Klassförakt i konsumtionskritiken.

Det roliga med hela den här ”Pernilla Wahlgren sågar Ullared”-grejen är ju framförallt att människor överhuvudtaget lägger så stor vikt vid konsumtion som en del av deras identitet. En sån inställning som Pernilla och Mogi har kan ju bara frammanas av en inställning till konsumtion som en del av ens identitet. Du är inte bara de produkter du köper, utan även det sammanhang du köper dem i.

Det är kanske lite efterblivet av mig att försöka leverera någon slags konsumtionskritik med tanke på att jag konsumerar en hel del och dessutom skriver om det, jag vet inte. Men jag blir så trött på att folk försöker rättfärdiga sin egen (ofta hejdlösa) konsumtion med att de ”åtminstone inte” shoppar på Ullared, som verkar allt det dåliga med konsumtion enligt många. Jag undrar bara: varför kritiseras inte de i Svenska Hollywoodfruar för att överkonsumera eller konsumera ansvarslöst, när de uppenbarligen gör det? Varför är det bara white trash-konsumtion som är oansvarig överkonsumtion? Jag anar ett visst klassförakt här.

11 reaktioner till “Klassförakt i konsumtionskritiken.”

  1. Jag tänker lite liknande. Alltså visst, jag tycker att Ullared verkar för jävligt pissigt och jag hatade den där ointressanta jävla Ullared-grejen som gick på TV ett tag och det verkar vara tabu att kritisera ens programmet, men de som överkonsumerar på andra sätt är ju inte mycket bättre själva. De bidrar fortfarande till överkonsumtion och såvida de inte köper riktigt dyra designergrejer är det inte ens bättre arbetarvillkor inblandade…

    1. Har ej sett programmet, tyckte det verkade vara lite väl mycket lyteskomik över lantisar, vilket jag tycker är rätt trist. Jag har dock varit på gekås (som ”ullared” egentligen heter) och det var inte värre än en vanlig galleria.

  2. Jag både håller med och inte. För visst kritiseras Mogis överkonsumption? Och visst har Pernillas och Mogis läsare också den inställning till konsumtion att det är en del av deras identitet? Annars skulle de knappast reagera så starkt. Man kan inte rättfärdiga överkonsumtion med att det är lyx-konsumtion – men inte heller kan man väl rättfärdiga det med att man är fattig, som jag tycker att många gjorde i sina kommentarer.

    1. Det jag reagerade på var hennes överlägsna och föraktfulla ton, mer än att hon kritiserade just ullared. Jag tror det är det som är jobbigt överlag för folk, men det blir nog extra jobbigt om man själv faktiskt handlar där-

  3. Har alltid undrat varför jag inte tycker om Pernilla Wahlgren, varför är hon så provocerande? Det är verkligen den enda kändisen så ger mig kalla kårar.

    1. Det är nog hennes hurtiga attityd. Mitt första intryck är från ”nicke och nilla” som jag hatade till döden, det har liksom aldrig släppt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *