Det är inte okej att förstärka könsroller bara för att man är kvinna.

FumikoFem har skrivit ett bra inlägg om Lina Neidenstams serie Maran, som är en sexserie i folksagemiljö. Vi har även diskuterat detta en del på twitter. Neidenstam gör tydligen sin serie för ett projekt som handlar om att kvinnor ska ge ut porr för att göra könsfördelningen lite jämnare. Det är en tanke jag absolut ställer upp på, jag tror att det är skitbra om kvinnor blir mer bekväma i att tillverka och konsumera porr eftersom jag tror att det ger oss mer makt över vår egen sexualitet.

Men Neidenstam har också sagt att skildringar som är ofeministiska plötsligt på något sätt skulle bli feministska bara för att en kvinna är upphovsmannen. Det tycker jag är ett jävligt problematiskt förhållningssätt. Könsroller och könsmaktsordningen upprätthålls både av kvinnor och av män. Kvinnor kan inte komma undan med att sprida misogyni bara för att de är kvinnor. Exemplet hon tagit är att en våldtäktsscen kan vara feministiska om en kvinna gjort den.

En våldtäktsscen som är menad att verka som sexuell upphetsning kan fan inte vara feministisk, inte i sig. Sättet den tillkommit på kan vara feministiskt i den meningen att det är en kvinna som ligger bakom trots att porrbraschen är så mansdominerad, men att den i sig själv skulle var feministisk är bara en väldigt märklig sak att hävda. Jag fattar absolut inte hur det kan vara feministiskt att låta sexuellt våld förekomma i en skildring som är menad att vara upphetsande. Jag tror inte att sådana skildringar måste vara problematiska men jag har svårt att under några omständigheter se dem som feministiska.

Jag tycker att kvinnor ska skapa mer porr men det handlar inte om att porr skapad av kvinnor per automatik blir feministisk. Däremot så tror jag att kvinnors sätt att se på sex och kvinnors behov skulle hamna mer i centrum. Jag tror också att män har ett försprång när det gäller utforskandet av sin sexualitet eftersom det är mer accepterat för dem att konsumera porr, vilket gör att man får lättare att ta reda på vad man gillar och inte gillar. Om kvinnor i högre grad gjorde och konsumerade porr på egen hand skulle de kanske ha mer önskemål vid samlag.

Men fler kvinnor i porrbranschen tjänar inget till om de inte också förändrar porren och skapar porr utifrån sitt eget perspektiv istället för att se till vad manliga konsumenter kan tänkas vilja ha. Däremot tror jag att Neidenstams nya bok är alldeles förträfflig och kommer absolut lägga vantarna på den så snart det går.

20 reaktioner till “Det är inte okej att förstärka könsroller bara för att man är kvinna.”

 1. En våldtäktsscen kanske inte är feministisk, men den måste ju få lov att finnas i porren (särskilt om det är tecknade bilder eller text) det är ju ändå något som många gillar att fantisera om. Oavsett hur ofeministiskt det är. Våldtäktsscenen kanske blir feministisk för att man tillåter sig att tända på den, att fantisera om den, trots att det är förbjudet. Man tar kontroll över sin egen sexualitet.
  Och maran är helt fantastisk, läs den.

  1. våldtäkt är aldrig feministiskt oavsett hur mycket en feministisk kvinna tänder på att fantisera om det. Då skulle allt en feministisk kvinna tänder på vara feministiskt. Det är ett sådant feltänk att jag fattar inte hur någon tänker som tycker såhär.

  2. Jamen det tycker jag också. Har ej ställt mig emot sådana skildringar, bara att de skulle vara feministiska. Tkr inte det behöver vara ofeministiskt heller nödvändigtvis. Sedan anser jag, precis som du, att det är bra att kvinnor läser porr/fantiserar och tar reda på vad de själva tänder på, oavsett om det dem tänder på är feministiskt eller ej. Dock att själva våldtäksskildringen är ej feministisk bara för att en kvinna tänder på den.

 2. Jag fick svar på min blogg att det är en man som våldtas, han tänkte först våldta en kvinna och sen byter dom visst personlighet. Jag tänker då sen att hon i hans kropp våldtar honom som är i hennes kropp. Och detta på något bakvänt sett skulle vara feministiskt…

  Att göra våldtäkt till något sexigt och sedan kalla det feministisk bara för att det finns feminister som tänder på det är minst sagt jävligt anti-feministiskt i mina ögon. Sedan när började feminism betyda att ursäkta vad som helst med att kalla det feministiskt?

  Nej, något blir inte feministiskt bara för att en kvinna tänder på det och kallar det feministiskt. Då skulle all mainstreamporr, oavsett hur kvinnoförnedrande och könskonservativt, vara feministiskt för att det finns feministiska kvinnor som tänder på det. Så jävla bakvänt tänkt så det är inte klokt.

 3. Jag tänker precis som Coffincutie, att en våldtäksfantasi blir feministisk när det är en kvinnlig fantasi som tillåts och bejakas. Precis som jag tycker att manifestationer som SlutWalk kan klassas som feministiska, eftersom de handlar om att erövra rättigheter för kvinnor, och ta tillbaka något som traditionellt varit till för män.
  Många kvinnor tänder på våldtäksscener, men det är inte riktigt accepterar. Herregud, för bara ett litet tag sedan var det inte ens accepterat för kvinnor att prata om porr överhuvudtaget, än minddre skriva den. Tanken att kvinnor ska ha en fri sexualitet och kunna fantisera om vad de vill är väl feministisk om något.

  Det är klart att handlingen i sig blir ett slags feministiskt statement i den bemärkelsen att man bryter ny mark, gör något som traditionellt är manligt på en kvinnas villkor. Poängen är att man ska komma undan den manliga blicken.

  Jag tycker snarare att det blir extremt problematiskt när man på något vänster vill kalla vissa typer sexuella handlingar för ofeministiska eller feministiska. Visst är sex i viss mån politik, men det man tänder på, det tänder man på. Såväl som i sex som i annat gäller det att se strukturer först, och individer sedan.
  En kvinna som är fri i sin sexualitet och uttrycker den på det sätt hon önskar, det är feministiskt oavsett vilka handlingar det kommer till uttryck i. Hon är inte mindre fri eller ofri beroende på vad hur hon väljer att rikta sin lust, det är lusten och friheten i sig som är poängen.

  Vad gäller mainstreamporr etc. så får man ju dock tänka på att den i regel är producerad av just män, för att tillfredställa män. Då är det ju varken av kvinnor eller på kvinnors villkor längre, så speciellt feministiskt ser jag det inte som.

  1. Jag tycker att man ska få tända på vad som helst och har även skrivit i inlägget att jag tycker att projektet är bra. Däremot anser jag ej att en våldtäktsskildring i pornografiskt sammanhang ej kan vara feministisk i sig. Dock kan det vara bra ur ett kvinnoperspektiv att kvinnor gör/konsumerar porr för att hitta sin egen sexualitet. Tycker illa om folk som tabubelägger vissa preferenser och tycker att alla ska få finnas och accepteras.

 4. Jag kan tänka mig att det kallas det på grund av det som fler sagt här, att det handlar om att bryta ny mark och göra sådant som inte setts som okej av kvinnor. Dock så håller jag med dig också och jag tycker inte våldtäkt hör hemma någonstans.

 5. Jag fattar inte vad som är feministiskt att tända på våldtäkt. Att anse att en kvinnlig fantasi ska bejakas när det gäller våldtäkt och kalla det feministiskt är ett feltänkt. Feminism handlar om kvinnors rättigheter i det här fallet att kvinnor har rätt till kroppslig integritet och att kvinnors kroppar inte ska reduceras till ett objekt som andra har rätt att tafsa på så fort de får lust. Det är den synen man reproducerar om man tycker det är okej att tända på våldtäktsporr. Det är faktiskt djupt patriarkalt och inget annat. Det kan aldrig bli feministiskt hur mycket man intalar sig det.

  1. Jag förstår inte hur du menar? Jag tänder på våldtäktsfantasier – alltså bidrar jag till ett klimat där det ses som OK att tafsa på kvinnor & detta är dels min sexuella skuld & inte primärt ett problem med attityd som bör vara oberoende av min sexualitet?

  2. Så det ska inte vara okej att tända på våldtäkt heller? Förstår verkligen inte hur du tänker. Men fine, om du tror att skuldbeläggande av kvinnor p.g.a. deras fantasier leder till ett mer feministiskt samhälle, go ahead. Minns dock att bara för att man tänder på tanken att våldtas betyder det inte att man faktiskt tycker att våldtäkt som fenomen är okej.

 6. Hela ”en kvinna tänder på det så hon bejakar det så då blir det alltså feministiskt” – är gammal retorik från 80-talets porrförespråkare och porrliberaler faktiskt. Poängen var att märka porren som feministiskt, oavsett hur kvinnoförnedrande, för att kunna undkomma kritik från just feminister. Ett sätt att tysta alla feminister som var kritiska mot porren.

 7. Jag fattar inte hur en kan säga att allt är ok att tända på. Vi LÄR oss ju vad vi ska tända på, av allt omkring oss. Varför inte istället problematisera VARFÖR vi tänder på könsmaktsstrukturer och vad det får för konsekvenser? HUR har vi tränats in i detta, och hur kan vi avprogrammera oss? För fyrtio år sen blev män kåta på skymten av en kvinnas könshår, idag tänder män på rakade kön. I antikens Kina tände män på doften av snörda fötter.

  Jag vägrar låta patriarkatets könsmaktsstruktur invadera min sexualitet så till den milda grad att jag ska återskapa könsmakten i mitt sex.

  1. Jag pallar inte blanda in politik i mitt sexliv. Visst är det personliga politiskt, men jag ser det som värre att skämmas över och förtrycka min sexualitet än att leva ut den även om den innehåller patriarkala drag.

   1. Men vem säger att alternativen verkligen bara skulle vara att antingen skämmas eller anpassa sig till patriarkatet?!?

    1. Hur föreslår du då att man ska göra om man har preferenser som handlar om undergivenhet?

    2. Att enbart se mannen i fantasin & inte kvinnan är jävligt skevt. Förstår inte hur man så felfokuserat enbart ser våldtäktsfantasier som ’patriarkala’. Kvinnan har också en del i partyt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *