Varför denna fixering vid avverkade förhållandeår?

Detta har inget att göra med att jag inte tycker att det är hemskt att gamla par blir tvugna att skiljas åt när behovet av vård är annorlunda. Det är givetvis hemskt tråkigt att det ska behöva vara så.

Vad jag däremot ställer mig lite skeptiskt till är hur man i den här typen av artiklar alltid lyfter fram hur länge paret varit tillsammans innan. Ungefär som om man har mer ”rätt” till att vara tillsammans med sin partner bara för att man har en lång historia tillsammans.

Dessutom verkar äktenskap vara en viktigt grej. Om man varit gift så smäller det lite högre än om man inte varit det. Tänk er t.ex. denna rubrik: ”Gunnel och Bo måste skiljas efter fem år som sambos”. Inte alls lika tårdrypande.

2 reaktioner till “Varför denna fixering vid avverkade förhållandeår?”

  1. Men det ÄR ju en viss skillnad på fem år och ca femtio år tillsammans, typ. Därmed inte sagt att det är okej att splitta på par, men jag tycker det är rätt självklart att det blir värt att nämna om man levt tillsammans sedan man var 18 och nu är 90 och skall separeras. Och de flesta åldringar är väl antaglien gifta eftersom samboförhållanden inte varit vanliga speciellt länge (förutsatt att man endast talar om åldringsvård här nu då).

    1. Så kallade stockholmsäktenskap har förekommit sedan 50-talet, men det är väl såklart vanligare nu. Givetvis är det skillnad beroende på hur länge man varit ihop, men jag ogillar fokuset på det. Alla behöversällskap och kärlek, hur många år man än har varit ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *