Faghags och positiva fördomar.

Detta inlägg om så kallade faghags är bra. Faghagkulturen är så märklig, det är lite som att säga att man ”älskar kvinnor” som om alla kvinnor vore på ett visst sätt. Det baserar sig på en bild om hur bögar ”ska” vara och de bögar som inte är på det viset är inte värda faghagens kärlek. Man intresserar sig inte för bögar som sexualitet utan av subkulturen ”bög”.

Jag skulle fan aldrig säga att jag ”älskar bögar” lika lite som jag skulle säga att jag ”älskar kvinnor” eller ”svarta”. Det är ett så otroligt osmakligt förhållningssätt att ha till människor, det tycker jag verkligen.

Tycker även att poängen om att det nästan aldrig romantiseras kring flator är intressant. Däremot kan jag säga att jag hellre skulle vara flata än bög. Inte bara på grund av att jag är rätt bekväm i min könstillhörighet utan även för att det finns så många idéer om hur en bög ”ska” vara. Bögar exotiseras otroligt mycket i samhället och om man är bög så förväntas man vara så himla ”härlig” och intresserad av typ kläder och skönhet.

Jag menar att dessa positiva fördomar kan vara värre än negativa fördomar eftersom de är svårare att konfrontera. Dessutom blir det konstigt när man ska motbevisa dem, om någon har uppfattningen att du ska vara ”härlig” så vill man kanske inte gärna komma dragandes med att man minsann inte alls är härlig.

Så då tillhör jag hellre en grupp som inte är så hypad i samhället men som i gengäld har ett betydligt större utrymme. Visst finns det fördomar även mot flator, men jag hävdar att de inte alls är lika fasta. Jag hör t.ex. sällan någon säga att en tjej ”måste vara flata” medan motsvarande för killar är väldigt vanligt förekommande så fort någon går utanför könsrollerna lite.

5 reaktioner till “Faghags och positiva fördomar.”

  1. Är så trött på hela kulturen att kvinnor ska benämnas med puckade sexistiska tilltalsnamn så fort en man är inblandat. Bögar och andra som kallar kvinnor för faghags är sexistiska.

  2. jag hade den här diskussionen med en kompis en gång som sa att hon älskade bögar, eftersom alla är så tjejiga och roliga. jag försökte övertala henne att det inte var så, men insåg efter ett tag att anledningen till att hon trodde att alla bögar var på det sättet är för att alla bögar hon träffat varit på det viset. Eller rättare sagt, de var de enda som hon förstått/antagit vara homosexuella.
    jag tror att för många gay-killar är det lättare att spela med i den här stereotypen, eftersom det lättaste sättet att bli accepterad som bög. precis som du säger, positiva fördomar kan vara mycket mer begränsande än negativa.

  3. Fattar inte varför man inte kan säga ex. ”Jag älskar Kvinnor” så som man kan säga ”Jag älskar musik” & ”Jag älskar mat”? Ofta är det uppenbart att man inte syftar till ALLA utan till ljuvligheten i det hela när det klaffar för just en själv.

  4. åh, tack för fina ord! skitbra skrivet själv, intressanta poänger. jag besväras så otroligt mycket av detta synsätt på bögar som om de vore en minihund i en LV-väska. jag fattar ju att det är ren välvilja men det är ju verkligen lika inskränkt som att säga att svarta ”har rytmen i blodet”. ba ja, det är ju trevligt att man tycker det, men det är fortfarande en jävla exotistisk fördom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *