Varför skulle det vara bra att folk har olika åsikter?

När folk avslutar en diskussion med att säga typ: ”jag håller inte med dig men de är ju tur att folk är olika”, hur tänker man då? På vilket sätt är det bra om folk har destruktiva eller felaktiga åsikter?

Det är ju viktigt att det finns utrymme för olika åsikter och att människors känner sig bekväma med att uttrycka dem, men jag kan verkligen inte anse att det är en bra sak att människor är klimatförnekare, rasister och så vidare bara för själva diversitetens skull. Folk kommer alltid att tycka olika om olika frågor och det är bra för det för diskussionen framåt. Men det för väl inte samhällsdiskussionen framåt att folk går omkring och tycker skit på dåliga grunder.

Åsikter jag tycker suger:

 • Skattefusk är acceptabelt.
 • Man ska ha strängare fängelsestraff.
 • Den som blir våldtagen får skylla sig själv.
 • Det är okej att överkonsumera.
 • Klassklyftor är bra.

Och så finns det såklart en massa andra åsikter som jag inte tycker tillför någonting. Inte så att jag vill förbjuda folk från att ha dem, men jag tycker inte att det är bra att folk ”tycker olika” på dessa områden. Jag har verkligen väldigt svårt att se ett egenvärde i detta.

11 reaktioner till “Varför skulle det vara bra att folk har olika åsikter?”

 1. Jag tror inte att någon innerst inne tänker så, utan att det helt enkelt är ett relativt odramatiskt sätt att säga ”jag kan respektera dig som person även om vi är oense och jag vill inte vara ovän med dig”. Och det tycker jag har ett egenvärde, att man kan diskutera med meningsmotståndare utan att det behöver bli stor dramatik av det hela.

 2. Det finns ju också saker man kan ha åsikter om som inte är typ av världsproblemsdignitet.

  1. Ja, absolut. Men nu pratar jag om diskussioner jag haft, och diskuterar sällan typ musik eller sånt på det sättet.

  2. Förtydligande: Att jag inte håller med om något innebär inte per definition att den åsikten är osund, destruktiv, sjuk eller förnedrande mot andra människor. Det KAN göra det, men det MÅSTE inte. Det finns en fara i att bli helt binär.

   1. Ja, absolut. Men jag tycker inte heller att det är vad jag skriver här.

   2. Jag utvecklar lite till, efter ditt svar: Det finns ju en viss skillnad mellan ”folk”, när man uttrycker sig svepande, och diskussioner du har haft specifikt. Du sätter rubriken om ”folk”, men pratar egentlgen om dig och dina bekanta, typ när du svarar mig här ovan, t,ex:”men jag diskuterar aldrig oviktiga saker”. Nä, men ”folk” gör det. Och den som använder uttrycket ”det är tur att folk tycker olika” kanske själv gör det ibland.

    Sedan skulle jag säga att om man svarar ”det är ju tur att folk tycker olika” i en diskussion om huruvida invandrare med brunt ansikte är mindre värda än invandrare med vitt, så menar man ungefär det som Visselpaj säger. Alternativt: ”Jag tycker att du är dum i huvudet på den här punkten, men jag avstår från att säga det rakt ut”: För det kommer ju att se likadant ut från din meningsmotståndares sida, fast från andra hållet, d.v.s. den personen tycker egenltigen att det är skitdåligt att DU tycker som du gör.

    1. Det KAN iofs föra en samhällsdiskussion framåt att man tycker olika, i det att den som har de ”rätta” åsikterna (vilka det nu är) tvingas analysera varför vederbörande egentligen tycker som den gör, och slipa sina argument. Om man t.ex. är politiker har ens åsikter ju så pass stort genomslag att man rimligen bör grunda dem på något mer än att ”det är rätt/fel” eller ”det känns bra”. Det är väl, som jag ser det, motsvarigheten till att man inom naturvetenskap eller medicin bör grunda sina beslut på kunskap eller beprövad erfarenhet och inte bara på att det ”känns bra”.

     Dock att jag själv också känner ”men ffs, skärp dig” när någon luftar det du listat i fem punkter ovan.

     1. Ooooooooo teh pinsamhet. Jag menar åsiktsregistret. Akut hjärnsläpp (jag har en liten skärm och ser inte de översta kommentarerna när jag skriver, och nu gick det minst sagt lite för fort.). Ber om ursäkt.

 3. Jag brukar alltid avsluta en diskussion som inte kommer att bli produktiv men inte handlar om något superviktigt med dom orden. Tur att folk kan tycka olika. Däremot skulle jag aldrig säga ”jaha, men man får tycka olika” om jag diskuterar några av dina exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *