Legalize it.

Jag tror säkert att det beror på illa dold patriotism men för en gångs skull driver Göran Hägglund en vettig agenda, nämligen att snus ska legaliseras inom EU. Han har helt rätt i att det är orimligt att snus är förbjudet när det är mindre skadligt än ciggaretter. Ungefär på samma sätt som det är orimligt att hasch ska vara förbjudet när alkohol är fullt lagligt.

Men den största frågan här är väl andå varför i helvete snusets vara eller ickevara är en EU-fråga. Det ska väl ändå vara upp till landet själv att avgöra. Extra orimligt blir det i ljuset av att legalisering av cannabis uppenbarligen inte är en EU-fråga i och med att det blivit lagligt i Nederländerna och många andra länder håller på att avkriminalisera det.

Nederländerna har, vad jag vet, inget tungt vägande argument såsom Sverige har i snusfrågan. Det anses vara en så stark del av vår kultur att en kriminalisering är omöjlig att genomföra utan att det blir alldeles för mycket smuggling. Vad jag vet var cannabis ingen tungt vägande komponent i nederländsk kultur innan avkriminaliseringen.

Sen kan man ju undra vad meningen med EU-direktiv är om man får undtantagstillstånd för minsta lilla. Kan man inte bara skippa att EU ska lagstifta kring droger och låta dem göra vettiga saker av relevans för EU som helhet?

4 reaktioner till “Legalize it.”

  1. Jag har förstått det som så (men jag kan ha fel) att EU har öppnat upp för att länder ska kunna förbjuda snus, m.a.o. länderna har själv fått välja om de vill införa förbudet eller ej, vilket ju de flesta länder gladeligen gjort då snusare främst bara finns i Norden. Så EU måste alltså förbjuda att man kan förbjuda, för att förändra. Men det är väl mer komplicerat som så i EU-termer. Snusförbudet är idiotiskt vilket som.

    I Svenskfinland finns det gott om snusare och det är inte särskilt svårt att få tag på. Straffen är hårda för de som blir fast för smuggling (http://www.vasabladet.fi/story.aspx?storyID=32237) och kritiken mot förbudet är högljudd och utbredd. Men finnarna snusar inte, så varför skulle man lyssna på vad endast 5% av befolkningen önskar. Upplever att det är just här, i Svenskfinland, som snusfrågan började på nytt och det skrivs glatt i de finlandssvenska lokaltidningarna varje gång man fått stöd av svenska politiker i frågan.

    1. Jag har uppfattat det som att det rör sig om ett krav som Sverige har fått undantagstillstånd ifrån. Jag har i alla fall läst något om att vi skulle ha fått undantagsregler så vi får ha kvar snuset, och det vore ju konstigt om vi behövde tillstånd om det nu var frivilligt.

      Det låter ju annars skitdumt att man skulle behöva ha tillstånd från EU för att förbjuda saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *