Att sätta sig in politiskt.

Fick den här frågan i min frågestund.

har du några bra tips på hur man ska göra om man vill blir mer politiskt insatt eller engagerad, så att säga? om man vill bilda sig en bättre uppfattning om politik etc men inte riktigt vet var man ska börja, alltså.

Detta är en fråga jag får ganska ofta och jag tycker alltid att den är så knepig att svara på. Kunskap är ju något som man tillgodogör sig långsamt, speciellt om man vill skapa djupare förståelse för något. Det finns inte riktigt någon Quickfix när det gäller sådant.

Först och främst vill jag påpeka att folk ofta blandar ihop att vara insatt i politik som bredare ämnesområde, alltså idéhistoria och dylikt, med att var insatt i de olika vändningarna som går i den inhemska politiken just precis nu. Visst är jag insatt och intresserad även av den nuvarande svenska politiken men engagemanget har sin grund i ett bredare intresse för politik och samhällsfrågor. Det är utifrån den grunden som jag värderar det som sker politiskt i samhället idag och det är på grund av den det blir intressant. Det gör det också lättare att analysera det politiska samtalet att man har förmåga att härleda varifrån de olika idéerna kommer.

Jag skulle tycka att det var ganska meningslöst att läsa om svensk partipolitik om jag inte hade någon bakgrundskoll. Det mesta som politiker säger låter ju ganska bra, de är ju liksom experter på att sälja in sina politiska idéer. Fokusera inte för mycket på partipolitik för den är till sin natur ganska grund och en jävla ormgrop, full av personpåhopp och plattityder. Dessutom luras man ofta att tro att de enda politiska perspektiven som finns är de som presenteras där men så är ju inte fallet.

Att bli politiskt insatt tar tid, så är det. Jag har varit intresserad av politik så länge jag kan minnas och gått igenom en mängd olika faser i mina politiska åsikter, stött på tusentals argument och världsbilder. Sakta men säkert har jag format bilden av hur de olika politiska ideologierna ser ut och var jag själv står. Så tja, det bästa tipset är väl helt enkelt: var intresserad, diskutera med folk och fråga om du inte fattar. Lite samma tips som här. En hjälp på vägen kan nog vara att läsa lite om argumentationsteknik och retorik, det hjälper en bra att genomskåda folk som snackar skit.

Men såklart så håller jag koll på det politiska nuläget också, för det är ju skitviktigt. De kanaler jag använder mig av för att hålla mig uppdaterad på det politiska nuläget är följande:

Konflikt i p1 – reportageprogram som kommer ut en gång i veckan. Avsnitten är ungefär en timme långa och handlar väl i princip om de händelser som varit aktuella på sista tiden. Dock lite mer djupgående än typ senaste politiska omröstningen. Händelserna sätts i kontext, såväl politisk som historisk, och det brukar ofta vara ganska nyanserat om än vänstervinklat. Konflikt gör mig nästan aldrig besviken, det är i princip alltid djupgående, intressant och inte minst lätt att lyssna på. Brukar ladda ner som podcast och lyssna på när jag är ute och går med hunden. Den stor fördelen med konflikt är att programmen nästan alltid behandlar utrikesfrågor vilket annars kan komma lite i skymundan.

Bloggportalen – twinglys hemsidan där man ser vilka ämnen som är mest omskrivna i bloggvärlden. Bra att håla koll på när man bloggar själv men ger även en schysst överblick av vad som händer i Sverige. Om det har hänt något stort så brukar de flesta artiklarna handla om den händelsen och då får man väl tillgång till lite olika vinklar. Jag vill påpeka att det mesta av materialet som man hittar här enbart berör politiken i nuläget och inte brukar vara så värst djupgående, vilket jag antar handlar om att det som väcker folks intresse är just den typen av politiska skandaler. Oavsett bra hemsida om man bara vill ha en snabb överblick över det politiska läget för tillfället.

Tidningen fokus – bra tidning om politik. Fortfarande mest vad som sker just nu i Sverige men mestadels satt i kontext. Balanserade och bra bevakning av politiker. Om jag hade bott i Sverige hade jag prenumererat på den men det blir lite dyrt att få den hit.

Tidningen ETC – samma sak som fokus fast mer vänstervinklat. Brukar läsa krönikorna.

Alliansfritt Sverige – skitvinklad hemsida om att Alliansen suger. Rolig dock.

Utöver det så tycker jag alltid att dokumentärer, såväl böcker, film och radio, om historiska politiska händelser brukar vara bra källor. Det ger perspektiv på vad som sker idag och hjälper till att konkretisera vissa politiska idéer. Sådant är viktigt så att det inte bara blir tomma ord utan att man faktiskt ser vad vissa idéer lett till tidigare i historien.

Men sen tänker jag ändå att det viktigaste är att man vågar tänka själv. Att man vågar testa olika idéer såväl mot sig själv som mot andra och inte är så jävla rädd för att ha fel. Och att man låter det ta tid, låter sin världsbild och ens åsikter växa fram istället för att bara anta ett färdigt paket. Om du ändrar åsikt om något med tidens gång: se det inte som ett misslyckande att du hade fel innan utan mer som att du har förfinat din världsbild. Det finns inget bättre än folk som vågar inse att de har haft fel och lämna de idéerna bakom sig utan att för den sakens skull tycka att man var en jävla idiot innan.

2 reaktioner till “Att sätta sig in politiskt.”

  1. Bra förslag. En sak till bara: om man blir medlem i ett parti får man möjlighet att höra dess företrädare lägga ut hela texten, inte bara 30 sekunder i TV som producenten har klippt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *