Ord ändrar betydelse och fattar man inte det är man faktiskt lite pantad.

Det här med att SD klantat sig och att deras presschef sagt att ”neger” betecknar en färg är på ett sätt jävligt komiskt tycker jag.

För det första är det ju absolut inte sant att ”neger” används för att beteckna färg, verkligen inte. Jag har fan aldrig hört någon säga ”negerfärgad” istället för svart. Jag har inte heller hört att det skulle vara den ursprungliga betydelsen.

Även om det är så att den ursprungliga betydelsen är svart så ändrar ord och symboler innebörd med tidens gång. Precis som att hakkorset i vår kultur inte längre är en symbol för solen, utan en symbol för nazism. Det spelar liksom ingen roll vad något betydde ”från början”, ty språket förändras och ord får andra associationer. Om man inte förstår den saken är man faktiskt lite dum i huvudet.

”Neger” har inte använts för att beskriva färg i Sverige på extremt länge. Det är liksom ett laddat ord och svårare än så är det inte. Kan man inte bara säga ”svart” eller ”mörkhyad” eller vilket ursprung någon har om man nödvändigtvis måste nämna det? Fattar verkligen inte hur det kan vara ett så stort problem.

3 reaktioner till “Ord ändrar betydelse och fattar man inte det är man faktiskt lite pantad.”

  1. Det er da et problem, når man overnight lige pludselig kan udpeges som racist og imperialist, bare fordi nogen ligger en anden betydning i et bestemt ord, end man selv gør. Det er jo ikke bare neger. Nu er det også ”eskimo” og ”spanjoler” som pludseligt angiveligt er racistiske, selvom inuit og spanier – for mig i hvert fald – betyder præcis det samme, som jeg er opvokset med at eskimo og spanier betyder. Nemlig ”person af et arktisk folkeslag” og ”person fra Spanien”.

    Jeg retter mig efter, hvad folk ønsker at kaldes, men jeg kan også se det problematiske i, at nogen nærmest når som helst kan komme og sige, at dét ord er racistisk og stødende, og du er ond og dum, hvis du bruger det, selvom du forstår noget andet ved det.

  2. Jag ser det som ett problem att inte ’få’ säga neger med anledning av att det innebär att köpa hela konceptet med negativ laddning som någonting som uppstår av ett gäng bokstäver. Den negativa laddningen kan finnas i ALLA ord, beroende på hur dessa brukas & mot vem, i vilket syfte m.m.

    Att folk tycker att negress låter vackert men neger fult säger en hel jävla del.. 😀

    Hakkorset & solsymbolen är f.ö. inte lutade likadant = inte likadan symbol. Dom skiljer sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *