Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Vit Jul.

IOGT-NTO kör ju sin Vit Jul-kampanj i vanlig ordning. En kampanj jag tycker är problematisk på flera olika sätt.

Jag tycker inte om hur kampanjen anspelar så mycket på kärnfamiljsideal och föräldraroller, hur det handlar om att julen minsann är barnens högtid och då ska vi ha det fint och kärnfamiljsmysigt. Jag vet inte… det känns bara så jävla märkligt.

Jag twittrade såhär om kampanjen tidigare idag:

”Vit jul”-historier som skuldbelägger alkoholiserade föräldrar för att de inte kunnat ta hand om sina barn känns inte riktigt okej. Det är såklart oerhört tragiskt, men det är en samhällsfråga och inte en fråga om hur enskilda föräldrar varit ”onda”. Jag diskuterar gärna alkoholnormen, hur det anses helt okej att högljutt sjunga snapsvisor inför barn. MEN det är stor skillnad på att problematisera ”vanliga” människors överdrivna konsumtion, riskbruk och så vidare och alkoholism. Även om det givetvis är en glidande skala så kan en inte lägga samma ansvar på en individ som faktiskt är sjuk. Det är också problematiskt när alkoholnormen framställs som en fråga om alkoholism. Alkohol är obehagligt och  skadligt oavsett.

Det känns som att mycket fokus ligger på föräldrar som inte kan leva upp till samhällets förväntningar om hur en förälder ska vara. Mammor som gömmer sig på toaletten med flaskan istället för att julhandla och så vidare.

Jag förstår syftet med kampanjen, och jag tycker att det är rimligt att påpeka hur barn skadas av alkoholnormen. Däremot tror jag att en skulle kunna åstadkomma detta utan att för den sakens skull hylla kärnfamiljsjulfirandet som något slags ideal.

4 kommentarer till Vit Jul.

 • Sofia skriver:

  Fanny!
  Det här året har du gjort mig klokare, rättvisare och mer medveten. Du har gett mig insikter som följer mig varje dag, du har hjälpt mig inse och rannsaka mitt liv, du har gjort mig både mer olycklig och mer lycklig. Tack vare DIG har jag lärt mig mitt eget värde, tack vare dig har jag förstått och förlåtit mig själv för min ätstörning (och slutat kräkas!) och tack vare dig har jag tagit mig ur en negativ heteronormativ relation som skadade mig både psykiskt och fysiskt. Jag kommer aldrig någonsin kunna ge tillbaka personligen för vad du gjort för mig, och det enda jag egentligen vet vad jag ska göra är att tacka. Tacka för att du är precis så god som du är. Så klok. Så jävla sjukt äckligt smart. Tack. Varje dag du finns är mitt liv lite bättre. Hoppas vi ses på någon föreläsning/demonstration/whatever någon gång.
  Och god jävla jul! <3

 • Sonja skriver:

  Tycker att det är en del med IOGT som är problematiskt. Att mer eller mindre subtilt säga att de som dricker är sämre ellr gör fel är en av de här sakerna. Det är rätt genomgående. Det är väl det jag tycker är det som kan va lite småoff.

 • Sofia Jeppsson skriver:

  Hej! Ville bara säga att jag suttit och plöjt hur många inlägg som helst här, och älskar bloggen. :-) Gillar ffa inlägg där du tar upp karriär- och jobb-ångest. Själv har jag faktiskt inte ett dugg utseende-ångest eller relations-ångest, men jävlar i min lilla låda vad mycket karriär- och jobb-ångest jag har. Skönt med en feministisk och anti-kapitalistisk blogg som diskuterar även detta.

  • Fanny skriver:

   Tack! Vad kul att du gillar det om karriär och så, jag tror att det är något som ota förbises i den feministiska kampen, hur jobbig just karriärshets kan vara, eftersom det ses som så jävla frigörande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv