Framtidstro.

Det är väl trevligt att Socialdemokraterna blir större än Moderaterna och således också tar med sig hela det rödgröna blocket. Samtidigt kan jag känna att det är trist att den primära anledningen till deras uppgång inte är att de är bra utan att Moderaterna är dåliga. Svensk politik är verkligen i en kris och jag tror inte att något av regeringsalternativen kommer att vara tillfredsställande. Det är väl bra om utförsäkringarna stoppas och fas3-helvetet avvecklas men det känns inte som att något parti har intressanta och vettiga idéer för hur man ska möta framtidens utmaningar på allvar.

Vad jag skulle vilja se mer av i svensk politik är följande:

  1. Diskussion kring arbete. Nu menar jag inte det gamla vanliga tugget om att alla partier lovar full sysselsättning. Jag skulle istället vilja ha en debatt om hur arbete förändrats under tidens gång och hur man ska skapa social skyddsnät och arbetarrörelser som fungerar för dagens arbetsmarknad. Jag tror även att vi måste börja ta iden om mindre arbetstid på allvar, hittills har den viftats bort som vänsterflum.
  2. Tillväxt och överkonsumtion. Jag tror att det är viktigt att vi börjar ifrågasätta iden om evig tillväxt och att konsumtion är det som ska driva världen framåt. De senaste årtionden så har konsumtionen i vår del av världen ökat något enormt men människor har egentligen inte blivit särskilt mycket lyckligare. Jag tror att man måste börja diskutera detta även på en politisk nivå.
  3. Framtidstro. Jag tror att bland det viktigaste för att människor ska vara lyckliga är att de har framtidstro. Under perioder med stark tillväxt är detta ganska enkelt att ordna eftersom alla får det bättre. Däremot tror jag inte att vi kommer kunna ha tillväxt på samma sätt som vi haft innan i framtiden och därför måste framtidstro skapas på andra grunder. Om människor har makt att utforma sina liv och möjlighet att odla sina intressen och relationer så tror jag inte att tillväxtbudskapen blir lika relevanta för att känna framtidstro.

Detta lät kanske lite flummigt, vad vet jag. Jag tror i alla fall att det är viktigt att vi rör oss bort från denna ”självförverkligande genom arbete/ständig tillväxt/konsumtion”-kultur som vi befunnit oss i under en längre tid och blickar mot andra värden i livet även politiskt.

4 reaktioner till “Framtidstro.”

  1. jag tror att diskussionen om minskad arbetstid kommer att fortsätta anses som vänsterflummigt så länge man pratar om 6-timmarsdagar. Fattar inte varför hoppet måste vara så stort på en gång, och folk skulle säkert vara mer mottagliga mot idén om det bara gällde en minskning med en timme per dag i stället för två. Och sen kan vi prata om minska ytterligare i framtiden om det är nödvändigt, men jag tror det måste ske gradvis.

  2. Sitter på min kammare och vill bara säga att jag nickar instämmande.
    Enkel och bra formulering också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *