Om att ge nazister uppmärksamhet.

Kommer ibland i kontakt med argumentet ”men om ni demonstrerar emot nazisterna så får de ju bara mer uppmärksamhet”. Det tycks vara en självklarhet att det vore något negativt att nazister får uppmärksamhet.

Jag funderar lite på vad detta argument implicerar. Det bygger lite på idén om att folk liksom skulle flockas kring den nazistiska rörelsen bara de visste om att den fanns. Jag personligen är ganska övertygad om att nazism generellt är en ganska impopulär ideologi idag. Jag tror inte att folk går med i SvP för att de hör att det hållits en demonstration, och de få som gör det tror jag inte utgör något större hot.

Jag tycker att det är rimligt att det faktum att den största svenska nazistiska kraftansamlingen sen andra världskriget gjordes för några veckor sedan får uppmärksamhet. Jag tycker att det är rimligt att uppmärksamma att nazister har utfört en del attacker på sista tiden. Sedan tycker jag inte att en ska göra det till en större sak än vad det är, för rädslan är i sig farlig.

Vad är alternativet? Att nazisterna lugnt får hålla sin marsch. Då hade den kanske inte fått uppmärksamhet i media på samma sätt, men människorna som hade varit i närheten hade icke desto mindre märkt det. Och de hade också märkt att ingen var där för att göra motstånd. Jag tror att detta är betydligt farligare på sikt.

wpid-imag0191.jpgNazism och fascism växer när människor är rädda. Det handlar om att ta makt över områden, om att folk inte ska våga gå ut av rädsla för våld. Det spelar ingen roll om det finns några övertygade nazister, det som spelar roll är om de ges och tar utrymme att göra folk rädda, om de lyckas ta makt över ett område. Det är deras politiska verkan. Det är därför det är viktigt att utgöra en motmakt. När vi demonstrerar emot, när vi utgör ett hot mot och försvårar deras närvaro, då visar vi att vi inte låter dem ta den makten utan strid. Det tror jag är jävligt viktigt, och i slutänden det enda som fungerar.

Jag tror mer om människor i allmänhet än att de blir dedicerade nazister av att höra att det finns nazistiska partier. Jag tror inte att ”uppmärksamhet” är ett problem, så länge uppmärksamheten inte är på deras villkor. Jag tror att det är betydligt värre att få höra nyhet efter nyhet om att personer blir utsatta för rasistiska våldsdåd när de är ute på kvällen, att se hakkors sprejade på dörrar och tunnlar, att helt plötsligt få veta att nazister håller en spontan demonstration i innerstan. Jag tror inte att det är nyheten om att vi var tusentals som demonstrerade mot nazism som gör att nazisterna får makt.

En kommentar till “Om att ge nazister uppmärksamhet.”

  1. ”Jag tror inte att det är nyheten om att vi var tusentals som demonstrerade mot nazism som gör att nazisterna får makt.”

    men eller hur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *