Ickefrågornas ickefråga.

En sak jag har otroligt svårt att fatta i hela den här abortdebatten är folk som tycker att sjukhuspersonal ska kunna välja om de vill göra ingreppet eller ej. I sak kan jag hålla med om att man borde kunna vägra att utföra vissa operationer, så länge det är känt i förväg vilket förhållningssätt läkaren har. Om det skulle bli ett stort samhällsproblem att vårdpersonal vägrade åt höger och vänster skulle man ju givetvis behöva vidta åtgärder, men där är vi inte nu.

Men det är väl inte inte så i dagsläget att man går till en mottagningen/läkare vilken som helst och ba: jag vill ha abort och så får man det bara sådär, på plats! Så fungerar det ju ingen annanstans inom vården så varför skulle det vara så i just denna fråga. Jag antar att man antingen går till en speciell klinik eller får en remiss till en läkare som erbjuder abort, på samma sätt som man får remiss för alla problem som sträcker sig över urinvägsinfektion.

Om man nu inte vill utföra aborter så kan man verkligen välja att inte jobba på en abortklinik eller inte specialisera sig till en sådan läkare som utför aborter (gynekolog, antar jag), svårare än så är det faktiskt inte. Detta är verkligen en ickefråga ur alla perspektiv, för även om man skulle kunna vägra så skulle det troligen spela otroligt liten roll på den faktiska möjligheten att genomgå abort och även om man inte kan vägra formellt så kan man verkligen undvika att jobba på mottagningar där abort ingår i ens arbetsuppgifter.

10 reaktioner till “Ickefrågornas ickefråga.”

 1. Fattar inte heller. Det är ju inte som att det kommer som en överraskning att det ingår i ens arbetsuppgifter när man söker arbete på en kvinnoklinik? Det är väl ingen som söker jobb på ett slakteri om man har moraliska betänkligheter kring att döda djur?

 2. Hmm. Är det inte så att det är samma typ av läkare som jobbar med att kontrollera och hjälpa till så att kvinnor kan föda så friska och välmående barn som möjligt som också utför aborter? Inte helt säker, men jag tror det faktiskt. Lite ironiskt om man ser det ur den synvinkeln. De har tagit ett jobb där de får hjälpa till att sätta nytt liv till världen och måste ibland avbryta liv istället.

  Fast egentligen är det ju lite så inom många yrken.

  1. Jo, men man får ju ändå ha sina moraliska värderingar i beräkningen när man väljer karriär.

   1. Någon som känner det som sitt ’kall’ att hjälpa barn till världen vill kanske inte nödvändigtvis även avliva foster, det tycker jag är rätt förståeligt & heller ingenting jag ser någon anledning att motsätta mig. Dom båda delarna i ’karriären’ är motstridiga & därför är det ingen självklarhet att den som vill hjälpa liven till världen inte ska behöva skita i det yrket för att det finns tvång för att utföra aborter.

    1. Fast då ska det framkomma vid anställningsintervju osv. Problemet uppstår ju dels när alldeles för många vägrar (vilket jag inte tror kommer ske) och när folk vägrar för sent.

     1. Hur menar du framkomma vid arbetsintervjun? Jag har inte läst om detta annat än i din blogg här så vet inte vad som sägs men min idé om hur det skulle fungera är att ex. den som inte vill göra den arbetsgiften blir av med någon tusing & den som accepterar att ta hand om aborter får den tusingen. Den vars moral hindrar en kommer därmed kunna avstå & den som inte direkt bryr sig kan köra på & detta skulle nog förhindra att för många vägrar.

      1. Jag menar att en sjukvårdspersonal som vägrar utföra aborter som söker ett jobb där abort kan tänkas vara en arbetsuppgift kan säga detta vid intervjun. Sedan kan man alltid hitta lösningar där de som finner ett ingrepp obehagligt kan få slippa göra detta i så stor utsträckning som möjligt, men det är skillnad på vanliga arbetsplatslöningar och en direkt vägran. Som sagt så ser jag inga problem med sådana lösningar idag, men om vägran blir alltför vanligt så kan man ju inte ha det så.

 3. Här är jag med dig. Det bör inte komma som någon överraskning att man som exempelvis barnmorska även kan komma att behöva utföra aborter. Har man problem med det bör man antingen säga till vid anställningsintervjun, eller söka sig till en annan bransch. Inom vilken annan yrkeskategori skulle arbetsgivaren acceptera en anställd som helt enkelt inte vill utföra vissa arbetsuppgifter? Skulle jag vägrat stå i charkdisken på Ica för att jag är vegetarian? Jomen lycka till med att få behålla jobbet då. Och faktiskt tycker jag det är helt rimligt att arbetsgivaren ställer det kravet på en, att man som exempelvis barnmorska ska kunna fixa aborter också, eller som Ica-arbetare stå i charken. Oavsett man är emot abort eller att äta kött.

  1. Jag tycker väl lite att det är helt okej så länge det inte blir ett samhällsproblem, typ att möjligheten till abort försvåras. Typ om det finns flera läkare på en mottagningen och en tycker illa om att göra abort så kan man julåta de andra göra det, på samma sätt som man kan låta den som hatarkött slippa stå i charken om det är en möjlighet. Man om folk börjar vägra i regel så är det bara fel.

 4. Jo, så är det. Problemet som jag ser det uppstår när den läkare som utför aborten behandlar kvinnan illa eftersom läkaren är obekväm med situationen och tycker att kvinnan gör fel. Läkaren kanske till och med känner det som om kvinna gör någon slags kriminell handling och behandlar kvinnan därefter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *