Det är vi som måste komma fram till vad som är förtryck.

Ibland hävdar män(niskor) att om en använder vissa begrepp, såsom förtryck, sexism eller kvinnohat ”för ofta” så devalveras begreppet och blir ”mindre värt”. Resonemanget är att en ska ”spara” dessa ord till när det verkligen gäller. Förtryck ska vara sådant som anses ”allvarligt”, typ våldtäkt, misshandel och så vidare, och inte könsroller, ojämlik fördelning av arbete eller liknande. Ofta drar de nog gränsen så att de själva hamnar på den ”säkra sidan”, så att förtryckaren är någon annan och de själva inte alls upprätthåller några patriarkala strukturer (obs ren gissning från min sida).

Dessa ord är för mig inga förstärkningsord, utan ord som beskriver olika fenomen. Min defnition av förtryck, sexism och så vidare är inte att det ska vara ”grovt” på något vis, utan att det är just förtryck eller sexism. Dessa fenomen kan vara mycket mycket ”lätta” utan att det blir mindre förtryck eller sexism för det. Också minsta lilla förtryck är just förtryck.

Vad som är ”grovt” mäts alltid utifrån de normer som råder i samhället. Innan så ansågs det säkert inte vara särskilt grovt att bli våldtagen inom sitt äktenskap, med tanke på att det inte var olagligt. Det var inte mindre förtryckande för det. Det finns saker som pågår idag som kommer ses som absurda i framtiden. När en skapar en samhällskritisk begreppsapparat, som feminismen gör, så fungerar det inte att utgå från hur folk i allmänhet uppfattar olika ord och företeelser.

Jag tycker att det är en ganska oseriös begreppsdiskussion att utgå ifrån vad en personligen känner borde kallas för förtryck eller sexism, med utgångspunkt i hur ”grovt” ordet och företeelsen uppfattas. Jag anser det inte vara devalverande att kalla saker vid dess rätta namn, däremot är det devalverande att utgå från sina känslor inför olika fenomen när en definierar olika begrepp.

Förtryck är enligt min definition att ideologiskt och/eller materiellt bearbeta en person eller en grupp personer för att sätta dem i ett ihållande underläge, som det sedan troligen dras fördel av på något vis. Detta är vad kvinnor utsätts för i patriarkatet, med mer eller mindre ”grova” metoder. Det går dock inte att säga att bara det fysiska våldet eller tvånget utgör förtryck, utan det finns ett omfattande förtryckande system där en mängd olika tekniker ingår. Detta system kallas patriarkatet. Vissa metoder accepteras inte formellt i samhället, såsom till exempel våld, andra metoder accepteras eftersom de inte anses ”grova”, alla metoder är emellertid en del i samma förtryckande system. Som feminist är det viktigt att en inte bara fokuserar på det ”grövsta” förtrycket, utan allting som upprätthåller detta förtryckande system, hur marginellt det än må verka.

Vi kan inte låta män avgöra vad vi ska räkna som förtryck, utan det är något vi måste komma fram till själva. Att män inte identifierar sig med att de är ”förtryckare” eller ”sexister” är inget argument över huvud taget. Givetvis gör de flesta män inte det, men lyckligtvis så är det inte deras definitioner och uppfattningar som feministisk teori står och faller med. Det är och bör fortsätta vara teori av kvinnor och för kvinnor. Det är vi som måste komma fram till vad vi uppfattar som förtryckande, för det är vi som utsätts för förtrycket.

13 reaktioner till “Det är vi som måste komma fram till vad som är förtryck.”

 1. Snälla fina Fanny, kan inte du skriva ett inlägg om Steelpanther? Jag vet ingen som skulle kunna uttrycka sig bättre om detta än dig!

  1. Ett galmrockband är det som dyker upp när jag googlar. Kan ej avgöra om du driver eller om det finns ngn snackis ang detta?

 2. Ord skall vara vad de är, men just rasism är ett som verkligen blivit urvattnat och dels börjat handla om religion och dels börjat användas som suffix Åldersrasism och liknande passar verkligen inte då det tar bort betydelsen av begreppet

 3. Alltså allt du skriver – SÅ bra. Vet inte hur många gånger jag letat upp inlägg du skrivit för pepp, argument osv. Tack!

 4. Jag har tänkt på detta angående våldtäkt också. Att många tycker att man inte ska ”devalvera” ordet, utan bara använda ordet ”våldtäkt” om det förekommit konkret fysiskt våld t ex. Konstigt dock att ingen verkar ha samma problem med att t ex ”stöld” används för en stor skala olika brott som kan variera väldigt i omfattning, eller att ”misshandel” kan vara alltifrån en örfil till att nästan ha ihjäl någon.
  Vill man poängtera exakt vilken sorts misshandel man pratar om får man göra det genom att lägga till fler detaljer. Rimligtvis samma sak med våldtäkt. Eller förtryck.

 5. Jag driver verkligen inte. Läs deras lyrics. Av någon anledning så är de där jävlarna så-himla-poppis på rockscenen. OCH DET ÄR INTE OK!

  1. Tänker ba på alla dessa rocksnubbar som lackade på att hiphop var sexistisk när jag hänga med sådana 🙁

   1. Jag har lyssnat på hårdrock i över 20 år och det var inte förrän jag blev feminist som jag hörde vad de egentligen sjöng. Som ett av mina favoritband Lynard Skynard sjunger i låten ”Don’t ask me no questions”:

    So, don’t ask me no questions
    And I won’t tell you no lies
    So, don’t ask me about my business
    And I won’t tell you goodbye
    I said don’t ask no stupid questions and I won’t send you away
    If you want to talk fishin, well I guess that’ll be OK

    Ja, för det enda man eventuellt får prata med män om är fiske annars är man jobbig och blir ivägskickad. Jag önskar jag var lesbisk.

    1. Jag är rocker och jag blir jävligt ledsen när band som steelpanther kommer och försöker ta rock’n’roll ifrån mig, eller använda den som ett hatisk redskap mot mig och andra kvinnor. Not cool

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *