Mogi, sök hjälp.

Det här gör mig faktiskt förbannad. Riktigt jävla skitförbannad.

Mogi, konsumtionshetsens okrönta drottning, har mage att moralisera över folk som shoppar på Ullared ”bara för att”.

Men sen så har vi den enorma skaran som åker dit med anledningen att det är billigt, de åker dit för att “hamstra”. De behöver inga av de prylarna de köper men då det är ett billigt pris så köper dom det.

Men du hamstrar ju också med dina jävla tunikor, med dina skinnjackor, med alla dina ”symboliska halsband”, dina oändligt många ballerinaskor och så vidare och så vidare i alla oändlighet. Du har fan fem likadana linnen som kostade 699 spänn vardera, den enda skillnaden är att de är i olika färger. Du tycker att det är rimligt att spendera 3000 spänn på en tunika.

Alltid när du handlar dyra saker så har du en ursäkt, du kanske tycker att man aldrig kan ha för många baslinnen, att den där tunikan var den vackraste du sett och att du aldrig skulle klara dig utan den, att chanelväskan var en investering, att det var rea eller att det var så satans bra kvalitet på det där ribbstickade linnet för 600 spänn att det kommer hålla lääänge. Klart som fan det kommer hålla länge eftersom du har fler kläder än du kan använda, eftersom du shoppar tunikor som du inte bär mer än en gång. Kvalitetsargumentet funkar bara om man handlar sällan.

Enligt bloggkommentatorerna så handlade du den här månaden för 39 140 spänn. Om man handlar genomtänkt så handlar man helt enkelt inte så mycket, det är en totalt orimlig summa pengar att lägga på kläder.

Mogi skriver i sitt kommentarsfält

Det hade varit en sak om jag köpte på mig 10 Chanelväskor, det hade varit totalt onödigt, men nej, jag köper 1 då det är tom en bra investering att köpa vintage chanel, jag kan sälja den för 50 000 kr i London, köpte den för 25 000 kr. Rätt nice investering.Tårtfatet de köpte på Ullared fördubblar knappast priset på 1 år. Då kan de istället skänka de tusenlapparna de lägger på onödiga ting till välgörenhet. Jag har budgeten att köpa kvalitetsplagg samtidigt som jag stödjer välgörenhet. Men det jag stör mig på är folk som säger att de inte har råd att skänka till välgörenhet, sedan lägger de några tusen på transport till Ullared för att köpa lite klädnypor exempelvis.

Jag köper billiga väskor. Visserligen håller de sämre men i den takt jag spenderar pengar på väskor nu så kommer jag inte lyckas spendera 25 000 på väskor under hela mitt liv. Och även om just chanel stiger i värde så tror jag knappast alla dina skor, smycken och tunikor gör det.

Hon ondgör sig också över att folk åker med bil för att handla.

Men du har ju en bra anledning att åka dit, du köper ju saker som du verkligen behöver vilket är jätte smart då det är så bra priser. Det jag blir lite upprörd över är de som lägger sjuka summor som över 50 000 kr där varje sommar, på VADÅ? är min fråga, och hon som spiller ut massa bensin för att åka 500 mil fram och tillbaka till Ullared, SÅ ONÖDIGT! Kram!

Om du flyger till Paris för att shoppa (vilket ju var i princip det enda som hände som jag förstod det) så släpper du också ut massa bensin. Du släpper faktiskt ut mer bensin. Visserligen är ett besök i ett främmande land (förhoppningsvis) mer än shopping, men det kan det faktiskt vara att åka till Ullared också. De campar ju där, träffar andra familjer, får semester och käkar säkert ute och har det mysigt. Visserligen kanske inte så fint som Paris, men fortfarande en kulturell upplevelse. Man ska inte dissa folks nöjen för att de är mindre ”fina”.

detta tyckte jag var en otroligt intressant kommentar. Det är lustigt det där hur folk resonerar. Så fort en person tjänar mer än vanligt så förväntas det helt plötsligt en massa saker från den personen. Den de genast börja skatta mycket mer till staten, den förvntas vetvis skänka pengar till välgörenhet med jämna mellanrum. Om personen i fråga lägger pengar på sigsjälv så får den skit.Som att “Em” gav mig skit i en kommentar att jag lägger stora summor på en Chanel väska, armband från Hermes, och andra vackra plagg, väskor, resor osv. Om jag nu jobbat mig upp till en högre lön, då får jag skit om jag unnar mig vackra ting. Det förväntas att jag ska skänka bort halva min lön till välgörenhet varje månad för att det borde jag ju göra om jag nu tjänat så bra.

Näe, jag blir ta mig katten besviken. Alla vill väl bidra till välgörenhet i den mån de kan?

Anledningen till att folk blir sura är ju att du själv ska komma och moralisera kring välgörenhet.

De behöver inga av de prylarna de köper men då det är ett billigt pris så köper dom det. Varför inte skippa det och lägga undan de små onödiga 30 kr beloppen som efter 1 år säkerligen blir några tusenlappar, och lägga det på välgörenhet?

Om du tjatar om att mindre välbeställda ska lägga pengar på välgörenhet istället för att shoppa så borde du faktiskt kunna ta att någon tycker detsamma om dina konsumtionsvanor. Det är dessutom ett jävla faktum att man som rik har mer pengar över att lägga på förlustelser eller, som du tycker, välgörenhet. Om man nu tycker att alla ska bidra är det väl bara rimligt att de som kan bidra mer gör det?

Och sist men inte minst:

Jag hade aldrig köpt såhär mycket kläder om det inte vore att jag hade en modeblogg. Jag har kännt press de senaste 1.5 åren att hela tiden måste köpa nytt för att kunna visa er nya outfits osv. Får tom kommentarer som hetsar mig som säger “Nu var det länge sedan du shoppade en massa, dags att göra det? Du har ju knappt visat upp något på senaste”.

Mogi, din ”modeblogg” är fan keff. Du skriver inte om kläder på ett intressant eller nyanserat sätt, du varierar inte din stil, du rapporterar inte om trender och du lägger inte upp inspirations- eller stylingtips. Om du hade varit en duktig modebloggerska så hade du kunnat klara dig utan att shoppa för närmare 40 000 på en månad. Se bara på Columbine Smille, Elin Kling, Frida Fahrman som alla driver stora modebloggar utan att shoppa för 40 000 i månaden. De shoppar visserligen mycket, men de har också annat material i sina bloggar, de är mer nyanserade i var de skriver för deras bloggar handlar faktiskt om MODE och inte om SHOPPING, som din gör.

Att ha en modeblogg handlar fan inte bara om att shoppa mycket, man måste kunna inspirera folk att styla saker annolrunda, öppna ögon för nya märken och trender, ha en vettig rapportering kring vad som händer i modevärlden och kanske föra debatter kring ideal, politik och liknande som relaterar till mode. Mode är mer än bara tunikor och gulliga koftor, fatta det! Dessutom så kan du inte skylla på enstaka läsare som tycker du ska konsumera, det är massa som tycker att du inte ska det också. Så pressen är nog ganska likvärdig från båda håll.

Det finns en diagnos som heter shopaholism. Det är inget skämt, det är en riktig sjukdom. När man har förlorat kontrollen över sin konsumtion, när man är beroende av den lyckokick man får, när man bara tänker på att konsumera, då är man en shopaholic. Det är en beroendesjukdom som är lika allvarlig som ett alkoholberoende, ett träningsberoende eller en ätstörning. Ett typiskt tecken på att man är beroende är att man ständigt rättfärdigar vad man sysslar med, att man alltid kommer på ursäkter och att man säger att man i alla fall inte är lika dåliga som ”de där”.

Jag tror att du ligger i riskzonen.

Jag tror inte bara att du är i riskzonen, jag tror helt enkelt att du är shoppingberoende.

Och jag tror att du borde söka hjälp.

10 reaktioner till “Mogi, sök hjälp.”

  1. Haha, drämde precis till med en rad om Mogi. Hon är fan… sjuk, haha. Speciellt nu när jag läser vad hon skriver angående detta blir jag irriterad. Okej, jag tycker inte att Ullared verkar som världens trevligaste plats att befinna sig på och jag misstänker att mycket där är av usel kvalitet- men hennes argument till sitt gnäll på de som handlar där är ju bara lama. Håller verkligen med dig om det du skriver.

    Och alltså, allvarligt talat… vem lägger 39 000 på kläder på EN MÅNAD? =O På kläder som man dessutom kanske inte ens använder mer än en gång? Och så har hon mage att gnälla på de som hamstrar på Ullared. Haha, näe, nu är hon faaan ute och cyklar. Dessutom är hennes blogg endast en jävla shoppingblogg, inte en modeblogg. Jag är så trött på alla som kallar sina eller andras bloggar för modebloggar bara för att de ibland eller ofta postar bilder på sådant de köpt eller sådant de vill ha.

    1. Nu var det iofs längesen detta inlägget skrevs, men ”candy”, om du skulle se det här, har du ens varit på gekås (som det faktiskt heter, och inte ullared, det är stället gekås ligger i som heter så vilket vissa människor inte verkar förstå)? Hade du läst på och om du faktiskt hade varit där så hade du vetat och sett att det är precis samma saker som finns i ”vanliga” affärer, det är faktiskt så att det är saker som har blivit över från t.ex. H&M.
      De har väldigt bra grejer där och det är faktiskt en kul grej att åka dit och shoppa massa grejer för en billig peng istället för att lägga några tusen på samma grejer där man nu bor. Sen är faktiskt inte ALLT så billigt där heller.

      Jag kan också tillägga att det faktiskt ÄR en väldigt trevlig plats att åka till och vara på, man får en bra känsla av att vara där helt enkelt.

      1. Jag handlade på en massa outlets när jag var i Turkiet, även fejksaker. Men överlag så är det ju bra kopior i bra kvalitet för en bråkdel av originalpriset. På outletsen hittade jag öven kläder från h&m och vero moda, till och med topshop.

  2. Intressant inlägg. Även jag blev nyfiken och skrev ett svar på tal till Mogi.

    Ibland undrar jag hur folk tänker – och varför man inte kan låta andra människor vara som dom är. Vore väl hemskt tråkigt om alla fungerade likadant. Vilken sjuk värld det hade varit, sjukare än nu, om det är möjligt.

  3. Anledningen till att jag kollar på Ullared och tycker att det är underhållning är på grund av det Mogi skriver, att folk hamstrar på och köper saker de inte behöver bara för att det är billigt. Som att impulsköpa 30 paket med bakplåtspapper bara för att det är billigare än i vanliga affärer. Enligt mig är det helt j*vla galet.
    Mogi verkar däremot också helt galen. Jag struntar i vilken budget man har att röra sig med, att lägga ner 25 tusen på en väskjävel eller köpa en massa linnen för typ 700 spänn styck ger mig samma kväljningar som sur mjölk. Jag tror knappast att nån lägger så mycket stålar för att det är kvalitet, i de flesta fall går dyra märkeskläder bara under elitism och att vinna respekt och avund. Typ.

    Bra skrivet om modebloggar. En bra modeblogg handlar ju knappast om hur mycket nya kläder man köper. Hade Mogi bloggat om hur man syr ett snyggt hårband av mammas gamla kjol så hade jag kanske läst bloggen och faktiskt blivit inspirerad.

  4. Bästa inlägget! Mogi e fan knäpp. Alla dessa fula tunikor hon köper och intalar sig själv att kvaliten är fantastisk när tom HM har bättre kvalitet. Håller med dig på alla punkter! Fin blogg och fint namn! 😉

    1. Jag tror nog hennes kläder är kvalitativa, men det spelar ingen roll eftersom hon inte använder dem så mycket att hon skulle lyckas slita ut sämsta ullaredskvaliten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *