Hur kan det vara motiverat att ge pengar till stora företag som ”tack” för att de bygger vinstdrivande verksamhet.

Regeringen har beviljat ett bidrag på 100 miljoner kronor till att facebook ska bygga sina serverhallar i Luleå. Jag har så otroligt svårt att begripa hur man kan tycka att det är rätt att ge skattepengar, och så mycket dessutom, till ett privat företag för att de ska kunna bygga upp sin egen verksamhet. Om man räknar på det ger regeringen en tredjedels miljon till varje årsanställd, då satsningen förväntas kräva 300 anställda. Jag vet inte hur mycket det kostar att anställa någon i ett år, men jag kan nog tänka mig att det blir +/- noll i slutänden.

Jag har förstått det som att det handlar om en principsak. Man vill inte att tillväxt ska skapas i den offentliga sektorn, utan i den privata. Men just nu är den privata sektorn till stor del finansierad med skattepengar genom den här typen av bidrag, varför inte bara använda dem till att ha fler offentliganställda som ju faktiskt behövs.

Hur kan det vara motiverat utifrån någon politisk ideologi eller samhällsmål att ge pengar till stora företag som ”tack” för att de bygger sin vinstdrivande verksamhet på ett speciellt ställe. Jag kan tycka att bidrag till affärsverksamhet är motiverat när det handlar om människor utan kapital som vill starta upp verksamheter, fast jag är tveksam även i de fallen. Absolut inte när ett företag som Facebook, som redan investerar flera miljarder egna kronor, har valt staden Luleå för att bygga på sitt imperium.

Jag ser det mer eller mindre som korporativism då skattepengar används för att finansiera samhällsonyttiga privata projekt.

6 reaktioner till “Hur kan det vara motiverat att ge pengar till stora företag som ”tack” för att de bygger vinstdrivande verksamhet.”

  1. Det kan vara motiverat för att sittande regering tror att allt går att lösa med privatisering och företag. Allt! Och vi har ju sett vad dom tankegångarna leder till, som exempelvis att privatiseringen inte gör något bättre, än för vinstgiriga personer förstås…

    Men det är därför borgarna driver på privatisering så mycket, för att ge mer pengar och makt åt näringslivet. Sen ä det väl ingen hemlighet att många borgare personligen tjänar på det. även om dom skulle förlora nästa val kan dom lunga sitta där och tjäna på alla skattepengar som läggs på deras företag. Sjukt.

  2. Serverhallen kommer att dra 120MW. Med den subventionerade elskatten i Norrland så blir det runt 25 miljoner kronor i elskatt per år så länge de finns. Bara det rättfärdigar ju satsningen. Alltså pengar från ett privat Amerikanskt bolag som går rätt in i statens ficka för att betala t.ex. offentliganställdas löner istället för pengar som bara går runt i en cirkel. Utöver det så får ju självklart det elbolag som de köper sina tjänster av antagligen sin största kund oc bra inkomster därifrån.

    Att det tillför extrem kunskapslyft till dataprogrammen i LTH, samt tillför servicetjänster runt de 300 relativt högavlönade som kommer att anställas innebär i sig ett lyft för Luleå och Sverige.

    Dessutom kostar bygget 800 miljoner som kommer fördelas på svenska staten och NCC, ytterligare pengar från USA in i Sverige.

    Man kan ju visserligen hävda av princip att Sverige aldrig skall ge bidrag till utländska företag, av samma princip kan man hävda att som Amerikan att företag från USA borde satsa i USA. Jag tycker samarbeten som båda parter tjänar på är att föredra istället för dessa principer…

    1. Jag tycker inte att Sverige ska ge bidrag till svenska företag heller. Staten har redan betalat utbildningen för personer de anställer, kollektivtrafiken som kan ta dem till jobbet, vägarna som fraktar materialet och så vidare. Det finns absolut inga skäl till att ge ett företag som bygger upp en verksamhet som de själva får vinst av skulle få pengar av svenska staten.

      1. Men ett företag som bygger upp en verksamhet som de själva får vinst på måste betala pengar till svenska staten (skatt)?

        Om det finns fler företag som betalar pengar till svenska staten så får svenska staten mer pengar att spendera på utbildning, kollektivtrafik, vägar o.s.v. Kan ju inte vara dåligt. Speciellt ur nationalekonomiskt perspektiv när pengarna kommer utanför landet.

        Alla vinner på detta förutom de investeringsländer som gick miste om detta. Är principer verkligen viktigare än det? Som sagt 25 miljoner om året bara i elskatt, eller i offentliga resurser – 40 sjuksköterskor – betalas tack vare en engångsinvestering på 100 miljoner.

        Och utöver detta så betyder 300 halvrika invånare rätt mycket för en stad på 45000 invånare. Och 300 akademiker på högsta nivå betyder rätt mycket för en universitetsstad.

        Nu var antagligen pengarna i sig bara en pricipsak från staten. Facebook hade etablerat sig här ändå p.g.a. billig vattenkraft och kallt väder, och eftersom etableringskostnaden ändå rör sig om runt 5000 miljoner kronor, vilket gör 100 miljoner till en struntsumma i sammanhanget. Dock ger det en viktig indikation till andra företag som vill etablera sig här, man säger ”vi välkomnar er med öppna armar” istället för ”här betalar ni skatt”. Google är ju en av andra intressenter av att flytta hit vilket skulle innebära ännu mer pengar för Sveriges stadskassa. Bara bra kan jag tycka, även fast det inte är rätt av princip.

      2. Sedan en liten detalj i sammanhanget, som dock inte spelar någon roll i principdiskussionen. Pengarna kommer inte från svenska staten, utan är EU-bidrag (vilket iofs delvis kommer från svenska skattebetalare).

  3. I Norrbotten är man glad för varje nytt jobb. Men visst suger det att staten ska subventionera storföretag med miljardvinst. Allting har två sidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *