Folk borde tagga ner lite med sitt självförtroende.

Jantelagsmotståndet börjar ta orimliga proportioner. Så fort någon framgångsrik entreprenör får kritik så är det på grund av janetlagen. Det är ungefär på samma nivå som att påstå att någon ”bara är avundsjuk”.

Man ba: har du tänkt på att vi kanske kritiserar dig för att du råkar vara en uppblåst idiot och inte för att de är avundsjuka/infekterade av jantelagen?

Ibland tycker jag att folk borde tagga ner på sitt självförtroende. Visst är det bra att tro på sig själv men man behöver inte ha hybris för det. Och i ett samhälle där självförtroende är den största meriten så blir de redan svaga än mer nedtryckta.

5 reaktioner till “Folk borde tagga ner lite med sitt självförtroende.”

 1. Men om de med självförtroende får oinskränkt makt i samhället så kommer ju de svaga att tvingas anpassa sig, fattar du väl! Då blir ju allting bra, till slut.

  Varför tog du bort text nedan? För det är väl inte tabu? 🙁

 2. Det där med att folk bara är avundsjuka är verkligen en absurd förvridning av jantelagens motsats, någon sorts uppblåst idioti som nämnt, för man kan aldrig ha någon defekt eller göra något fel i någon annans ögon utan man är alltid någon jävla stjärna som andra avundas.

 3. Precis samma sak som när folk på flashback kallar folk för feminazi, judekramaare eller – allra mest – PK, för att de typ inte tycker att man ska stoppa sin hamster i micron eller kupera sin hund. Som att ”PK” inte var en riktig åsikt. Liksom, jag argumenterar mot dig för att JAG tycker din åsikt är dum i huvudet, inte för att din åsikt säger emot det som andra tycker är dumt.

 4. ”Jante” är ju ett skällsord, men jag får mer uppfattningen at det rör sig om ett principhatande, i de flesta fall, snarare än en genomtänkt aversion.

  Anna;

  PK, politisk korrekthet, är i allra högsta grad en riktig åsikt. Många menar att en PK-människa är en konformistisk medborgare, som bara föjer strömmen och efterapar okontroversiella åsikter och ståndpunkter (”i Tyskland på 30-talet var det PK att vara nazist”, typ). Och visst, dessa medborgare (som är i majoritet, då de flesta människor, av naturen, är auktoritetstrogna och systemlojala. Läs exempelvis om den ryska psykologen Ivan Pavlovs experiment, som bekräftar detta) är den poltiska korrekthetens själva motor, s.a.s., och utan dessa människor så skulle PK-hegemonin inte kunna upprätthållas. MEN – men – politisk korrekthet ÄR, i grunden, en politisk ideologi, en subversiv, dekonstruktionistisk ideologi. Läs:

  http://www.academia.org/the-origins-of-political-correctness/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *