kan förstå att man kastar saker i huvudet på rasister” är att snubbla över kanten och ramla i Avpixlats sandlåda ”Ja men jag kan förstå att man skickar sexistiska hotbrev till journalister”. Jag tror inte man vinner så mycket i att anamma deras metoder och grisa runt på deras nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *