Illa dolt klassförakt på uppgång.

Från Zettermarks kommentarsfält kom jag in på den här bloggen. Jag kollar runt lite. Hittar denna lista som ska avgöra hur White trash man är.

Satan vad hemskt och efterblivet jag tycker att allt tjat och förakt mot detta White trash är. WT-föraktet är bara hederligt klassförakt fast omstöpt i en form där man fokuserar mer på estetik och livsstil än faktisk inkomst. Men det handlar fortfarande om att ta typiska underklassattribut och bespotta dem.

Då ska vi ta oss en titt på vad som är WT. Bland annat är det WT att tro på klimatkrisen. Detta är lustigt, för jag har inte träffat en enda välutbildad person som inte tror på klimatkrisen, däremot en del gymnasiedropouts som gör det. Den här bruden säger att hennes tjej har läst matematik och ”naturvetenskapliga ämnen” och att hon då borde veta mer än mig. Jag skulle gärna vilja veta vilka naturvetenskapliga ämnen detta rör sig om. Och hur matematiken ska hjälpa henne att ta ställning i klimatfrågan. Det känns ungefär lika relaterat som konstvetenskap till ekonomi. En annan är att man aldrig sett en hel nyhetssändning. Jag tror inte jag har gjort det, för jag föredrar att läsa i tidningen framför att hänga framför tv:n.

Samma person har också skrivit ett begåvat inlägg om de olika partierna på vänsterkanten. Med rubriken ”avsky”. Där skriver hon att socialdemokraterna inte tycker att man ska tjäna pengar, att de vill tillbaks till 40-talet. Lustigt, för vad jag vet så ses snarare perioden ”rekordåren”, alltså efterkrigstiden fram till 70-talet, som socialdemokratins finaste era. Under 40-talet hade vi ju andra världkriget och det tror jag inte att någon inom socialdemokraterna vill tillbaks till. Hon skriver också att det är WT att inte rösta.

En sak jag tycker är sjukt WT, om man nu ska vara sådan, är att inte sätta sig in i det man gör anspråk på att veta någon slags sanning om. Att rösta och ha en åsikt utan att ens läsa de olika partiernas partiprogram, för det har den här bruden uppenbarligen inte gjort.

Detta var kanske ett omoget inlägg men jag blev verkligen så jävla provocerad av dessa saker i kombination. Den här tjejen är säkert jättesnäll och fin, men jag orkar inte med mer av den där översittiga attityden som jag tycker mig se mer och mer. Framförallt tar den sig uttryck i klassförakt som manifesterar sig i inlägg om vem som är för evigt dömd till att vara underklass och fan hela jävla bloggar som bara handlar om att dissa underklassen*. Jättetråkigt, jättelättfånget och helt jävla bedrövligt.

*Nu kanske någon invänder att underklass och WT inte är samma sak. Jag måste medge att jag inte har sett statistik på det men min uppfattning är att allt det man kallar WT är grovt överrepresenterat bland folk med lägre inkomst.

22 reaktioner till “Illa dolt klassförakt på uppgång.”

 1. Personen kan ingenting om träning & hälsa heller, men verkar ändå anse sig berättigad att tala om för andra hur man bör leva sitt liv & vad som är hälsosamt. Dog lite.

 2. Inte för att jag vill försvara någon ”klimatskepticism”, men det är ju ganska mycket matematisk modellering som förekommer i t.ex. IPCC:s rapporter, så det är väl inte så långsökt att tänka sig att utbildning i matematik kan vara till viss hjälp för att ta ställning.

   1. Nej, för rätta mig om jag har fel, men IPCC:s rapporter brukar väl vara ganska negativa & berätta om klimatförstöring orsakad av människan? Om de nu är uppbyggda på matematik bör väl en person insatt i ämnet sympatisera med dem.

     1. Förvisso, men känns ändå lite otroligt att hon som enskild privatperson skulle ha mer rätt än flertalet teorier. Nu kan ju vetenskap ha fel, helt klart, men den här bruden verkar ändå vara typen som framförhåller vetenskapen som något man bör förlita sig till i alla lägen & därför framstår det som skevt att hon så snart hon får mothugg plötsligt inte (när man kollar närmare på det) verkar kunna förlita sig till den längre.

      Sen tycker jag precis som du att det där med matematiken inte räcker som enskilt argument för att hävda att hela klimatkrisen är en bluff. + att även OM det nu skulle vara en bluff, utesluter inte det att avgaser är dåliga för människor & andra djur. Alltså kanske inte allt som MP säger är så jävla kasst ändå.

      1. Det roliga är att hon snacka rom att dessa forskare tjänar pengar på klimatkrisen. Men det är ju lika troligt att någon är mutad av ngt oljebolag, till och med mer troligt. Jag har svårt att se vem som skulle ha ngt att tjäna på klimatskräck. Kanske aftonbladet då,men jag tror att oljeindustrin är en aning mer kapitalstark.

 3. Tycker att det är lite fascinerande hur de här WT-beskyllningarna som nu flyger fram och tillbaka startade med att det på många sätt är lite svårt att inte frestas att göra sig lustiga över den undre underklassens inneboende vulgaritet och destruktivitet. På de som kedjerökte under graviditeter, de som var inbitna bondrasister men ändå hade minst ett barn med en invandrare. De som tog för givet att precis alla levde på socialbidrag. På sådana som hade samma sorts omoderna och pinsamt fula tatueringar, de som helt ignorerade samhällsfrågor och uteslutande dejtade kåkfarare.

  Jag har själv levt i ett kriminellt belastat problemområde under stora delar av mitt liv och sett dessa människor dagligen med egna ögon. Det ÄR onekligen svårt att inte dra på munnen åt hur otroligt många som lever upp till vad vi på papperet tycker att är rätt extrema stereotyper.

  Den vidareutveckling jag sett nu på senaste tiden är däremot att vanliga ”hederliga” arbetarklassbeteenden som att äta tacos på fredag, inte ha universitetsutbildning och att åka på charter nu också stämplas som WT av en alltmer självgod och – ironiskt nog – allt mindre intellektuell medelklass.

  Definitioner som gör åtminstone 30% av befolkningen till White Trash…

 4. Förresten så förstod jag aldrig vad WT har med politik att göra. :O Och så blev det ju ganska uppenbart att det handlade om klassförakt när slutet av listan dessutom innehöll resultat som avslöjade vilken inkomst man kommer att ha resten av livet…

 5. Jag förväntade mig en saftig WT-lista men blev bara besviken. Trist när folk inte ens VET vad whitetrash är. Så hur vet man att någon är WT? Takfläkt i vardagsrummet, spegel ovanför sängen, morsor som blåser rök på barnen, socialbidrag, flera barn med flera olika mammor/pappor (det är ju sant), röstar på SD, bor i hyresrätt i invandrartätt område, ens svenskar barn pratar med brytning (ja, det är sant), plankar alltid… Det finns ju typ 100 saker till men poängen är att kanske tre grejer tjejen nämnde faktiskt är WT. För de som bryr sig är jag nog rätt WT eller jag har iaf haft en sådan uppväxt.

 6. Ja tror du har underskattat Lixy rejält… hon är påläst… å hon har sina åsikter och hon står för dom. Retar det dig att hon skriver de hon gör så är de ju fritt att sluta läsa så slipper man reta upp sig. Enkelt att räkna ut om man kan lite matte.

  1. Jag tyckte hon hade rakt uppåt väggarna fel. Det handlar inte om att jag underskattat henne, utan om att jag inte håller med henne. Mitt inlägg handlar om något ytterst obehagligt, ett klassförakt som har seglat fram på sista tiden. Som är socialt accepterat och ”okej”.

 7. Det tar emot att skriva detta eftersom det riskerar att bara bli elak pajkastning. Men det slår mig hur det på nittiotalet fanns ett begrepp som kallades ”trash with cash”. Människor som socioekonomiskt hade hyfsat bra förutsättningar, ofta satt på ett anständigt boende, röstade höger, i smyg ville vara överklass och gick i märkeskläder. Men som samtidigt skiljde ut sig från typisk medelklass genom att i allt väsentligt ha kopierat de allra ”lägsta skiktens” skrytsamhet, tölpaktighet, brist på stil och vardaglig anständighet. Jag ser många sådana drag hos människorna bakom dessa påhopp. Undrar om det inte i mycket handlar om att man inte känner att man får en plats i den verkliga bildade medelklassen och mest bara sparkar nedåt för att hävda sig?

 8. Jag har läst hennes blogg, det känns lite snurrigt att ens försöka gå in i en diskussion med någon som ”ironiskt nog” inte verkar ha så iq. (Hon har nyss skrivit att man ska sluta ge barn diagnoser som adhd och istället kalla de för det de är-korkade)

  Jag tycker också det är provocerande med dessa människor som inte gör något annat än att skriva fördomsfulla och kränkande inlägg på sina bloggar, som bara tycker och tänker utan att ”läsa på”. Speciellt eftersom hon tex verkar vara ”white trash” själv.
  Varför känner folk som är white trash ett behov av att trycka ner andra som är det?
  Jag förstår Henric lite, jag kan skratta åt alla sorts beteenden som skiljer sig väldigt från mina egna värderingar.
  Jag kan tycka folk som gör allt för att vara politiskt korrekta men samtidigt har just ett klassförakt är lika löjliga som Henrics exempel. Pretentiösa människor som gör allt för att passa in i en mall, vad mallen än är. Det kan vara en önskan om att vara medelklass (och ängslan för att inte lyckas), en önskan om att inte vara white trash, om att vara ”överklass”. Och folk som faktiskt är överklass och är totalt fokuserade på att fortsätta vara det och att se ner på alla som inte passar in på vads de anser deras nivå.
  Och jag kan säga att jag har blivit skitförbannad på unga människor som klagar på att de inte har pengar, som har en skitdålig attityd och inte tycker det är värt att lära sig lite vett och etikett utan kräver att de ska kunna vara ”sig själva” (slåss på fritiden, få raseriutbrott i skolan/på jobbet och kalla chefen ”jävla gubbjävel” och hävdar att de inte tar order, med andra ord vägrar anpassa sig alls) som röker marijuana regelbundet och skiter i att söka jobb, super som svin och samtidigt muttrar om ”snobbfittor” åt andra som jobbar och utbildar sig.

  En annan sak, de där jävla listorna om white trash, som någon skrev, hur ska man kunna definiera det? Jag klumpar själv ihop arbetarklass och underklass, även medelklass.
  Dansband, charter, patriotism, Ullared och allt det andra är white trash för mig. Och ändå inte.

  Är det värre med underklassmänniskor som knarkar och försummar barnen än om det är en ”hederlig arbetarfamilj” eller en medelklassfamilj med alkoholiserade föräldrar eller en överklassfamilj med knarkande föräldrar som skiter totalt i sina barn?

  Vi kanske ska sluta prata om ”white trash” överhuvudtaget och bara kalla kulturen för vad den är ”svensson” och själva de estetiska och kulturella attributen som sträcker sig iaf mellan under och medelklassen.

  Börja prata om att det enda som är förkastligt är att låta sina barn fara illa OAVSETT om man lyssnar på Vikingarna och röker Level eller går på opera och röker cigarr, är ”hederliga arbetare” eller dejtar en ”kåkfarare”

  ?

  1. White trash är ju verkligen en existerande grupp människor, men med allt som kallas WT idag så finns det ju knappt ngt som inte är WT längre. Sen är det alltid otroligt tråkigt med förakt, speciellt när det rör sig om förakt mot mindre bemedlade samhällsgrupper. Jag tycker att man kan kalla ngt för WT om det är vad det är, men jag tycker att det är osnyggt när man på det sättet nästan är arg på människor som är där. Om jag träffar ngn som är WT så tänker jag inte att den personen är en sämre människa utan att det ofta är ett resultat av ett tragiskt samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *