Men nån jävla gräns får det väl för fan ta och vara!

Vissa bemanningsföretag har tydligen satt i system att erbjuda anställda uppdrag de troligen inte kommer tacka ja till för att slippa betala ut garantilön för dagen. Jag är verkligen absolut inte förvånad. Inte alls. Kompensationen för detta för de anställda som drabbats är att de fått ut sin garantilön för den perioden som gällde.

I morse kunde vi berätta att flera anställda på Uniflex har tackat nej till uppdrag som egentligen inte fanns. Uniflex har nu erkänt att de gjort så här. Men enligt deras vd, Jan Bengtsson, ska alla de som drabbats nu ha fått sin garantilön för den tiden.

Detta är inget annat än ett hån. Det rör sig om företag som systematiskt svindlat sina anställda och utsatt dem för mental press för att tjäna pengar och det dem ska göra för att kompensera detta är alltså att betala ut den lön de enligt avtal är tvungna till. Detta är inte en rimligt kompensation, fallet bör tas upp i domstol, företaget bör betala ut skadestånd och eventuellt få tillståndet att bedriva verksamhet indraget.

Om företag som beter sig illa på arbetsmarknaden kommer undan med att bara ”ta tillbaks” genom att be om ursäkt och fullfölja sina plikter så kommer den här typen av svindlande bli vanligare, ty det har inget att förlora på att bete sig som svin. Det värsta som kan ske är att det måste fullfölja sina åtaganden i efterhand. Jag tycker absolut att de personer som är inblandade i detta ska ta fallet vidare till arbetsrättsdomstol.

I kommentarsfältet under en av artiklarna så läste jag även detta:

Han berättade då vidare att han tidigare varit anställd där, och efter ett tag märkt att bemanningsföretaget ALLTID, alltså genom att sätta det i system, betalat ut för lite i lön! – varje månad! Min cykelåkande kollega åkte då hem och kollade upp siffrorna, och mycket riktigt så hade han fått för lite utbetald. Han berättade alltså detta för mig och bad mig kontrollera mina löneutbetalningar. Jag gjorde detta och fann att det saknades ca 3-400 kr, på varje månadslön, som jag borde ha fått…! Efter en del samtal med löneavdelningen på Uniflex så fick jag till slut de pengar som ”missats” att betala ut till mig. Men hade inte personen på cykel blivit stoppad, av den tidigare anställde på Uniflex, så hade vi kanske inte märkt ”fusket”(?). Det måste ju ha varit medvetet gjort?

Åh, du sköna nya Sverige. Landet där man kan ha så innovativa affärsidéer som att systematiskt svindla anställda på sin lön, lura dem att det finns uppdrag de måste tacka nej till för att slippa betala ut garantilön och sälja tillstånd att bedriva skolor på blocket.

7 reaktioner till “Men nån jävla gräns får det väl för fan ta och vara!”

  1. Jag är inte det minsta förvånad.

    Jag var anställd hos dem precis efter att jag gått ut gymnasiet. Utan riktig koll på kollektivavtalet, så tog det ett tag för mig att upptäcka att min lön låg under minimilön. Sen tog det ytterligare ett tag att bråka sig till de pengar jag hade rätt till, då de försökte ignorera mina krav och bete sig jäkligt otrevligt för att försöka slingra sig. Jag sa upp mig kort därefter.

  2. Att de hittat på uppdrag förvånade mig faktiskt ganska mycket. Angående kommentaren om lönen så börjar jag misstänka att det snarare är en regel än ett undantag när man tar lågavlönade jobb. Annars har jag haft en jävla otur. Jag har haft tre jobb, två har nästan varje månad ”råkat” ge mig för lite i lön (konstigt att det aldrig råkat ge för mycket), och på den tredje följde de inte kollektivavtalet de skrivit på. Vilket jag misstänker beror på att väldigt få av deras anställa kunde svenska.

  3. Som du skriver ”Åh, du sköna nya Sverige”! Men folk vill väl ha det så här…annars så hade de väl inte röstat på Alliansen igen. Gaahh.

  4. Tyvärr är det så här i princip jämnt.

    Var själv med om att få för lite lön på ett jobb jag hade (inte via bemanningsföretag). Kontaktade facket och efter typ ett halvårs dragande med olika handläggare så gick jag ut på kronan vad de var skyldiga mig. Detta eftersom facket helt enkelt inte har resurser att driva alla fall (alt. inte har ork att bry sig).

    Problemet är att facket måste gå till domstol för att kunna kräva skadestånd (tror jag), och så fort de hotar med domstol så kommer utbetalningen som ett brev på posten. Så ja, företagen kan sätta detta i system utan att riskera en enda krona. I värsta fall för de ändå bara betala ut det som var tänkt från början. Och alla som inte klagar är en vinst för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *